Eveline Bruijn

Eveline Bruijn (1980) is als corporate antropoloog verbonden aan Human Dimensions. Daarnaast is Eveline bedrijfskundige, mediator en eigenaar van Cultural Synergy. Zij heeft meer dan 15 jaar werkervaring op het snijvlak van strategie en organisatiecultuur in grote (internationale) organisaties.

Eveline Bruijn

Eveline Bruijn (1980) is als corporate antropoloog verbonden aan Human Dimensions. Daarnaast is Eveline bedrijfskundige, mediator en eigenaar van Cultural Synergy. Zij heeft meer dan 15 jaar werkervaring op het snijvlak van strategie en organisatiecultuur in grote (internationale) organisaties.

MENSEN, MENSEN, WAT EEN MENSEN

Van jongs af aan ben ik gebiologeerd door de verschillen tussen mensen. Toen ik klein was en weleens bij mijn grootouders logeerde, was er één boek dat ik steeds opnieuw wilde zien. Het was een prentenboek over de veelkleurigheid van de mens: ‘Mensen, mensen, wat een mensen’. Er stonden verschillende oren, ogen, neuzen en monden in, maar ook verschillende gebruiken en tradities. Het is een van mijn lievelingskinderboeken gebleken en, als ik nu kijk naar de passie die ik voel voor mijn werk, mijn eerste inspiratiebron.

DE JUNGLE VAN PERU

Om mijn studies bedrijfskunde (EUR) en culturele antropologie (UU) af te ronden, reisde ik in 2005 naar de jungle van Peru. Ik deed daar onderzoek naar een conflict tussen oliebedrijven die naar aardgas boorden en de Machiguenga, een inheems volk dat daar leeft. Ik focuste mij op de mobilisering van de Machinguenga en leerde hoe groot de invloed van het gebruikte narratief is op de positie van een organisatie en de relatie met stakeholders. Ik raakte geïnteresseerd in zaken als groepsidentiteit, in- en uitsluiting, conflictontwikkeling, stakeholder management en storytelling.

GEZONDE ORGANISATIECULTUREN ALS MISSIE

Die thema’s lopen nog altijd als een rode draad door mijn werkende leven. De vraagstukken die ik tegenkom, zijn vaak complex. Ik heb te maken met ongezonde groepsdynamieken, falend leiderschap, vastgelopen conflicten en strategieën die niet leven. Het is mijn missie om bij te dragen aan gezonde organisatieculturen, zodat de synergie en productiviteit binnen de organisatie toenemen en strategische doelstellingen behaald worden. Ik voel mij daartoe nog extra gemotiveerd omdat ik keer op keer zie hoe groot de impact is van de organisatiecultuur op het welzijn van de medewerkers die er deel vanuit maken en tegelijkertijd vorm aan geven. En in alles wat ik doe kijk ik zowel antropologisch als bedrijfskundig.

EVELINE’S ERVARING

In haar rol als corporate culture consultant heeft Eveline ruime ervaring met het begeleiden van cultuurveranderingstrajecten, het doen van cultuuronderzoek, het begeleiden van managementteams, het faciliteren van directiegesprekken, het bemiddelen bij conflicten. Zij heeft specifieke ervaring met het inzetten van corporate storytelling als instrument bij cultuurverandering en strategie-implementatie. Als consultant ondersteunt zij een divers palet aan organisaties: van de Nationale Politie tot DSM en Abbott, van FrieslandCampina tot KLM en de Autoriteit Woningcorporaties en van Unilever tot het Erasmus MC.

Eveline in de media

Video: te gast bij de Universiteit van Utrecht. Onderwerp: Culturele antropologie is een studie van de toekomst. Bekijk de video hier terug.

Selecteer de training die je wilt volgen: