Getriggerd door de beelden van wanhoop en afbraak uit de Bijlmermeer van de jaren ’80, besloot Mireille op haar 13e: ‘er is ook nog een andere kant van het verhaal en die ga ik vertellen’. Het dreef haar om de thema’s beeldvorming en diversiteit op te pakken. Op de middelbare school waren dat gesprekken over feminisme, op de universiteit vragen over criteria van het corps en bij Randstad uitzendbureau was dat door geduldig ‘lastige’ onderwerpen te agenderen. De rode draad: ze zoekt actief naar en vertolkt bij afwezigheid, het tegengeluid. Dat leidt tot begrip. En dat leidt ook tot conflict. Gelukkig is ze daar niet bang voor. Integendeel, ze gaat het aan en vindt er veel plezier in om het samen op te lossen. Het toverwoord is daarbij: aandacht. En o ja: lef.1
Gedeelde geschiedenis: wat weet jij van mijn Nederlandse achtergrond maar dan in Suriname? Om een kijkje te geven in hoe ik als Surinaamse in mijn Nederlanderschap zit, heb ik een deel van mijn erfgoed gedeeld met mijn collega’s. Lees hier mijn verhaal over Keti Koti en Deep Democracy.
Mooi verwoord door Sheila Sitalsing: “Iedereen heeft een rolmodel nodig in zijn leven, iemand om tegen op te kijken, iemand om je aan te spiegelen, iemand die de conventionele verwachtingspatronen doorbreekt omdat hij of zij de weg voor je plaveit naar nieuwe werelden, werelden die tot die tijd ondoordringbaar bleken, want dat is wat rolmodellen doen, ze openen deurtjes naar nieuwe werelden en planten zaadjes van hoop.”
Bekijk hier de uitzending van Mireille als panellid. Tijdens een speciale aflevering van Adformatie Connects Live. Het thema: Black Lives Matter. Of lees het verslag van de uitzending hier terug.
Podcast. Te gast bij People Power Radio. Luister de podcast hier terug.
Niet alle verslavingen zijn slecht. Sterker nog, sommige moet je willen. Mireille daagt je uit om voorbij jouw eerste associaties te kijken tijdens het Deep Democracy Event 2020.