MASTERCLASS BUILDING TRIBES

anders kijken naar organisatiecultuur, macht en veranderen

spreker: Jitske Kramer

DAG BOORDEVOL KENNIS, VERHALEN, INZICHTEN

Ga mee op een inspirerende reis door diverse organisaties, tribes en culturen, zodat je nog beter begrijpt wat er werkelijk speelt in de dynamiek van organisaties. Krijg inzichten en tools voor anders organiseren, ander leiderschap en omgaan met veranderingen. Leer van succesvolle tribes hoe ze met dilemma’s, tegenstellingen en conflicten omgaan. Gebruik de wijsheid van het collectief, luister naar de stem van de minderheid en durf beslissingen te nemen. Vorm, verander en bestendig je organisatiecultuur.

Reken op een lekker tempo, met prachtige beelden en een hoge informatiedichtheid. Met filmfragmenten, reisverhalen en pragmatische inzichten. Gebaseerd op de bestsellers De Corporate Tribe (managementboek van het jaar 2016) en Building Tribes. Het boek Building Tribes ontvang je na afloop van het congres.

Door met antropologische ogen te kijken, loop je nooit meer hetzelfde door jouw organisatie.

building tribes

corporate antropologie – 4 colleges

In deze bijzonder mooie masterclass neemt Jitske je mee in de wereld van de Corporate Antropologie. Om te ontdekken hoe mensen al 50.000 jaar tribes bouwen en wat we daar in onze moderne organisaties van kunnen leren.

De Masterclass bestaat uit vier colleges:

1. De essentie van organisatiecultuur | Onderlinge relaties en hoe je die onderzoekt

2. Cultuurvorming en macht | Interactie, besluitvorming en leiderschap.

3. Cultuurverandering | Zonder collectieve gedragsverandering is er geen cultuurverandering.

4. Transitiefase | De chaos van verandering benutten, liminaliteit.

Voor wie?

Een must voor iedereen die organisatieculturen wil vormen, bestendigen en veranderen. Voor leiders en bestuurders. Voor consultants en anderen die dit proces begeleiden. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de dynamiek van mensen. Voor iedereen die eigenlijk altijd stiekem antropologie had willen studeren. Deze masterclass is ook heel geschikt om met je hele team te komen volgen, om dan de volgende dag zelf met elkaar verder te praten over wat de opgedane inzichten betekenen voor jouw organisatie.

Wil je ook de praktijk van het doen van antropologisch onderzoek en het maken van een veranderplan volgens deze visie leren?

Volg dan (voor of na) deze masterclass ook onze Expeditie Antropologisch Veranderen. In dit zesdaagse programma staat de praktijk centraal.

ik ga op reis en neem mee

Tijdens deze dag krijg je een diepgaand begrip over hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. Een organisatie is een levend geheel die je niet slechts met powerpoint slides en nieuwe KPI’s in beweging kunt krijgen. Onderwerpen van deze masterclass:

 • De essentie van cultuur en antropologisch onderzoek naar organisatieculturen.
 • De rol van leiders, zeker waar het gaat om macht, ranking en verschillende vormen van hiërarchie.
 • Hoe je onderlinge relaties creëert en vertrouwen laat groeien via reciprociteit.
 • Waarom je culturen niet kunt veranderen door ‘nieuwe waarden uit te rollen’ en wat de kracht van virale verander interventies zijn.
 • Hoe je de chaos die hoort bij een transitiefase kunt (en moet) benutten.
 • Hoe je van jouw organisatie een levend geheel maakt

KLIK OP ONDERSTAANDE DATA OM JE AAN TE MELDEN:

Masterclass Building Tribes
Trainer: Jitske Kramer
Locatie: Afas theater Leusden
Startdatum: 09-04-2025
Beschikbare plaatsen: 297/300

HOE, WAT, WAAR

REACTIES VAN DEELNEMERS:

“Los van wat je functie is, hebben deze lezingen ook invloed op je persoonlijke denken en op je contacten. Daarnaast is het zeker bij teamvorming en organisatieverandering bruikbaar op een manier te leren kijken zoals een antropoloog doet.”

“Welke rol je ook hebt in een organisatie, met deze collegereeks kijk je anders naar organisaties en mensen. Je bent gaan begrijpen waarom bepaalde zaken altijd goed gaan of… altijd fout”

“Ik kreeg spiegels voorgehouden waar ik nog niet eerder in gekeken had.”

“Ik heb geleerd beter te kijken en ook te luisteren naar mijn eigen reacties en die van anderen.”

REACTIES VAN DEELNEMERS:

programma

Jitske Kramer neemt je mee op reis. Bereid je voor op een intensieve dag. Vol inzichten. Verhalen. Praktische en concrete theoretisch inzichten vanuit de antropologie, toe te passen in jouw organisatie. Wat vertrouwd is wordt vreemd. En wat vreemd is wordt vertrouwd. Cultuuronderzoek en cultuurverandering zul je met andere ogen gaan bekijken.

COLLEGE 1:

DE ESSENTIE VAN ORGANISATIECULTUUR

Mensen bouwen al 50.000 jaar tribes en daar kunnen we in onze moderne organisaties van leren. Wat is eigenlijk cultuur, en wat niet? Uit welke elementen bestaat een cultuur? Waar moet je naar kijken om een cultuur te leren begrijpen? Wat is de geschiedenis en onderzoeksmethode van de culturele antropologie? Wanneer is een organisatiecultuur functioneel en wanneer disfunctioneel?

 • Waar dat zit, cultuur. Hoe onderzoek je dat?
 • Drie manieren van cultuuronderzoek, met de bijbehorende voor- en nadelen
 • Inzicht in antropologische onderzoeksmethoden in organisaties. Om de waarden in actie in beeld te krijgen. Om de analyse te kunnen maken over wat functioneel is in de huidige cultuur en wat er moet veranderen.

COLLEGE 2:

CULTUURVORMING EN MACHT

Een college over de antropologische lessen over het belang van leiders in cultuurvorming, interactie en besluitvorming. En hoe het samenspel tussen power (doelgerichtheid, macht en ranking) en love (mensgerichtheid, samen en verbinding) hierbij een cruciale rol speelt. Over vertrouwen, reciprociteit en loyaliteit. Leiderschap krijgt een nieuwe dimensie.

 • Het belang van interactie en besluitvormingsprocessen en de rol van leiders hierin
 • Hoe leiders de boel klem kunnen zetten door aan hun positie vast te willen houden en hoe bewustzijn van onderlinge reciprociteitsverhoudingen vertrouwen en loyaliteit kan vergroten
 • Hoe doorbreek ongewenst silodenken, vervelende breuklijnen en een eilandjes cultuur.

lunch

We zorgen voor een heerlijke gezonde vegetarische lunch.

COLLEGE 3

CULTUURVERANDERING

Culturen veranderen voortdurend en altijd. Toch mislukken de meeste geplande cultuurtrajecten. Niet als je de kennis en kunde van de antropologie gebruikt. Een college over hoe je jouw verander verhaal, de narrative of change, centraal stelt. Hoe je virale veranderingen kunt doorvoeren. Over hoe elke transformatie en elke cultuurverandering een andere aanpak vraagt. Over fuseren en samenwerken met andere tribes, organisaties. Een college vol antropologische kennis om een cultuurverandering zo te regisseren dat nieuw gedrag zich als een lopend vuurtje door de organisatie verspreidt.

 • Een gezamenlijke verhaal verbindt en in een verandering is een passende ‘narrative of change’ onmisbaar.
 • Een cultuurverandering betekent een collectieve gedragsverandering. Hoe maak je gewenst gedrag ‘besmettelijk’.
 • En waarom mislukken zoveel cultuurveranderprojecten; een recepten lijst van wat je vooral niet moet doen.

COLLEGE 4

TRANSITIEFASE. LIMINALITEIT. MAGISCHE TIJD.

Cultuur ordent voor ons het dagelijks, gewone, leven. Verandering gaat over het anders doen, het buitengewone. Iets nieuws geeft altijd chaos. Hoe gaan we daar mee om? Antropologen spreken van het ondertussen. Een liminale fase die specifiek leiderschap vraagt. Met praktisch, ethische en magische vraagstukken. Wie mag de loop der dingen veranderen? Wie draagt het chaotische proces van veranderen binnen de organisatie? Ruimte maken voor nieuw, betekent ook ‘holding space’ voor gevoelens van onzekerheid. Het vraagt leiders met lef en resilience en oog voor magie.

 • Bewustwording van cruciale gebeurtenissen bij verandering en waarom antropologen dit ‘liminaliteit’ noemen
 • Gebruik maken van de chaos en de onzekerheid in het ontwerp van een cultuurverandertraject
 • Kracht van overgangsrituelen leren benutten bij veranderprocessen

BORREL EN NAZIT

Na de masterclass is er gelegenheid nog even na te praten. Met Jitske en met elkaar.

THE DAY AFTER

Om het meeste uit de dag te halen, raden wij je aan om de dag na deze masterclass ruimte te INSCHRIJVEN voor reflectie. Met jezelf. Of met mensen uit je team. Zo kun je de geleerde lessen meteen toepassen op je eigen praktijk.

Corporate Antropologie around the world ticket

Vanuit Human Dimensions bieden we meerdere programma’s aan waarin ‘antropologisch kijken en veranderen’ centraal staat: Masterclass Building Tribes, Masterclass Tricky Tijden en de Expeditie Antropologisch Veranderen.
Middels onze Corporate Antropologie Around the World ticket willen wij jou de optie geven om je volledig onder te dompelen in deze waardevolle blik. De programma’s vullen elkaar aan, hebben her en der een hele lichte overlap die deelnemers doorgaans als prettig verdiepend ervaren. Als je een van onze masterclasses (Tricky Tijden of Building Tribes) hebt gevolgd, bieden we korting op het volgen van de Expeditie. En als je onze Expeditie hebt gevolgd, kun je met korting naar een van de masterclasses.
Dus. Ben jij na deze Masterclass Building Tribes zo enthousiast geraakt over de antropologische manier van kijken dat je door wilt op onze Expeditie Antropologisch Veranderen? Dan bieden wij jou de Expeditie Antropologisch Veranderen aan voor €3750,- i.p.v €4050,-.
Of heb jij de Expeditie Antropologisch veranderen al gevolgd en wil je nog verder de diepte in? Dan kan je deelnemen aan de Masterclass Building Tribes of Masterclass Tricky Tijden voor €375,- i.p.v €575,-.

Wil jij het Corporate Antropologie Around the World Ticket boeken?
Mail Aurelia Stroes met jouw voorkeursdata.

HeB JE AL EEN BESTAANDE BOEKING?

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.

Naam(Vereist)
Vul hier je bestaande (vijfcijferige) ordernummer (bijvoorbeeld 36632) in dat je hebt ontvangen toen je je hebt ingeschreven voor de originele trainingsdata.

Gekozen Last Minute cursus:

Hier onder staat de keuze die je hebt gemaakt.
Hidden
Geen titel(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: