LEZINGEN VAN WERELDFORMAAT

Jitske Kramer reist de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen.
En brengt deze kennis via ijzersterke lezingen en masterclasses naar de wereld van samenwerken en leiderschap.

Jitske also gives her talks in English. See her English website for more information and contact details.

LEZINGEN VAN WERELDFORMAAT

Jitske Kramer reist de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen.
En brengt deze kennis via ijzersterke lezingen en masterclasses naar de wereld van samenwerken en leiderschap.

Jitske also gives her talks in English. See her English website for more information and contact details.

JITSKE KRAMER
ALS SPREKER

Jitske Kramer is een bekende, inspirerende vrouwelijke spreker. Ze geeft keynotes en lezingen die 15 tot 90 minuten duren. Zij spreekt in het Nederlands of in het Engels. Jitske werkt vanuit een aantal basisverhalen, maar toch is elke keynote anders. Haar verhalen zijn niet gescript en groeien voortdurend. Na elke reis komen er nieuwe verhalen bij. Ook wanneer je Jitske voor een tweede of derde keer hoort spreken, hoor je nieuwe dingen. Na een telefonische intake stemt Jitske haar verhaal af op het publiek, de organisatie en de context. Haar gedachtengoed vind je terug in haar boeken.

ONLINE LEZING JITSKE KRAMER

Liever een online lezing? Dat kan ook! Jitske geeft haar lezingen graag voor een live publiek. Ook online weet zij als ervaren spreker een inspirerende ervaring aan de kijker mee te geven. De klant regelt het technische platform en Jitske verzorgt haar online keynote vanuit haar thuisstudio. Of vanuit een andere studio of locatie. Eventueel van tevoren opgenomen, zodat mensen dit op een eigen te kiezen moment kunnen bekijken. Afhankelijk van de technische mogelijkheden zal zij met de klant bepalen welke vorm van interactie met het publiek wenselijk is. Ook heeft zij ervaring met allerlei vormen van hybride events.

Bekijk direct de mogelijkheden voor Jitske Kramer als spreker op jouw event.

WAT ANDEREN ZEGGEN

“Jitske Kramer is een van de beste sprekers van Nederland. Verbindend, heeft humor, is onbevangen en energiek. Een vrouwelijke spreker, met een fijne stem. Ze prikkelt je om stevig na te denken en je stem te laten horen. Met flair en met lef zoekt ze de diepgang op. Op zoek naar verrassende nieuwe inzichten en praktische toepasbaarheid. Verbindend en daadkrachtig.”

Video afspelen

Building Tribes

Video afspelen

Inclusief Samenwerken - Jam Cultures

Video afspelen

Deep Democracy

Video afspelen

Wereldse wijsheden

Video afspelen

Impact van Corona

Video afspelen

Jitske samen met...

UITBREIDEN NAAR MASTERCLASS?

Een masterclass duurt 3 tot 8 uur. Elke keynote kan uitgebreid worden tot een masterclass van een halve of hele dag. In overleg kiezen we hiervoor de meest effectieve aanpak en werkvorm. Gedurende een masterclass is er meer tijd voor vragen en vertaling naar de praktijk van de eigen organisatie. Tijdens de intake bepalen we de inhoudelijke focus en de gewenste aanpak. Vaak is dit een programma waarin stukken lezing van Jitske worden afgewisseld met plenaire vragen en werken in subgroepen. Eventueel met een game om het geleerde te voelen en doorleven.

We kunnen bovendien gebruik maken van verschillende gespreksvormen, zoals beschreven in de boeken Building Tribes, Deep Democracy en Jam Cultures, zoals: Check-in, Lekgotla kampvuurgesprek (Afrikaanse volksraadpleging), orakel gesprekken, gesprek op voeten, ta’arof gesprek, of een stilte gesprek. Dit kan met tien maar ook honderden mensen tegelijk, dan komen we met een team van facilitators.

Bekijk direct de mogelijkheden voor Jitske Kramer als spreker op jouw event.

HOE, WAT, WAAR

BUILDING TRIBES

Organiseren en veranderen met antropologische blik
Gebaseerd op de boeken De Corporate Tribe en Building Tribes neemt Jitske Kramer je mee op een boeiende reis. Ze vertelt over hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. Vol prachtige verhalen en antropologische lessen over mens, cultuur, verandering en leiderschap. Over het samenspel van Power & Love en het belang van goede interactie en besluitvorming.

‘Strong Tribes. Safe for Diversity. Ready for Change’

Met efficiënte bulletpoint-meetings en menselijke kampvuurgesprekken. Antropologische inzichten om sterke en gezonde organisaties te creëren en onderhouden. Laat je uitdagen hoe jouw tribale heimelijke genoegens over samenwerking en leiderschap passen in de moderne open organisaties van vandaag.

inclusief samenwerken

Verwacht geen standaard lezing, maar een unieke beleving die mensen in beweging zet. Over diversiteit en inclusie

Een muzikale lezing die raakt. Gedegen inhoud gecombineerd met ‘spoken word’. Jitske spreekt over nut en noodzaak van inclusie en diversiteit voor teams en organisaties. Over macht, ranking en het nemen van risico’s om samen in flow te komen. Over hoe mensen grenzen leggen en verleggen. Over zinvolle ontmoetingen, lef en leiderschap. Over de Jam Cirkel.
Een lezing over de grens. Op luchtige wijze spreekt Jitske over zware thema’s. Ze laat je nadenken. Over hoeveel diversiteit je aan kunt. En wilt. En wat dit vraagt van leiders. Je loopt er anders uit dan je erin ging. Samen jammen, met krachtige begrenzing en liefdevolle aandacht.

jam cultures:laat diversiteit voor je werken

Een performance met muziek, verhalen, spoken word, compacte theorie en visual graphics. In Jam Cultures durft iedereen zijn of haar eigen geluid te laten horen en naar dat van anderen te luisteren. Om samen in voortdurende afstemming tot een beter geheel te komen. Inclusie als een jamsessie, waarbij je elkaar met lef en verbinding ontmoet. Inclusie gaat over mensen, grenzen, leiderschap, macht, privileges, conflicten, verschillen en overeenkomsten. Het gaat over samenwerken met verschillen. Je mag het ook agile leiderschap noemen. Snoeihard en soft tegelijkertijd.

‘Join the Jam. Hoeveel diversiteit kun jij aan?’

DEEP DEMOCRACY

Goede gesprekken, betere conflicten en de beste besluiten In 2009 leerde Jitske Kramer Deep Democracy kennen, werd instructor en zette de Lewis methode van Deep Democracy samen met team Human Dimensions in Nederland op de kaart. Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: ‘ik hoop dat we het snel eens worden’. Maar: ‘wat geweldig dat we hier bij elkaar zitten met zoveel mensen, met zoveel meningen en netwerken. Met zo veel verschil. Laten we al die wijsheid, al die achtergronden, al die kennis zo goed mogelijk benutten.’ Wat zouden we dan grootse dingen met elkaar kunnen doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je dat het niet altijd die paar mensen zijn die hun mond open doen op een management dag?

‘De wijsheid van de minderheid’

Dat alle standpunten volledig aan bod komen. Dat het geheel belangrijker is dan ego’s? Een lezing over ‘de wijsheid van de minderheid’, met een bijzondere methode die is ontstaan in post-apartheid Zuid-Afrika. Over sabotage, autocratische besluiten, koningen en haaien. Vaak akelig herkenbaar en inzicht gevend. Gebaseerd op de bestseller Deep Democracy

WERELDSE WIJSHEDEN

Ga mee op reis met Jitske en leer kijken als antropoloog. Verandering, fusies en conflicten zullen nooit meer hetzelfde zijn.

In deze lezing leer je via de bijzondere reiservaringen van Jitske hoe mensen over de hele wereld tegen vergelijkbare zaken aanlopen: hoe om te gaan met verandering, leiderschap, conflict, afscheid, fusies. De verschillende unieke culturele antwoorden op deze universele vragen geven stof tot nadenken. Een bijzondere lezing waarin jouw eigen wereldbeeld en jouw ideeën over normaal en niet normaal flink op de proef worden gesteld. Dat wat vreemd is wordt vertrouwd. En dat wat vertrouwd is wordt vreemd.

Route

De exacte reisroute stellen we samen tijdens de intake. Je kunt denken aan verhalen van en over de Sinaï woestijn, het voodoo van Togo, bijzondere rituelen in India, maraboets in Gambia, taxichauffeurs in Maleisië, fonteinen in Friesland, het ta’arof in Iran, huwelijksperikelen in Las Vegas, stilte vergaderingen bij de Quakers…. Via de reisverhalen legt Jitske de link met jullie dagelijkse praktijk. Hierbij zijn verschillende thema’s mogelijk, zoals: omgaan met verandering, conflicten, fusies, rituelen, leiderschap, afscheid, inclusie.

‘Antropologisch kijken is het vreemde proberen te doorvoelen, zonder dat je eigen mening er voortdurend doorheen dendert.’

Werken na CORONA

Jitske ziet Corona als een mondiale cultuurshock. Haar lezingen gaan over omgaan met plotselinge verandering, hybride werken en leidinggeven op afstand

Speciaal voor deze tijd van grote veranderingen maakt Jitske lezingen over de impact van de corona maatregelen op de samenleving, organisaties en teams. En wat dit vraagt van leiderschap en samenwerking. Voor een antropoloog zijn dit fascinerende tijden. Jitske houdt de ontwikkelingen in de maatschappij en in organisaties naar aanleiding van deze corona cultuurshock nauwlettend in de gaten. We kunnen zoveel leren van de wereld om ons heen op dit moment.

‘Leef jij een crisis of transformatie?’

Corona vraagt om houvast in onzekerheid. De corona maatregelen veranderen voortdurend. In haar lezingen speelt zij in op de dynamiek en vragen van dat moment. Vragen als: is dit een crisis of een transformatie? Hoe geef je leiding op afstand? Hoe werk je samen aan een project als je elkaar niet kunt ontmoeten? Hoe werk je nieuwe mensen in? Hoe bespreek je lastige zaken en houd je de sfeer ook op afstand goed? Maar ook: hoe weet je wat waar is? Waarom komt complotdenken juist nu zo in het nieuws? Hoe gaan we om met verschillende perspectieven?

Hoe kunnen wij ons blijven verbinden op afstand?

Kortom: hoe pas je jouw organisatiecultuur aan deze nieuwe context aan?

JITSKE SAMEN MET…

Dolf Jansen… Typhoon… en anderen In lezingen, dag voorzitterschap en masterclasses, zoekt Jitske regelmatig de samenwerking met andere sprekers en performers. Zoals Typhoon, Wende Snijders, Dolf Jansen. Interesse? Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

‘Een verrassende combinatie’

Jitske Kramer en Dolf Jansen dagen elkaar uit anders te kijken naar macht, naar verschillen en overeenkomsten. Hoe inclusief is Nederland? Wat wordt er van leiders verwacht? Hoe zorgen we voor minder conflicten en meer begrip? Met antropologische lessen uit Jitske’s nieuwe boek Jam Cultures. En de stand van het land door Dolf’s ogen. Waarbij het risico bestaat dat beide sprekers ook elkaar te lijf gaan, met woorden, argumenten en emoties vanzelfsprekend. Had je nog geen onbewuste vooroordelen? Na deze rake jamsessie met woorden zeker wel.

HeB JE AL EEN BESTAANDE BOEKING?

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.

Naam(Vereist)
Vul hier je bestaande (vijfcijferige) ordernummer (bijvoorbeeld 36632) in dat je hebt ontvangen toen je je hebt ingeschreven voor de originele trainingsdata.

Gekozen Last Minute cursus:

Hier onder staat de keuze die je hebt gemaakt.
Hidden
Geen titel(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: