MASTERCLASS Tricky Tijden

omgaan met grote veranderingen

spreker: Jitske Kramer

LEER SUCCESVOL NAVIGEREN DOOR TRICKY TRANSFORMATIE PROCESSEN.

Hoe focus je op creativiteit en kansen te midden van chaos? Navigeren door ‘Tricky Tijden’ met Jitske Kramer. We duiken een volle dag in het thema verandering en transformatie. En specifiek in de intrigerende, gekke, enge, spannende, avontuurlijke en turbulente tussentijd van verandering. Met Dolf Jansen als MC en interviewer van een aantal bijzondere mensen met grootse initiatieven om tot verandering te komen.

Grote veranderingen en transformaties vinden niet van de ene op de andere dag plaats. Het zijn geleidelijke processen die gekenmerkt worden door een overgangstijd. Een rommelige tussentijd waarin het oude wordt losgelaten, terwijl het nieuwe nog onduidelijk is. Een tricky overgangsperiode, vol creativiteit en mogelijkheden, maar ook onduidelijkheden, machtsstrijd, spanningen en onzekerheid. Antropologen noemen deze tussentijd ‘liminaliteit’.

Tricky Tijden Masterclass gaat over:

 • de turbulente tussentijd van transformaties
 • universele patronen, machtsdynamieken, kansen en verleidingen
 • antropologische begrippen als: liminaliteit, tricksters, rituelen, magie en een nieuw narratief.
 • de ervaring van onzekerheid, chaos en emoties
 • liminaal leiderschap en het belang van ‘faal-intelligentie’ om nieuwe wegen te vinden
 • Geen antwoorden, geen geruststelling maar wel duiding over de verwarrende tijd waarin we zitten en inzichten hoe je kunt navigeren door in een veranderende en complexe wereld.
 • En een aantal prachtige praktijkvoorbeelden hoe het anders kan, anders moet.

——————————————————–

Reken op een lekker tempo, met een hoge informatiedichtheid, veel confronterende vragen, nieuwe taal en antropologische begrippen om de dynamiek van veranderprocessen mee te duiden. En inzicht in liminaal leiderschap om deze processen te begeleiden.

Jitske Kramer deelt de inzichten uit haar onderzoek naar de kansen, verleidingen en gevaren van deze liminale tijd. En, we waarschuwen maar vast, bij de tricky tussenperiode passen geen snelle tips, pasklare antwoorden en een duidelijke richting. Wel antropologische inzichten die houvast bieden in de chaos. Over het liminaal leiderschap dat nodig is om tot succesvolle transformatie te komen. Inzichten en kennis waarmee je veranderprocessen zo optimaal mogelijk kunt laten verlopen.

Geen kant en klare to-do lijstjes met tips die je morgen meteen kunt toepassen, maar veel stof tot nadenken en verdieping van inzichten waar je mee aan de slag kunt in jouw praktijk.

De Tricky Tijden Masterclass is gebaseerd op het boek Tricky Tijden, dat je na afloop van deze masterclass ontvangt. Op www.trickytijden.nl hebben we alle podcasts, interviews en artikelen verzameld die over dit thema gaan.

Tegel_cover_TrickyTijden

Tricky Tijden in 4 colleges &

3 best practises

De Tricky Tijden Masterclass bestaat uit vier colleges en drie best practices die je helpen navigeren door de turbulente tijd van veranderingen, een wereld van schijnzekerheden, crises, verschillende waarheden, hoop en rouw.

4 COLLEGES

1. Tricky Tijd van Transformatie (Jitske Kramer) – De drie universele fases van transformatie: separatie, liminaliteit, integratie. En het gevaar van permanente liminaliteit, liminaalachtige activiteit en een oplaaiende machtsdynamiek.

2. Faal-intelligentie en Briljante Mislukkingen (Prof. Dr. Paul Iske) – In complexe omgevingen lopen dingen niet altijd als gepland. Een aantal briljante mislukkingen tonen aan waarom we beter leren navigeren dan controleren.

3. Verander Verhalen, Wilde Verhalen en Tricksters (Jitske Kramer) – Als mensen geen verhaal hebben, verzinnen ze er een. Een transformatietijd is ideaal voor wilde verhalen en trickster streken. Over het culturele narratief, tussenverhalen en intrigerende tricksters.

4. Liminaal Leiderschap (Jitske Kramer) – wat vraagt de liminale tussentijd van leiderschap? Antropologische inzichten om dit onzekere en soms chaotische veranderproces goed te begeleiden.

3 BEST PRACTICES

Dolf Jansen gaat in gesprek met drie mensen die ieder op hun eigen manier weten te navigeren om tot verandering te komen.

1. dr. Boukje Keijzer – sociaal psycholoog, directeur 7Zebras, over Conscious Contracting

2. Bas van der Veldt – CEO AFAS, over de 4-daagse werkweek waarbij mensen 5-dagen betaald worden

3. Akwasi Ansah – directeur omroep Zwart, over het belang van het laten horen van een ander geluid

Tegel_Veranderen_Jitske Kramer (1)

KLIK OP ONDERSTAANDE DATA OM JE AAN TE MELDEN:

Masterclass Tricky Tijden
Trainer: Jitske Kramer
Locatie: Afas theater Leusden
Startdatum: 11-11-2024
Beschikbare plaatsen: 204/300

HOE, WAT, WAAR

REACTIES VAN DEELNEMERS:

Samen in de spiegel kijken

Elke grote verandering of transformatie gaat gepaard met het loslaten van het vertrouwde, het verleggen van grenzen, het uitdagen van de gevestigde orde, het bespotten van heilige symbolen en het ter discussie stellen van autoriteiten.

Tijdens deze dag krijg je een diepgaand begrip over de dynamiek van veranderen en wat dit vraagt van leiderschap. Jitske ontrafelt op meeslepende wijze de menselijke patronen van ingrijpende veranderingen. Ze geeft duiding aan de verwarrende tussentijd, een complexe transitiefase waarin je iets achterlaat, terwijl de nieuwe situatie nog niet volledig is doorgedrongen en vormgegeven. Transformatie is een tijd van fundamentele vragen.

Naast de keynotes van Jitske, leert prof. Dr. Paul Iske je over briljante mislukkingen en gaat Dolf Jansen in gesprek met een drietal gasten die ieder op hun eigen wijze verander initiatieven in de praktijk brengen.

Onderwerpen van deze masterclass:

 • De essentie van transformatieprocessen, met alle kansen en gevaren.
 • Belang en kenmerken van de drie fases van veranderen:
  • De separatie fase – ook wel verbreken – waarin men afscheid neemt van het oude.
  • De liminale fase, de tussentijd – ook wel verbeelden – waarin men nieuwe mogelijkheden verkent en experimenteert.
  • De integratiefase – ook wel verbinden en verbouwen – waarin men het nieuwe bepaalt en daadwerkelijk vormgeeft tot een nieuwe realiteit.
 • Hoe je middels overgangsrituelen (betekenisvolle momenten) ruimte creëert voor afscheid en vernieuwing
 • Wat een trickstercultuur is en waarom we zeker tijdens liminaliteit zo gevoelig zijn voor tricksterstreken, onzin verhalen en leiders met loze beloften.
 • De onvermijdelijke machtsstrijd die ons klem kan zetten en transformatie kan tegenhouden.
 • Het verschil tussen een verhaal en een narratief. Hoe belangrijk het hebben en communiceren van een verandernarratief is. Hoe wilde verhalen ons gek kunnen maken.
 • Hoe je beter grip krijgt op chaos door te leren navigeren, dan het proces proberen te controleren.

Voor wie?

Een must voor iedereen die zich bezighoudt met veranderprocessen, transities en transformaties. In de samenleving en in organisaties. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de dynamiek van verandering. Voor leiders, bestuurders, politici. Voor journalisten, communicatieprofessionals. Voor consultants, trainers, facilitators en anderen die veranderprocessen begeleiden.

Deze masterclass is ook heel geschikt om met je hele team te komen volgen, om dan de volgende dag zelf met elkaar verder te praten over wat de opgedane inzichten betekenen voor jouw organisatie.

Wil je meer weten over antropologisch kijken en veranderen?
Check dan ook onze masterclass Building Tribes en de Expeditie Antropologisch Veranderen.

NAVIGEREN DOOR DE
TUSSENTIJD

De Tricky Tijden Wegwijzer. Hoewel ook wij niet de ultieme route weten door de onzekerheid van verandering, bieden de drie universele menselijke fases van transformatie ons een stevige houvast. Om je gericht verder te helpen verdiepen in het gedachtegoed, maakten we een unieke Tricky Tijden wegwijzer. Met persoonlijke tips van Jitske Kramer en toegang tot zorgvuldig geselecteerde content die jou verder helpt! Check it out! Voel je vrij dit te delen met je netwerk.

programma

Jitske Kramer kijkt samen met iedereen aanwezig in de spiegel. Dolf Jansen is de ceremonie meester van de dag. Muzikanten zullen het geheel omlijsten. Gastsprekers Boukje Keijzer, Bas van der Veldt en Akwasi Ansah nemen je, in gesprek met Dolf Jansen, tussen de colleges door, mee in hun wereld en ervaringen.
Bereid je voor op een intensieve dag. Vol inzichten. Vragen. Antwoorden. En nog meer vragen. Met antropologische kennis en begrippen die verrassend actueel zijn en veel stof tot nadenken geven. Met inzichten die je met meer helderheid naar de wereld doen kijken, zodat je veranderprocessen in jouw leven, familie, stad of organisatie beter kunt laten verlopen. Drie colleges van Jitske en een college van Prof. Dr. Paul Iske, Chief Failure Officer van het Instituut voor Briljante Mislukkingen.

COLLEGE 1 – Jitske Kramer

TRICKY TIJD VAN TRANSFORMATIE

Ergens denken we dat verandering ontstaat in twee fasen; van oud naar nieuw, van A naar B, van Ist naar Soll, van huidige naar gewenste situatie, van nu naar de toekomst. Maar zo werkt het tijdens complexe veranderingen niet.

 • Drie universele fases van transformatie: separatie, liminaliteit, integratie
 • Risico van cultureel verdwalen en het gevaar van permanente liminaliteit wanneer we niet écht breken met oude gewoonten en geen nieuwe keuzes durven te maken.
 • Verslaving aan de rush van verandering en het ontlopen van de veranderpijn
 • De onvermijdelijke oplaaiende machtsdynamiek wanneer oude en nieuwe belangen met elkaar botsen.

PAUZE

DOLF JANSEN & BOUKJE KEIJZER: CONSCIOUS CONTRACTING

COLLEGE 2 – Prof. Dr. paul Iske

BRILJANTE MISLUKKINGEN: NAVIGEREN IN PLAATS VAN CONTROLEREN

Een college over voorwaarden waaronder mensen, teams en organisaties in onze dynamische, complexe wereld zich willen blijven inzetten voor zaken, ook wanneer het niet zeker is of alles zal lopen zoals gewenst. Soms zijn mensen bang om te falen, of zijn terughoudend in het vertellen hoe het écht is gegaan. Natuurlijk zit je vaak helemaal niet te wachten op dingen die mislukken. En zeker niet in de zorg voor mensen in lastige posities. Maar in complexe omgevingen lopen dingen nu eenmaal niet altijd als gepland. En dan moet er vooral worden geleerd en moeten mensen de geleerde lessen zelf in praktijk brengen en delen met anderen.

 • Belang van het creëren van een geschikte omgeving om te experimenteren en leren. Het leven is een proces van vallen en opstaan.
 • Inzicht in hoe ‘faalintelligentie’ ons in staat stelt voor, tijdens en na onze handelingen te reflecteren op zaken die anders kunnen lopen dan gehoopt of gedacht.
 • Een aantal van de 16 faalpatronen, ontwikkeld door het Instituut voor Briljante Mislukkingen
masterclass tricky tijden review

lunch

We zorgen voor een heerlijke gezonde vegetarische lunch.

NA DE LUNCH STARTEN WE MET :

DOLF JANSEN & BAS VAN DER VELDT: 4 DAAGSE WERKWEEK TERWIJL JE ER 5 BETAALD WORDT

COLLEGE 3 – JITSKE KRAMER

VERANDER VERHALEN, WILDE VERHALEN EN TRICKSTERS

Een gedeeld narratief geeft verbinding en zorgt voor zingeving. Tijdens complexe veranderingen en transformaties worden niet alleen systemen veranderd, maar staat ook het bestaande narratief ter discussie. Wat is waar en niet waar? Wat is mooi en lelijk? Wat is goed en fout? In liminale tijden zoeken mensen naar nieuwe verhalen. De trickster is een belangrijk en intrigerend archetype die in elke transformatie en liminale tijd opduikt. Die we nodig hebben om grenzen te bespelen, maar die we niet tot leider moeten kiezen. Met teveel tricksterlogica belanden we in een cultuur van halve waarheden.

 • Welk tussenverhaal, welk narrative of change, hanteer je? Mensen willen een stip op de horizon, een wenkend perspectief en een plan om daar te komen. Als dat er (nog) niet is, geeft een tussenverhaal veel houvast.
 • Wilde verhalen; als we geen verhaal hebben verzinnen we er een. Het is gevaarlijk wanneer we worden verleid te geloven in bizarre verklaringen en nieuwe tweedelingen. Tegelijkertijd zullen we misstanden uit de schaduwen moeten trekken. Maar zonder in een spiegelwereld te belanden. Sommigen waarheden zijn gekmakend.
 • Trickster logica en trickster streken zorgen voor beweging, reuring en verandering. Maar wanneer we te weinig weerstand bieden aan halve waarheden, valse beloftes en keiharde leugens belanden we in een destructieve tricksercultuur.

DOLF JANSEN & AKWASI ANSAH: NOODZAAK, BELANG EN GEVAAR VAN EEN ANDER GELUID

COLLEGE 4 – Jitske Kramer

LIMINAAL LEIDERSCHAP: GRIP OP ONZEKERHEID

Veranderen betekent samen zoeken naar nieuwe grenzen en keuzes in het vormgeven van de wereld. Hiervoor hebben we mensen nodig die grenzen oprekken en verleggen. Maar ook leiders die keuzes maken en doorpakken. En managers die accepteren dat verandering, innovatie en transformatie niet altijd even efficient en volgens plan verloopt.

Tijdens transformaties moeten we belangrijke vragen durven stellen, zoals: wat moeten we achter ons laten? Hoe moet het nieuwe eruit zien? Hoe voelt het om het oude los te laten? Wie heeft er belang bij het oude, de tussentijd en het nieuwe? Het stellen van de vragen en het vinden van de antwoorden vraagt moed, lef, omgaan met onzekerheid en machstverschillen. Dit vergt een andere aanpak dan alleen maar managen. Het vraagt liminaal leiderschap, met moed en creatie, verbeeldingskracht, veerkracht en oog voor magie.

 • Archetypische rollen van liminaal leiderschap: managers, magiërs, leiders, kunstenaars, elders
 • Belang van creating en holding space, daadkracht en stilte, lef en liefde
 • Antropologische kennis laat zien dat overgangsrituelen essentieel zijn om door liminale onzekerheid te navigeren naar een nieuw normaal.
Tegel_Verdwaald_Jitske Kramer (1)

BORREL EN NAZIT

Na de masterclass is er gelegenheid nog even na te praten. Met Jitske en met elkaar.

THE DAY AFTER

Om het meeste uit de dag te halen, raden wij je aan om de dag na deze masterclass ruimte te reserveren voor reflectie. Met jezelf. Of met mensen uit je team. Zo kun je de geleerde lessen met elkaar vertalen naar je eigen praktijk. Hoeveel ruimte je hiervoor nodig hebt? Dat hangt van je mogelijkheden en behoeften af. We raden zeker een paar uur reflectie tijd aan.

Corporate Antropologie around the world ticket

Vanuit Human Dimensions bieden we meerdere programma’s aan waarin ‘antropologisch kijken en veranderen’ centraal staat: Masterclass Building Tribes, Masterclass Tricky Tijden en de Expeditie Antropologisch Veranderen.
Middels onze Corporate Antropologie Around the World ticket willen wij jou de optie geven om je volledig onder te dompelen in deze waardevolle blik. De programma’s vullen elkaar aan, hebben her en der een hele lichte overlap die deelnemers doorgaans als prettig verdiepend ervaren. Als je een van onze masterclasses (Tricky Tijden of Building Tribes) hebt gevolgd, bieden we korting op het volgen van de Expeditie. En als je onze Expeditie hebt gevolgd, kun je met korting naar een van de masterclasses.
Dus. Ben jij na deze Masterclass Tricky Tijden zo enthousiast geraakt over de antropologische manier van kijken dat je door wilt op onze Expeditie Antropologisch Veranderen? Dan bieden wij jou de Expeditie Antropologisch Veranderen aan voor €3750,- i.p.v €4050,-.
Of heb jij de Expeditie Antropologisch veranderen al gevolgd en wil je nog verder de diepte in? Dan kan je deelnemen aan de Masterclass Building Tribes of Masterclass Tricky Tijden voor €375,- i.p.v €575,-.

Wil jij het Corporate Antropologie Around the World Ticket boeken?
Mail Aurelia Stroes met jouw voorkeursdata.

HeB JE AL EEN BESTAANDE BOEKING?

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.

Naam(Vereist)
Vul hier je bestaande (vijfcijferige) ordernummer (bijvoorbeeld 36632) in dat je hebt ontvangen toen je je hebt ingeschreven voor de originele trainingsdata.

Gekozen Last Minute cursus:

Hier onder staat de keuze die je hebt gemaakt.
Hidden
Geen titel(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: