MASTERCLASS Tricky Tijden

omgaan met grote veranderingen

spreker: Jitske Kramer

LEREN NAVIGEREN DOOR DE TRICKY TUSSENTIJD VAN TRANSFORMATIES.

Navigeren door ‘Tricky Tijden’ met Jitske Kramer. We duiken een volle dag in het thema verandering en transformatie. En specifiek in de intrigerende, gekke, enge, spannende, avontuurlijke en turbulente tussentijd van verandering.

Grote veranderingen en transformaties vinden niet van de ene op de andere dag plaats. Het zijn geleidelijke processen die gekenmerkt worden door een overgangstijd. Een rommelige tussentijd waarin het oude wordt losgelaten, terwijl het nieuwe nog onduidelijk is. Een tricky overgangsperiode, vol creativiteit en mogelijkheden, maar ook onduidelijkheden, machtsstrijd, spanningen en onzekerheid. Antropologen noemen deze tussentijd ‘liminaliteit’.

Tricky Tijden Masterclass gaat over:

 • de turbulente tussentijd van transformaties
 • universele patronen, machtsdynamieken, kansen en verleidingen
 • antropologische begrippen als: liminaliteit, tricksters, rituelen, magie en een nieuw narratief.

Reken op een lekker tempo, met een hoge informatiedichtheid, veel confronterende vragen, nieuwe taal en antropologische begrippen om de dynamiek van veranderprocessen mee te duiden.

Jitske Kramer deelt de inzichten uit haar onderzoek naar de kansen, verleidingen en gevaren van deze liminale tijd. En, we waarschuwen maar vast, bij de tricky tussenperiode passen geen snelle tips, pasklare antwoorden en een duidelijke richting. Wel antropologische inzichten die houvast bieden in de chaos. Over het liminaal leiderschap dat nodig is om tot succesvolle transformatie te komen. Inzichten en kennis waarmee je veranderprocessen zo optimaal mogelijk kunt laten verlopen.

Geen kant en klare to-do lijstjes met tips die je morgen meteen kunt toepassen, maar veel stof tot nadenken en verdieping van inzichten waar je mee aan de slag kunt in jouw praktijk.

De Tricky Tijden Masterclass is gebaseerd op het boek Tricky Tijden, dat je na afloop van deze masterclass ontvangt.

Tegel_cover_TrickyTijden

Tricky Tijden in 4 colleges

De Tricky Tijden Masterclass bestaat uit vier colleges die je helpen navigeren door de turbulente tijd van veranderingen, een wereld van schijnzekerheden, crises, verschillende waarheden, hoop en rouw.

1. Transformatie Fases – liminaliteit en het belang van overgangsrituelen

2. Vijf gevaren van liminaliteit – permanente liminaliteit, verslaving aan ervaringen, tricksterstreken, machtsstrijd en het gemis van een gezamenlijk narratief

3. Verrassings Verdiepings Collegenader bekend te maken gastspreker die aansluit bij de thematiek van deze masterclass.

4. Liminaal Leiderschap – verbeeldingskracht, stilte, moed en magie

Voor wie?

Een must voor iedereen die zich bezighoudt met veranderprocessen, transities en transformaties. In de samenleving en in organisaties. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de dynamiek van verandering. Voor leiders, bestuurders, politici. Voor journalisten, communicatieprofessionals. Voor consultants, trainers, facilitators en anderen die veranderprocessen begeleiden.

Deze masterclass is ook heel geschikt om met je hele team te komen volgen, om dan de volgende dag zelf met elkaar verder te praten over wat de opgedane inzichten betekenen voor jouw organisatie.

Wil je meer weten over antropologisch kijken en veranderen?
Check dan ook onze masterclass Building Tribes en de Expeditie Antropologisch Veranderen.

Tegel_Veranderen_Jitske Kramer (1)

KLIK OP ONDERSTAANDE DATA OM JE AAN TE MELDEN:

Masterclass Tricky Tijden
Trainer: Jitske Kramer
Locatie: Afas theater Leusden
Startdatum: 09-10-2024
Beschikbare plaatsen: 294/300

HOE, WAT, WAAR

REACTIES VAN DEELNEMERS:

Samen in de spiegel kijken

Elke grote verandering of transformatie gaat gepaard met het loslaten van het vertrouwde, het verleggen van grenzen, het uitdagen van de gevestigde orde, het bespotten van heilige symbolen en het ter discussie stellen van autoriteiten.

Tijdens deze dag krijg je een diepgaand begrip over de dynamiek van veranderen en wat dit vraagt van leiderschap. Jitske ontrafelt op meeslepende wijze de menselijke patronen van ingrijpende veranderingen. Ze geeft duiding aan de verwarrende tussentijd, een complexe transitiefase waarin je iets achterlaat, terwijl de nieuwe situatie nog niet volledig is doorgedrongen en vormgegeven. Transformatie is een tijd van fundamentele vragen. Onderwerpen van deze masterclass:

 • De essentie van transformatieprocessen, met alle kansen en gevaren.
 • Belang en kenmerken van de drie fases van veranderen:
  • De separatie fase – ook wel verbreken – waarin men afscheid neemt van het oude.
  • De liminale fase, de tussentijd – ook wel verbeelden – waarin men nieuwe mogelijkheden verkent en experimenteert.
  • De integratiefase – ook wel verbinden en verbouwen – waarin men het nieuwe bepaalt en daadwerkelijk vormgeeft tot een nieuwe realiteit.
 • Hoe je middels overgangsrituelen (betekenisvolle momenten) ruimte creëert voor afscheid en vernieuwing
 • Wat een trickstercultuur is en waarom we zeker tijdens liminaliteit zo gevoelig zijn voor tricksterstreken, onzin verhalen en leiders met loze beloften.
 • De onvermijdelijke machtsstrijd die ons klem kan zetten en transformatie kan tegenhouden.
 • Het verschil tussen een verhaal en een narratief. Hoe belangrijk het hebben en communiceren van een verandernarratief is.

programma

Jitske Kramer kijkt samen met iedereen aanwezig in de spiegel. Bereid je voor op een intensieve dag. Vol inzichten. Vragen. Antwoorden. En nog meer vragen. Met antropologische kennis en begrippen die verrassend actueel zijn en veel stof tot nadenken geven. Met inzichten die je met meer helderheid naar de wereld doen kijken, zodat je veranderprocessen in jouw leven, familie, stad of organisatie beter kunt laten verlopen. Drie colleges van Jitske en een college van een nader bekend te maken gastspreker.

COLLEGE 1

TRANSFORMATIE FASES. LIMINALITEIT EN HET BELANG VAN OVERGANGSRITUELEN

Ergens denken we dat verandering ontstaat in twee fasen; van oud naar nieuw, van A naar B, van Ist naar Soll, van huidige naar gewenste situatie, van nu naar de toekomst. Maar zo werkt het tijdens complexe veranderingen niet.

 • Drie universele fases van transformatie: separatie, liminaliteit, integratie
 • Rol van rituelen tijdens veranderprocessen
 • Risico van cultureel verdwalen en permanente liminaliteit

COLLEGE 2

VIJF GEVAREN VAN LIMINALITEIT

Een college over de gevaren en verleidingen van de verwarrende, soms turbulente, tussentijd.

 • Permanente liminaliteit. Wanneer we niet écht breken met oude gewoonten en geen nieuwe keuzes durven te maken.
 • Verslaving aan ervaringen. Wanneer we het liefst om de veranderpijn heen blijven lopen.
 • Wilde verhalen. Wanneer we worden verleid te geloven in bizarre verklaringen en nieuwe tweedelingen.
 • Tricksterlogica. Wanneer we te weinig weerstand bieden aan halve waarheden, valse beloftes en keiharde leugens.
 • Intense machtsstrijd. Wanneer oude en nieuwe belangen met elkaar botsen.
masterclass tricky tijden review

lunch

We zorgen voor een heerlijke gezonde vegetarische lunch.

COLLEGE 3

VERRASSINGS VERDIEPINGS COLLEGE

Nader bekend te maken gastspreker die aansluit bij de thematiek van de Tricky Tijden Masterclass. Dit kan iemand zijn uit de praktijk. Of een expert op een van de inhoudelijke onderwerpen. Wie? Dat kan tot op het laatste moment een verrassing zijn.

COLLEGE 4

LIMINAAL LEIDERSCHAP. VERBEELDINGSKRACHT, STILTE, MOED EN MAGIE.

Tijdens transformaties moeten we belangrijke vragen durven stellen, zoals: wat moeten we achter ons laten? Hoe moet het nieuwe eruit zien? Hoe voelt het om het oude los te laten? Wie heeft er belang bij het oude, de tussentijd en het nieuwe? Het stellen van de vragen en het vinden van de antwoorden vraagt moed, lef, omgaan met onzekerheid en machstverschillen. Dit vergt een andere aanpak dan alleen maar managen. Het vraagt liminaal leiderschap, met lef, veerkracht en oog voor magie.

 • Archetypische rollen van liminaal leiderschap: managers, magiërs, leiders, kunstenaars, elders
 • Belang van creating en holding space
 • Hoe de stilte onze daadkracht verder kan brengen
Tegel_Verdwaald_Jitske Kramer (1)

BORREL EN NAZIT

Na de masterclass is er gelegenheid nog even na te praten. Met Jitske en met elkaar.

THE DAY AFTER

Om het meeste uit de dag te halen, raden wij je aan om de dag na deze masterclass ruimte te reserveren voor reflectie. Met jezelf. Of met mensen uit je team. Zo kun je de geleerde lessen met elkaar vertalen naar je eigen praktijk. Hoeveel ruimte je hiervoor nodig hebt? Dat hangt van je mogelijkheden en behoeften af. We raden zeker een paar uur reflectie tijd aan.

Corporate Antropologie around the world ticket

Vanuit Human Dimensions bieden we meerdere programma’s aan waarin ‘antropologisch kijken en veranderen’ centraal staat: Masterclass Building Tribes, Masterclass Tricky Tijden en de Expeditie Antropologisch Veranderen.
Middels onze Corporate Antropologie Around the World ticket willen wij jou de optie geven om je volledig onder te dompelen in deze waardevolle blik. De programma’s vullen elkaar aan, hebben her en der een hele lichte overlap die deelnemers doorgaans als prettig verdiepend ervaren. Als je een van onze masterclasses (Tricky Tijden of Building Tribes) hebt gevolgd, bieden we korting op het volgen van de Expeditie. En als je onze Expeditie hebt gevolgd, kun je met korting naar een van de masterclasses.
Dus. Ben jij na deze Masterclass Tricky Tijden zo enthousiast geraakt over de antropologische manier van kijken dat je door wilt op onze Expeditie Antropologisch Veranderen? Dan bieden wij jou de Expeditie Antropologisch Veranderen aan voor €3750,- i.p.v €4050,-.
Of heb jij de Expeditie Antropologisch veranderen al gevolgd en wil je nog verder de diepte in? Dan kan je deelnemen aan de Masterclass Building Tribes of Masterclass Tricky Tijden voor €375,- i.p.v €575,-.

Wil jij het Corporate Antropologie Around the World Ticket boeken?
Mail Aurelia Stroes met jouw voorkeursdata.

HeB JE AL EEN BESTAANDE BOEKING?

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.

Naam(Vereist)
Vul hier je bestaande (vijfcijferige) ordernummer (bijvoorbeeld 36632) in dat je hebt ontvangen toen je je hebt ingeschreven voor de originele trainingsdata.

Gekozen Last Minute cursus:

Hier onder staat de keuze die je hebt gemaakt.
Hidden
Geen titel(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: