training kampvuurgesprekken voeren

sterke tribes bouw je aan het kampvuur

Trainer:

Walter Faaij

Training kampvuurgesprekken voeren

Je wilt beweging. Je wilt bouwen. Je wilt impact. Eindelijk het echte gesprek voeren. Onder de waterlijn. Een sluimerend conflict aanpakken. Perspectieven verzamelen en horen wat iedereen nu écht vindt. En besluiten nemen. Inclusief, deep democratisch en met iemand die knopen doorhakt.

Trainingsduur: 1 dag

Vereiste voor deelname: geen

“Stop met vergaderen. Steek kampvuren aan.”

Deze inmiddels bekende quote van Jitske Kramer heb je wellicht al eens voorbij zien of horen komen. Hoe het werkt? Met een paar technieken en een beetje magie maak je van een gemiddelde bijeenkomst of vergadering een kampvuurgesprek. Binnen korte tijd de diepte in én besluiten nemen. In kleine, maar zeker ook in grote groepen. En het goede nieuws is, na een dag gefocust oefenen en ervaren kan jij deze gespreksvorm direct toepassen binnen jouw team of organisatie.

Voor wie en waarom?

Voor iedereen die met groepen werkt, de kracht van kampvuurgesprekken wil ervaren en de technieken eigen wil maken. Voor leiders die vanuit hun rol regelmatig beslissingen moeten nemen, maar dit wel willen doen op basis van input van iedereen. We leren je een manier om transparante besluitvorming te bevorderen, complexe problemen te bespreken, culturele verschillen te overbruggen en een diepere band tussen mensen te smeden.

Iedereen kan een kampvuurgesprek starten. Om het goed te doen is wel een beetje magie nodig. En een positie in de groep die maakt dat je het vertrouwen krijgt om deze ruimte te begeleiden. Daarom zeggen we dat het de magiërs zijn die de kampvuren begeleiden. Denk aan coaches, (dag)voorzitters, facilitators, trainers en adviseurs. Ook leiders kunnen hun eigen kampvuurgesprekken voeren, maar bij hete vuren is het vaak effectiever om dit samen met iemand anders te doen. Wij spreken wel van tribale rollen binnen organisaties om dit principe te verhelderen. Bekijk de video van Jitske Kramer op deze pagina: ‘leren van jagers&verzamelaars’.

Let op: Een magiër of leider werkt nooit alleen en heeft hulp nodig van andere mensen uit de organisatie om te reflecteren en besluiten te nemen. Dus ben jij geïntrigeerd door deze gespreksvorm en wil je die gaan toepassen in jouw organisatie? Kom dan samen met iemand die jouw positie aanvult. Samen ervaren, samen leren, samen plannen maken.

Regelmatig worden we gevraagd om kampvuurgesprekken in-company te begeleiden. Als interventie bij veranderprocessen, conflicten en belangrijke strategische besluiten. Daarnaast is het een veelbesproken onderdeel van onze training Expeditie Antropologisch Veranderen dat veel losmaakt bij mensen. Het verzamelen van alle wijsheid uit de groep, de tijd nemen om echt te luisteren en het ervaren van de diepere betekenis achter elkaars perspectieven levert actiegericht resultaat op.

Wij hebben deze training ontworpen omdat er behoefte is te oefenen en vlieguren te maken. En omdat de wereld meer goede gesprek- en conflictbegeleiders nodig heeft.

‘Een kampvuur is een metafoor voor een sfeer waarin oprechte gesprekken worden gevoerd. We spreken met elkaar af om met hart en ziel aanwezig te zijn, onze zorgen en dromen te delen en onze mening bij te stellen als het gesprek daar aanleiding toe geeft. Dit kan zelfs online en is ook zeer geschikt voor grote groepen’

Wat levert een kampvuurgesprek op?

Kampvuurgesprekken creëren een veilige en open ruimte waarin mensen vrijuit kunnen praten, ideeën kunnen delen en persoonlijke verhalen kunnen vertellen. Om samen tot de beste besluiten te komen. Onze methode is geïnspireerd op de Lekgotla, een rechtspraak methode uit Botswana.

  • Transparante besluitvorming: De leider, de chief, luistert goed en besluit zorgvuldig, op basis van alles dat gezegd is. De tribe, het team of de hele organisatie, voelt zich gehoord én kan de chief aan zijn besluiten houden. Een kampvuurgesprek verbindt en geeft een nieuw sociaal contract.
  • Rijke besluiten: Besluiten zijn verrijkt met ieders ervaringen, wijsheid en de minderheidsstem. Een kampvuurgesprek geeft richting en handelingsperspectief, op inhoud en proces, op korte en lange termijn. Het is kraakhelder hoe de besluiten tot stand komen. Lobbyen achteraf niet toegestaan. Voortschrijdend inzicht natuurlijk wel.
  • Draagvlak: Mensen hebben de kans hun stem te laten horen, en voelen zich daadwerkelijk gehoord. Het draagvlak voor besluiten groeit spectaculair. Zelfs als je het oneens bent. Dan ben je tenminste wel gehoord. Echt gehoord. Tenzij je er niet bent. Dan niet. Eigen schuld.
  • Rolhelderheid: Een chief moet wijze besluiten nemen. Moeilijke keuzes maken. Conflicten oplossen. Het dagdagelijkse ordenen. De tribe levert input en doet daarna haar best de besluiten zo goed mogelijk uit te voeren. Doen waar je van bent.
  • Verbinding: Mensen spreken als mens, delen hun ervaringen, mogen twijfelen en zichzelf tegenspreken. Door hardop te denken, door harte kreten te delen, door ook hun kwetsbare kant te laten zien. Een tribe is zo sterk als de kwaliteit van de onderlinge relaties. Geen betere manier dan een kampvuur om sterke relaties te bouwen.
Kampvuurgesprekken met team HD
Trainer Walter Faaij

Inhoud training.
Een hands-on training waarbij de focus ligt op oefenen. Leren door te doen. Deelnemers leren technieken en vaardigheden om de kampvuren zelfstandig te begeleiden. Door anderen te zien oefenen en ervaring op te doen als deelnemer wordt duidelijk wat wel en niet werkt en hoe je in kan spelen op bepaalde groepsdynamieken. In dit artikel kun je precies alle stappen lezen die je doorloopt tijdens een kampvuurgesprek. Je krijgt een praktische stapsgewijze handleiding mee (op één – A4’tje) die je er makkelijk bij kunt pakken zodra je de kampvuurgesprekken zelfstandig gaat begeleiden.

Is het Deep Democracy? Nee. Het is wel gefocust op alle stemmen horen, maar de besluitvorming is niet deep democratisch.

Metavaardigheden: Daarnaast worden de volgende belangrijke metavaardigheden van een kampvuurbegeleider op scherp gezet:

  • Het behouden van je neutraliteit
  • Zorg dat je met je volle bewustzijn aanwezig bent
  • Compassie voor alles wat zich aandient.

Als het ware een Afrikaanse volksraadpleging op kantoor

Een kampvuurgesprek is eigenlijk een Afrikaanse volksraadpleging. Een krachtige gespreksmethode om wijze besluiten te nemen in complexe sociale systemen. Ons kampvuur stamt af van de Lekgotla in Botswana, maar in Zuid-Afrika hebben ze de Indaba en in Sudan de Judiya. Wij hebben de lessen verzameld, vertaald en ingedikt naar iets dat fijn werkt op kantoor. Een Lekgotla kampvuurgesprek is geen transactioneel gesprek in een vergaderzaal op dinsdagochtend over de agenda waarvan je weet dat je nooit bij punt 9 komt. Dat is vierkant vergaderen. Een kampvuurgesprek is wel een transformationeel gesprek, een ontmoeting van mens tot mens, over een belangrijk onderwerp, waarin dat wat gezegd moet worden ook gezegd kan worden. Rond vergaderen.

Klik op onderstaande data om je aan te melden:

Kampvuurgesprekken voeren
Trainer: Walter Faaij
Locatie: Freeland Farm
Startdatum: 19-06-2024

HOE, WAT, WAAR

HeB JE AL EEN BESTAANDE BOEKING?

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.

Naam(Vereist)
Vul hier je bestaande (vijfcijferige) ordernummer (bijvoorbeeld 36632) in dat je hebt ontvangen toen je je hebt ingeschreven voor de originele trainingsdata.

Gekozen Last Minute cursus:

Hier onder staat de keuze die je hebt gemaakt.
Hidden
Geen titel(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: