lewis Deep Democracy

vrijmoedig spreken en openhartig luisteren

Deep Democracy is een zienswijze en een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. In dialoog en in discussie. Besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Door grondiger besluiten neemt de daadkracht toe.

Deep Democracy draait niet om de hete brei heen. Niet eindeloos polderen, maar de heikele punten echt op tafel te leggen. De technieken van Deep Democracy geven leiders stevigheid, zorgen voor psychologische veiligheid om je uit te spreken, vergroten het draagvlak en verhogen de kwaliteit van besluiten. De methode is erop gericht dat mensen steeds meer en gemakkelijker hun meningen, ideeën en gevoelens openlijk uitspreken. En transparantie ervaren in het besluitvormingsproces.

geschikt VOOR LEIDERS, FACILITATORS, COACHES EN CONSULTANTS

Onze Deep Democracy trainingen zijn opgedeeld in 5 levels. De basis van de methode leer je in level 1. Gevolgd door een verdieping in de combi training level 2 en 3. Level 4 leert je over jezelf en jouw patronen in conflictsituaties. In level 5 gaan we dieper in op conflicten begeleiden vanuit processwork. Deze leerroute kun je in etappes en in je eigen tempo afleggen. Liever intensief en met dezelfde leergroep level 1 tot 4 doorlopen? Kies dan voor de leergang.

Werken met Deep Democracy is meer dan gespreksmodellen en stappenplannetjes leren gebruiken. Je leert groepen onder ogen te zien waar ze zijn. Hun eigen patronen te onderkennen en conflicten op te lossen. En natuurlijk kom je in de confrontatie met de ander jezelf voortdurend tegen. Je leert een methode en krijgt er vele levenslessen bij kado.

Deep Democracy speciaal voor leiders

Uiteraard zijn leiders meer dan welkom bij de levels 1 tot 5. Deze levels focussen echter wel op het faciliteren van groepen, conflicten en besluiten. Daarom hebben we ook een programma gemaakt vanuit het perspectief van de chief, de leider. Gericht op inclusief en verbindend leiderschap. Dit is een tweedaags programma waarin we lessen uit de antropologie en de LeKgotla, een vorm van Afrikaanse volksraadpleging, combineren met een aantal Deep Democracy technieken. Na dit programma is het altijd mogelijk verder te verdiepen in level 1 – 5.

gelicenceerde instructors

Jitske Kramer heeft Deep Democracy in 2008 tijdens een van haar reizen leren kennen en werd erdoor gegrepen. Zij werd opgeleid door de founder Myrna Lewis en schreef de bestseller Deep Democracy – de wijsheid van de minderheid. Met trainingen, lezingen, interviews en artikelen zette zij deze methode in Nederland op de kaart. Inmiddels heeft team Human Dimensions sinds 2012 al vele duizenden mensen geïnspireerd en getraind.

Al onze Deep Democracy instructors zijn door Myrna Lewis en Jitske Kramer opgeleid en gelicenseerd om de gecertificeerde levels te geven. Onze instructors zijn Jitske Kramer, Frank Weijers, Minka Jongkind, Mireille Ollivieira, Karim Maarek en Christien Oudshoorn.

Een licentie voor de Lewis methode krijg je niet zomaar. Daar gaat een intensief opleidingstraject aan vooraf, met voortdurende intervisie en supervisie. Mensen leren werken met onderstromen, vastgelopen gesprekken en conflicten is niet altijd makkelijk. Wij vinden onze eigen kwaliteit hierin erg belangrijk en geloven dat je hierin nooit bent uitgeleerd. Wij houden elkaar scherp, leren hierin elke dag en delen deze lessen graag met jou in onze trainingen, lezingen en masterclasses.

de lewis methode

Wij werken met de Lewis Methode van Deep Democracy. Ontwikkeld door Myrna Lewis in het bedrijfsleven van post-apartheid Zuid-Afrika. Teams en organisaties die deze methode gebruiken, winnen aan effectiviteit. Gericht op inclusieve besluitvorming, co-creatie en duurzame verandering. Op participatief en dienend leiderschap. Op moedige samenwerking, want confronterend waar nodig.

Ontwikkeld voor mensen die conflicten willen oplossen, verschillen willen benutten, en vervolgens duurzame besluiten durven nemen. Met een werkelijk andere manier van kijken naar groepsprocessen en een verrassend doeltreffende aanpak om deze zienswijze ook echt in de praktijk te brengen. Praktische handvatten en technieken om met uitersten om te gaan.

Deep Democracy heeft niet de intentie om een organisatie om te vormen tot een democratie. De methode is ‘democratisch’ omdat er oprecht gezocht wordt naar ieders mening en inzicht, niet omdat er voortdurend over alles gestemd hoeft te worden. Wanneer informatiestromen tussen hiërarchische lagen, verschillende afdelingen en andere subgroepen verbeteren, wordt de kwaliteit van besluiten beter.

EEN ORGANISATIE IS GEEN DEMOCRACY

Deep Democracy pleit er niet voor dat iedereen altijd en overal op ieder moment mag meedenken, meepraten en meebeslissen. Dat geeft chaos en toont gebrek aan leiderschap. Het gaat er niet om ‘dat iedereen alles moet zeggen’, maar ‘dat alles wat gezegd moet worden op tafel kan komen’. Het gaat om de verschillende invalshoeken, niet perse de verschillende personen.

Deep Democracy geeft meer transparantie en congruentie over wie waarover mag meepraten en meebeslissen. De juiste mensen op het juiste moment en op de juiste manier betrekken bij keuzes en beslissingen levert tijdswinst op. Vergeet niet hoeveel tijd de gebruikelijke doordruk, manipulatie en machtspelletjes kosten. Deep Democracy lijkt in eerste instantie wellicht meer tijd te kosten, in de praktijk blijkt dit ruimschoots ingehaald te worden door de hoge mate van betrokkenheid en commitment die ontstaan is tijdens het proces. De gedeelde verantwoordelijkheid neemt toe.

MEER OVER DEEP DEMOCRACY OP ONZE SPECIALE WEBSITE

Uiteraard valt er veel meer te vertellen over Deep Democracy. Zie hiervoor de boeken Deep Democracy – de wijsheid van de minderheid van Jitske Kramer en Now were talking – Deep Democracy in actie van Frank Weijers. En onze uitgebreide website met achtergrond informatie en overzicht van de verschillende gespreksmethoden en technieken: Deep Democracy.

nationale deep democracy event

Sinds 2019 organiseren wij een groots event. Altijd eind Januari. Liefst op lokatie, maar sinds 2021 weten we dat het ook online kan.

Het Nationale Deep Democracy Event is voor iedereen die nieuwsgierig is naar inclusief leiderschap, goed omgaan met conflicten, inclusie, besluitvorming waarin alle stemmen worden meegenomen. Als je al eens een Deep Democracy training volgde of dit altijd al eens van plan was. Voor iedereen die zich wil inzetten voor het goede gesprek, het beste besluit en het betere conflict.

Nationale Deep Democracy Event

Inspirerende keynotes, workshops, creativiteit, muziek. leren in festival stijl!

HeB JE AL EEN BESTAANDE BOEKING?

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.

Naam(Vereist)
Vul hier je bestaande (vijfcijferige) ordernummer (bijvoorbeeld 36632) in dat je hebt ontvangen toen je je hebt ingeschreven voor de originele trainingsdata.

Gekozen Last Minute cursus:

Hier onder staat de keuze die je hebt gemaakt.
Hidden
Geen titel(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: