Organisatiecultuur veranderen vanuit de corporate antropologie

organisatiecultuur?

Hoe breng je een cultuurverandering teweeg? Die vraag kun je natuurlijk het beste aan een antropoloog stellen. Door oude, wereldse wijsheden toe te passen op de organisatievraagstukken van vandaag, vind je verrassende antwoorden. Dat noemen we corporate antropologie. We bieden je eeuwenoude, ijzersterke manieren om je bedrijfscultuur te veranderen.

Kom alles te weten over organisatiecultuur:

Wat is organisatiecultuur?

Organisatiecultuur is het geheel van normen, waarden en gewoonten binnen een organisatie. Cultuurvorming in organisaties is vergelijkbaar met het ontstaan van culturen over de hele wereld. Daarom passen we de lessen die we leren in verre landen toe op organisatievraagstukken bij ons om de hoek. Bekijk de video over bedrijfscultuur vanuit antropologisch oogpunt.

Waarom is een sterke organisatiecultuur belangrijk?

Een sterke organisatiecultuur zorgt voor inclusieve organisaties met energie, veerkracht en wendbaarheid. Dat heeft de volgende voordelen:

1. Duurzame organisatie

Met een sterke organisatiecultuur creëer je wendbaarheid: je organisatie is beter bestand tegen veranderingen en tegenslagen, zoals fusies, transformaties en crises. Dat maakt je organisatie duurzaam!

2. Pluk de vruchten van diversiteit

Een sterke organisatiecultuur is inclusief: bij besluitvorming wordt ieders perspectief meegenomen. Die verschillende invalshoeken bevorderen creativiteit, kunnen je inspireren en je organisatie verrijken.

3. Een sterke organisatiecultuur draag je uit

Als het binnen je organisatie goed zit, zien mensen buiten je organisatie dat ook. Je straalt een sterke organisatiecultuur uit naar klanten en naar potentiële nieuwe medewerkers.

Zó verander je de organisatiecultuur binnen jouw bedrijf

Een sterke organisatiecultuur is dus heel belangrijk. Maar hoe ziet die eruit? En hoe breng je zo’n cultuur teweeg? We zetten de kenmerken van een sterke organisatiecultuur op een rij én geven je handvatten om deze kenmerken te integreren in jouw organisatiecultuur.

1. Psychologische veiligheid

Word experimenteren en het maken van fouten aangemoedigd binnen je organisatie? En worden meningsverschillen uitgesproken? In psychologisch veilige organisaties wordt het maken van fouten en het geven van afwijkende meningen gewaardeerd. Op die manier geef je je personeel en dus je organisatie de kans om volop tot bloei te komen.

2. Inclusieve besluitvorming

Bij een sterke organisatiecultuur wordt naar alle perspectieven geluisterd, om de vruchten van diverse invalshoeken te plukken. In plaats van zeggen ‘Ik hoop dat we snel tot een beslissing komen.’ is de insteek: ‘Laten we de wijsheid, meningen en achtergronden van al deze mensen zo goed mogelijk benutten.’ Deze manier van inclusieve besluitvorming zorgt er bovendien voor dan iedereen zich gehoord voelt.

Luisteren naar alle perspectieven dus. En dat doen we met behulp van Deep Democracy: een krachtig instrument voor besluitvorming en conflictresolutie binnen groepen met een uiteenlopende diversiteit. Oprichtster Jitske Kramer zette deze methode uit Zuid Afrika in Nederland op de kaart. Volg onze Deep Democracy trainingen en opleidingen om deze methode toe te passen binnen jouw organisatie.

3. Verbindend leiderschap

Een tweede kenmerk van een sterke organisatiecultuur is verbindend leiderschap. Dat betekent ieders mening horen, maar niet in oeverloos lange vergaderingen verdwaald raken. Door te verbinden én grenzen te stellen. In onze training verbindend leiderschap bieden we handvatten om als leider een sterke organisatiecultuur te bewaken. Je leert hoe je een voorbeeld geeft dat je werknemers volgen, hoe je ervoor zorgt dat iemand soms gewoon doet wat je zegt en om een goede sfeer binnen je team te creëren.

4. Kennis over cultuurvorming

Om een sterke organisatiecultuur op te bouwen, is kennis over cultuur vereist. Wat ligt er ten grondslag aan de dynamiek binnen organisaties? En hoe breng je een cultuurverandering teweeg? In onze masterclass Building Tribes en in de expeditie Antropologisch Veranderen leer je alles over cultuurvorming en -verandering.

Andere toepassingen van corporate antropologie

Het verbeteren van de organisatiecultuur binnen bedrijven is slechts één manier die het team van Human Dimensions inzet om je organisatie te verrijken. Lees daarom ook meer over:

Podcasts over cultuurverandering

Wist je al dat we een eigen ‘Team Human Dimensions Podcast Playlist’ hebben op Spotify

Behoefte aan inspiratie? Veel van onze podcasts staan op Spotify.

Met deze playlist vind je snel een podcast van één van onze Humans terug. Waar we met hart en ziel vertellen over onze favoriete onderwerpen! Deep Democracy, Diversiteit & Inclusie, Corporate Antropologie, duurzaamheid en méér.

Leiding geven aan verandering -SRVO

WIL JIJ MEER LEZEN EN LEREN OVER CULTUURVERANDERING?

WIJ HEBBEN ER VELE ARTIKELEN EN BOEKEN OVER GESCHREVEN. ENJOY READING & SAFE TRAVELS

Organisatiecultuur is het geheel van normen, waarden en gewoonten binnen een organisatie. Cultuurvorming in organisaties is vergelijkbaar met het ontstaan van culturen over de hele wereld. Lees hier hoe je antropologische inzichten gebruikt om jouw organisatiecultuur te veranderen.

Om de organisatiecultuur te veranderen, neem je je organisatie onder de loep. Is er al sprake van inclusieve besluitvorming en verbindend leiderschap? Zo zet je de eerste stappen richting een sterke organisatiecultuur.

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training. Dit vermelden wij dan op onze Last Minute Page. Je kunt je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kan je dat gemakkelijk ruilen via de Last Minute page.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: