FOCUS 2018: ANTROPOLOGIE & WICKED PROBLEMS

We spreken tegenwoordig veel en vaak over ‘moderne vraagstukken’. Wicked problemen die complexer zijn dan ooit en niet meer door één sterke leider, of één discipline, lineair en logisch opgelost kunnen worden. Het is geen rocket science; het is veel complexer… Denk aan het vluchtelingen vraagstuk, de voedselproblematiek, klimaatverandering, big data, veiligheid... We leven bovendien in een VULCA wereld waarin alles ‘sneller veranderd dan ooit’…

Maar… is dit echt zo nieuw allemaal? Of hebben we dit als mensheid ergens al een keer voorbij zien komen? Wat kunnen we leren van verschillende tribes en culturen in allerlei uithoeken van de wereld, en in verschillende momenten van tijd, als het gaat over innovatie en het gezamenlijk oplossen van wicked, complexe problemen?

Innovatieve hotspots

De oplossingen die het gesprek en aanpak domineren, gaan over het creëren van multidisciplinaire teams die als een innovatieve hotspot oplossingen kunnen genereren. Soms in een tijdelijk georganiseerd werkatelier, soms door een geheel werkproces duurzaam anders te organiseren. Kernwoorden zijn anders organiseren, nieuw leiderschap, snel, flexibel, niet te top-down, innovatieve hotspots, wendbaar, verantwoordelijkheid laag, zelforganisatie, zelfsturing, gespreid leiderschap, multi-disciplinaire samenwerking en agile. Wij zijn erg nieuwsgierig wat de antropologie ons kan leren over deze belangrijke onderwerpen.

Agile en zelforganisatie

Hoe Nieuw en Anders is dit nu eigenlijk? Is het niet ‘gewoon ongewoon gewoon’? Nieuwe technieken met oude menselijke dynamieken? En wat vertelt de antropologie ons over innoveren; hoe doen mensen dat? Wat kunnen we leren van tribes en hun culturele best practices? Een aantal vragen waarmee wij de komende tijd op reis gaan:

  • Welke antropologische lessen kunnen we vinden in allerlei culturen als het gaat om het oplossen van wicked problems en het creëren van innovatieve hotspots?
  • Zelfsturing en behoefte aan leiderschap; hoe verhoudt zich dat?
  • Hoe werkt dit agile nu écht in de praktijk?
  • Is agile werken inderdaad hét antwoord op wicked problems?

Zoveel vragen

Wicked problems vragen samenwerking tussen tribes, tussen organisaties, tussen mensen met verschillende belangen en inzichten. Hoe kunnen antropologische inzichten ons hierbij verder helpen? We hebben al een paar ideeën, maar willen meer verhalen, antwoorden en perspectieven verzamelen op onze reizen door de Corporate Tribe en daarbuiten. To be continued… Volg onze zoektocht in de ezine.

Inschrijven Ezine

Eerste brainstorm

Wicked Schema

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2019 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy