Verbindend leiderschap

Wereldse antropologische lessen en deep democracy technieken

verbindend leiderschap. MIDDELS ANTROPOLOGISCHE verhalen, WERKEN AAN JOUW LEIDERSCHAP.

Een 2-daagse training waarin het perspectief van de leider, de chief, centraal staat. Geen standaard gedrags- of vaardigheidstraining, maar een programma vol antropologische verhalen die inzicht geven in jouw leiderschap. En weer nieuwe vragen oproepen, om te komen tot jouw definitie van verbindend leiderschap.

Verbindingen worden gelegd door met elkaar te praten, overleggen, smoezen, kletsen, roddelen, ruziemaken, onderhandelen, verhalen te delen, twijfels te uiten, af te spreken… Interactie, communicatie, besluitvorming, dialoog en debat vormen de samenhang in een team en zijn daarmee de corebusiness van leiders.

In deze training leer je via wereldse antropologische lessen anders te kijken naar groepsdynamiek en leiderschap. Je leert hoe je jullie overleggen kunt inrichten op een manier die participatie bevordert en tegelijkertijd werkbaar blijft. De training biedt veel ruimte voor reflectie, gecombineerd met enkele concrete vaardigheden, onder andere vanuit Deep Democracy.

Creëer een effectieve cultuur. Waarin je alle perspectieven benut. En toch slagvaardig blijft.

Ken je dat?

Je bent al een tijdje leider en vraagt je af hoe je dingen handiger kunt doen. Je hebt vragen als: Hoe verminder je gedoe in je team? Hoe kun je inspraak organiseren, zonder in oeverloos lange sessies te verdwalen? Hoe zorg je ervoor dat mensen soms gewoon doen wat je zegt? Hoe ga je om met weerstand? Hoe ben je een goede leider, en wat is dat eigenlijk?

Onze aanpak

Korte pakkende presentaties met prikkelende beelden en verhalen vanuit verschillende werelddelen wisselen we af met praktische vaardigheden. Er is ruimte voor uitwisseling met de andere leiders in de groep. In het delen van ervaringen maken we de vertaalslag naar de eigen praktijk. Je doet ervaring op met nieuwe gespreksvormen zoals de Deep Democracy check-in, de drie stappen van het goede gesprek en het debat. Je leert de kracht van het Lekgotla kampvuurgesprek, met diep democratische inventarisering van verschillende standpunten, maar met een autocratisch besluit.

Je zult tijdens deze training uit je comfortzone gehaald en uitgedaagd worden om dingen anders te bekijken.

Antropologie maakt vertrouwd wat vreemd is. En vreemd wat vertrouwd is.

Voor wie?

Voor leiders die het beste uit hun mensen willen halen. Die op een praktische en creatieve manier willen kijken naar de inrichting van de organisatie en hun eigen stijl van leidinggeven. Die psychologische veiligheid belangrijk vinden. Die nieuwsgierig zijn naar andere manieren van kijken en over zichzelf durven na te denken. Die iedereen willen horen, maar wel vaart willen maken.

De ervaring leert dat mensen met zeer verschillende leiderschapservaring zich inschrijven voor deze training. Sommigen met heel strategische vragen, anderen met hele praktische startersvragen. Sommigen werken in grote commerciële organisaties, anderen bij overheden, gemeenten, onderwijs. Wij geloven erin dat iedereen juist in deze diversiteit veel van elkaar kan leren.

Mogen trainers, facilitators en adviseurs ook meedoen? Ja hoor. Maar weet dat we de training geven voor leiders, het perspectief van de chief staat centraal, dus zet je eigen leiderschap voorop tijdens de training.

Wat als ik al Deep Democracy heb gedaan? Dan zal er, naast andere en nieuwe antropologische inzichten, een overlap zijn met wat je al weet. De training is gemaakt voor mensen die nog niets weten van Deep Democracy. We zullen de basis principes uitleggen, stilstaan bij sabotagegedrag door autocratische besluitvorming, de check-in uitleggen en het debat oefenen vanuit de rol van een leider.

ONZE kijk op leidERSCHAP

Wij geloven in menselijk leiderschap. De volgende thema’s zijn wat ons betreft belangrijk voor verbindend leiderschap en staan centraal in deze training.

Interactie & besluitvorming. Leiders spelen een belangrijke rol in de cultuurvorming van een team en organisatie. De twee kernprocessen van cultuurvorming zijn interactie en besluitvorming. Leiders zorgen ervoor dat beiden optimaal kunnen verlopen.

Power & Love. Goed leiderschap vraagt om een combinatie van power en love, van kracht en verbinding. Aan de ene kant speelt de kracht van power, met de behoefte aan differentiatie, diversiteit, grenzen stellen, doelgerichtheid, tegenstellingen, concurrentie, de beste willen zijn, conflict opzoeken, debat aangaan, excelleren als individu en jezelf zijn. Aan de ander andere kant staat de kracht van love, met de behoefte aan integratie, collectief excelleren, relatiegerichtheid, harmonie, eenheid, samenhang, overeenkomst, dialoog, versmelten, samenwerken, fuseren en aanpassen. Elke leider heeft zowel power als love nodig om tot goede resultaten te komen met het team. De kunst is om hierin de juiste afstemming te vinden.

Klik op onderstaande data om je aan te melden:

Verbindend Leiderschap met DD en Antropologie
Trainer: Christien Oudshoorn
Locatie: Kunstkamer
Startdatum: 25-09-2025
Verbindend Leiderschap met DD en Antropologie
Trainer: Minka Jongkind
Locatie: Kunstkamer
Startdatum: 25-03-2025
Deze is vol, maar bekijk onze

HOE, WAT, WAAR

VERHOUDING MET ANDERE HUMAN DIMENSIONS TRAININGEN

Uiteraard zijn leiders ook meer dan welkom bij de Deep Democracy levels 1 tot 5. In deze levels staat het faciliteren van groepen, conflicten en besluiten centraal. Na Verbindend Leiderschap is het natuurlijk altijd mogelijk om je verder te verdiepen in Deep Democracy level 1 – 5.

Of wellicht heb je na de training de smaak te pakken als het gaat over de antropologische inzichten en wil je meer weten over organisatiecultuur en cultuurverandering. Ook daarop bieden we verdieping in onze programma’s. Check de expeditie Antropologisch Veranderen en de kennisintensieve Masterclass Building Tribes door Jitske Kramer.


Onderlinge relaties: begrenzen en verbinden.
Sterke teams zijn zo sterk als de onderlinge relaties sterk zijn. Leiders zorgen ervoor dat deze relaties kunnen groeien. Wat meteen betekent dat leiders niet bang zijn voor tegenstellingen en andere geluiden. Sterker nog, ze weten dat in deze spanningen de mogelijkheden voor innovatie, verbetering en verdieping liggen. Verbindend leiderschap betekent goed oog hebben voor de dynamiek in deze relaties. Tegenwoordig vaak online en hybride, maar natuurlijk ook als we ‘gewoon samen in één ruimte zitten’. Hoe spannend ook, leiders organiseren het goede gesprek, zijn niet bang voor het betere conflict, zodat ze het beste besluit kunnen nemen.

Macht en ranking. Om te kunnen doen wat je te doen hebt, is het fijn om de juiste positie te hebben in het team. Om leiderschap te kunnen tonen, moeten anderen je die plek geven en gunnen. Een verbindend leider snapt de dynamiek van macht en ranking en zet deze in voor de doelen van het team.

Verandering. Verandering is op veel plekken de enige constante. Hoe ga je hiermee om als leider. Vanuit de antropologie weten we dat er verschillende archetypische sociale rollen zijn, waarbij er naast de rol van de chief ook de rollen zijn van jagers, verzamelaars, elders en en magiers.

HeB JE AL EEN BESTAANDE BOEKING?

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.

Naam(Vereist)

Gekozen Last Minute cursus:

Hier onder staat de keuze die je hebt gemaakt.
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Geen titel(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: