Human Dimensions B.V. | The Green Surfer | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Disclaimer
is corporate antropoloog en reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Culturele antropologie is de discipline die onderzoekt hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. Elke groep vindt hierbij hun eigen unieke antwoorden op hele menselijke vragen, zoals ‘hoe gaan we om met leiders, hoe gaan we om met verandering, met conflicten’. Jitske leert graag van de vele verschillende culturele antwoorden op menselijke vraagstukken. En vertaalt deze antropologische lessen naar de wereld van organisaties.
is corporate antropoloog en reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Culturele antropologie is de discipline die onderzoekt hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. Elke groep vindt hierbij hun eigen unieke antwoorden op hele menselijke vragen, zoals ‘hoe gaan we om met leiders, hoe gaan we om met verandering, met conflicten’. Jitske leert graag van de vele verschillende culturele antwoorden op menselijke vraagstukken. En vertaalt deze antropologische lessen naar de wereld van organisaties.
Jitske Kramer (1973) is corporate antropoloog en reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers.
Spreker. Ondernemer. Facilitator. Oprichter van HumanDimensions. Trainer van het jaar 2013. Bestseller auteur van Deep Democracy – de wijsheid van de minderheid, Jam Cultures – over inclusie, macht en verschil, Wow! Wat een verschil, Voodoo – op reis naar jezelf via eeuwenoude rituelen en Werk heeft het gebouw verlaten. En co-auteur van De Corporate Tribe (managementboek van het jaar 2016) en Building Tribes.
In 2012 zette ze Deep Democracy in Nederland op de kaart en verzorgt ze hier samen met het team van Human Dimensions vele trainingen in. Ze is altijd op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengt deze kennis via ijzersterke lezingen en masterclasses naar de wereld van organiseren, samenwerken en leiderschap. Om de slagkracht en resultaten van individuen en groepen te verbeteren (en de wereld gewoon een beetje mooier te maken).
Ze heeft de ambitie om organisaties te activeren om voor alles en iedereen woest aantrekkelijk te zijn. En het liefst ook nog verrukkelijk eenvoudig. Ze neemt je mee in verhalen die ruimte creëren voor nieuwe manieren van kijken en handelen. Gaandeweg wordt wat vertrouwd is vreemd. En wat vreemd is vertrouwd.
“Jitske Kramer geldt als dé leiderschapsexpert voor deze ongekend lastige tijden. Ze is een van de beste sprekers van Nederland. Verbindend, heeft humor, is onbevangen en energiek. Ze prikkelt je om stevig na te denken en je stem te laten horen. Met flair en met lef zoekt ze de diepgang op. Op zoek naar verrassende nieuw inzichten en praktische toepasbaarheid. Verbindend en daadkrachtig.”
Jitske Kramer studeert klassieke culturele antropologie en is opgeleid tot etnograaf. Ze specialiseert zich in het gebruik van theater als educatief medium in de binnenlanden van Oeganda. Terug in Nederland start zij haar carrière als trainer/consultant bij Boertien Training op het gebied van communicatie- en leiderschapsontwikkeling en bekwaamt zij zich in pschyodrama en voice dialogue. Zij traint honderden mensen met allerlei functionele rollen, in allerlei branches. Met een specifieke focus op internationale samenwerking. Zij geeft leiding aan de expertise groep Bridging Cultures die zich richt op interculturele competenties en global leadership. In 2006 begint Jitske voor zichzelf, met klanten in binnen- en buitenland, onder de naam Human Dimensions.
In haar eerste boek ‘Normaal is Anders!’ beschrijft Jitske haar visie op het leidinggeven aan interculturele teams. Waarin de dynamiek van de verschillen, met misverstanden, verschillende perspectieven en machtsstrijd belangrijke aandachtspunten zijn. Dit verhaal brengt haar van Londen naar Dubai, naar Jakarta. Naast het geven van lezingen en masterclasses is ze actief in het begeleiden van internationale teams. En als consultant voor organisatieontwikkeling in fabrieken in India en Duitsland.
Veel klantvragen gaan over het omgaan met, en het overbruggen van verschillen. Tussen mensen (gender, etniciteit), tussen teams (samengevoegd, verschillende functies) en tussen afdelingen (fusies, reorganisaties). Vanuit het werken met en research van deze materie destilleert Jitske acht principes die een inclusieve, open werkcultuur bevorderen. In een inclusieve cultuur komt ieder mens tot zijn of haar recht, worden doelen gehaald en is het volledige potentieel van een organisatie benut. Deze principes beschrijft ze in haar boek ‘Wow! Wat een verschil’.
Rond 2008 wordt Jitske gegrepen door de zienswijze en methode van Deep Democracy. Een in post-apartheid Zuid-Afrika ontwikkelde manier van besluitvorming, waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. Reizen naar Zuid-Afrika volgen om de kunst van deze methode te leren van de grondlegger Myrna Lewis. Het boek ‘Deep Democracy – de wijsheid van de minderheid‘ wordt geschreven, inmiddels een bestseller. Jitske start in 2012 met het geven van trainingen en zet in rap tempo Deep Democracy binnen een paar jaar in Nederland op de kaart.
In 2013 wordt Jitske door vakgenoten en klanten uitgeroepen tot trainer van het jaar.
Uit het jury-rapport: “Jitske voegt als antropoloog elementen toe die in de wereld van trainers nog onbekend zijn. Met name haar werk op het gebied van Deep Democracy biedt trainers een extra palet aan interventie mogelijkheden die tot nu toe nog onbekend waren. Jitske heeft een internationaal netwerk. Ze weet op onnavolgbare manier culturen met elkaar te verbinden en gaat daarbij over de grenzen van wat de gemiddelde trainer te bieden heeft: cabaret, zang, optimale interactie van haar publiek met elkaar, interculturele saamhorigheid, om er maar een paar te noemen. Wat inhoudelijk sterk bijdraagt aan de grondhouding van trainers is haar thema ‘inclusie’. De minderheid krijgt in haar werk een stem en dat is voor alle disciplines in het trainersvak van cruciaal belang.”
Jitske is co-auteur van de bestseller De Corporate Tribe, bekroond met de titel Managementboek van het jaar 2016. Het boek Building Tribes, uitgegeven in 2018, komt op de shortlist van Managementboek van het jaar 2018.
Na jaren van trainen, coachen en advieswerk, verklaart Jitske zichzelf in 2019 ‘vormvrij’. Dit opent de deur naar veldwerk in Togo en het schrijven van het boek Voodoo – op reis naar jezelf via eeuwenoude rituelen. Naar het presenteren van een episode van de documentaire Patterns of Life, bij de Ramnami in India. Later volgt televisiewerk. Een theatercollege (wegens corona uitgesteld). Meer schrijven. Vele keynote lezingen op grote podia, voor online programma’s, in binnen- en buitenland. En wie weet wat de toekomst nog gaat brengen.
Net als voor iedereen, hebben de corona maatregelen in 2020 grote invloed op haar werkzaamheden. Jitske richt een thuisstudio in en bekwaamt zich in het spreken voor de camera. Als antropoloog ziet ze hoe organisaties worstelen met de impact van corona op de organisatiecultuur, de samenwerking en het leiderschap. In Oktober schrijft zij hier in 10 dagen een boek over: Werk heeft het gebouw verlaten. Binnen een paar weken zijn er 10.000 exemplaren verkocht en wordt het boek genomineerd voor Managementboek van het jaar 2020.
In 2006 richt Jitske Kramer Human Dimensions op. Om samen met een groep bevlogen mensen de ambitie om organisaties te activeren om voor alle medewerkers, klanten, leveranciers en de wereld woest aantrekkelijk te zijn, vorm te geven. Mensen die elke dag opnieuw op zoek zijn naar manieren om nog beter samen te werken, te leven, te zijn.
Als spreker, auteur, trainer en facilitator brengt Jitske de nieuwsgierigheid en zienswijze van de culturele antropologie verder. In Nederland en daarbuiten. Ze specialiseert zich in het doen van impactvolle, korte interventies, lezingen en masterclasses tijdens veranderprocessen. Soms disruptive, coherent verstorend, conflicten doorlevend en ontregelend. Dan weer verbindend, orde aanbrengend, harmoniserend en gericht op samen. Praktische tools worden gecombineerd met heldere theoretische kaders en antropologische inzichten.
Podcast met Ben Tiggelaar
Jitske wordt regelmatig gevraagd voor podcast interviews. Beluister hier de podcast met Ben Tiggelaar of ga naar ons Digitale Dorpsplein voor het overzicht van verschillende podcasts.
Human Dimensions B.V. | The Green Surfer | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring | Disclaimer
Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.
Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.
Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.
Wij, en derde partijen maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Als je door gaat op de website dan ga je akkoord met de privacy verklaring.
Ok