In-company traject D.D & Kampvuurgesprekken met Baanbrekers

DEEP DEMOCRACY EN KAMPVUURGESPREKKEN

Baanbrekers is de gecombineerde uitvoeringsorganisatie voor sociale zaken en sociale van drie gemeenten. Baanbrekers is een publieke onderneming en voert voor meedoen, werk en inkomen de Participatiewet uit. Een van haar doelen is om mensen (weer) naar werk te stimuleren. Zo lang er met werk nog geen zelfstandig bestaan mogelijk is, helpen zij met het verstrekken van een bijstandsuitkering. Daarnaast zijn zij van oudsher ook sociale werkvoorziening. Op grond van de Wet sociale werkvoorziening biedt Baanbrekers mensen met een arbeidshandicap een passende werkplek in een zo regulier mogelijke, aan de arbeidshandicap aangepaste, werkomgeving. Die kan beschut, binnen Baanbrekers worden aangeboden of – de laatste tijd in toenemende mate – op een passende plaats bij reguliere instellingen en bedrijven (detachering of begeleid werken). Claudia en Eric zijn beiden managers. Claudia heeft Re-integratie en Participatie in haar portefeuille en Eric Inkomensondersteuning.

EVEN VOORSTELLEN… MANAGERS CLAUDIA & ERIK

Eric: “Ik ben sturend op resultaten én ook op mensen. Er moeten gewoon resultaten behaald worden, die drive zit nou eenmaal in de participatiewet. Het is een dynamische afdeling die ik heb, waar op onderdelen best veel verloop in zit. Veel consulenten zijn bijvoorbeeld jong en komen recht van school (HBO, Universiteit) en beginnen bij ons hun werkzame leven. Zij groeien dan snel door en zetten volgende stappen in hun loopbaan, of gaan naar een andere organisatie dichter bij huis of waar meer verdiend kan worden, of komen erachter dat dit soort werk hen toch niet echt ligt.
Claudia: “Uiteraard zijn resultaten belangrijk. Aanvullend zet ik in op eigenaarschap bij de professional. Bij mijn afdeling ligt de nadruk op doelmatigheid en leveren we veel maatwerk. De gesprekken met medewerkers gaan over wat je nodig hebt en waar je tegenaan loopt. Als leiders faciliteren we continu en streven we dienend leiderschap na”.

BAANBREKERS BEGON AAN EEN IN-COMPANY TRAJECT DEEP DEMOCRACY EN KAMPVUURGESPREKKEN OM BESLUITVORMING EN DRAAGVLAK BETER TE ORGANISEREN. ZE BESLOTEN TE WERKEN MET CULTUURDRAGERS EN RIEPEN DE HULP IN VAN HUMAN DIMENSIONS.

Claudia: “We wilden ambassadeurschap kweken. Dus mensen die meedenken over welke dingen belangrijk zijn in het werk en die de verbinding vormen tussen werkvloer en Management Team. Ambassadeurs zijn collega’s die er mede voor zorgen dat de meningen van alle medewerkers worden meegenomen in onze plannen. Andersom zorgen deze personen er mede voor dat de nieuwe koers/reis en plannen aan de werkvloer worden uitgelegd. En daarmee wilden we dus dat alles wat normaal in de wandelgangen besproken wordt en daar blijft hangen via de ambassadeurs in het groepsbewuste brengen. Beoogt was dat de ambassadeurs de nieuwe koers mede uit gingen dragen”.
Eric: “Het is best lastig. De grootte van de groep bleek een ding. Niet iedereen voelde zich senang om in een grote groep te spreken. Dat kwam ook doordat men het gevoel had dat ze alleen een doorgeefluik waren. In de praktijk blijkt het best lastig om mensen altijd te betrekken.”
Claudia: “Een nieuwe koers geeft lovers en haters, ook onder de cultuurdragers. We blijven daar tot op de dag van vandaag mee stoeien”.
Eric: “Maar we blìjven er in elk geval mee stoeien [lacht]. We geloven in de koers en in het principe van de cultuurdragers, de meedenkers, en zoeken dan naar manieren hoe verbinding te maken”.

Claudia: “We kozen ervoor om kampvuurgesprekken te leren en Deep Democracy. Een kampvuurgesprek is een aanvulling op hoe je tot een goed gesprek te komen. Het is een gesprek met de leidinggevende, de chief. Die zit met een issue en zamelt informatie in bij de medewerkers. Je leert ook hoe je het als instrument inzet.”

IK HEB BEGREPEN DAT HET TRAJECT NIET HELEMAAL IS AFGEMAAKT. HADDEN JULLIE AL BEREIKT WAT JULLIE WILDEN?

Eric: “Van tevoren hadden we niet een exact doel vastgesteld. Tijdens het traject is het doel verschillende keren bijgesteld. Na verloop van tijd zochten we naar manieren om de cultuurdragers een positie te geven. Hoe kunnen we hen in de kracht zetten? Dat ze zich serieus genomen voelen en geluiden kunnen overbrengen in de organisatie. Dat is nog steeds een proces.”

WAT MAAKTE DD LOS BIJ JULLIE EN JE COLLEGA’S ?

Eric: “In begin werd er heel lacherig gedaan. Vooral over hoe het in beeld werd gebracht met vissen, haaien, een stok die de chief op de grond legt. Van tevoren wist ik niet wat ik kon verwachten. Ik liet me verrassen. Het meest is me de stem van de minderheid bijgebleven. Dat minderheid zich gehoord voelt.”
Claudia: “Ik was al op events geweest van Human Dimensions en was al bekend met de inclusie principes. Maar pas toen we het proces ingingen, ervaarde ik wat de principes inhouden. De onderliggende boodschap is dat je van of/of -denken naar en/en denken gaat. Dat je geen gedachte goeden of ideeën uitsluit. Het gaat erom dat je in de besluitvorming dialoog voert dat iedereen zich gehoord voelt, dat ze invloed uit hebben kunnen oefenen op een besluit. Naar het team heb ik het soms bewust geridiculiseerd en werden er grapjes over gemaakt ‘wie wil er met de chief in bad’. Door het een beetje te ridiculiseren trachtte ik ook de mensen die er sceptisch tegenover stonden met een kwinkslag toch te verleiden om mee te kunnen doen.
Eric: “Ja en je vraagt ‘wat heb je nodig om mee te gaan?’ Vaak blijkt het een klein ding te zijn, wat maar weinig moeite kost. Terugkijkend had ik dat veel vaker in mijn werk in kunnen zetten.”

WELKE INZICHTEN HEBBEN JULLIE ZELF ERUIT OPGEHAALD? HEEFT HET JULLIE VERANDERD?

Claudia: “Voor mij met name de stem van de minderheid. Ik was altijd al gauw geneigd om een meerderheidsbesluit te vormen. Terwijl anderen onder water nog steeds kunnen van alles voelen en kunnen saboteren.
Eric: “Ja, voor mij was het ook het inzicht om te luisteren naar wat de minderheid zegt. In het MT doen we elke week een check-in. Soms duurt het heel lang en wijden we uit. Dat is ook weer niet nodig. Maar het geeft wel inzicht in hoe iedereen erbij zit. Doordat je weet dat iemand net iets heel heftigs heeft meegemaakt weet je dat hij anders kan reageren. En dat hele verhaal van visjes en haaien. Ik ben er bewust van geworden visjes die tot haaien kunnen groeien. Ik ben het meer gaan benoemen en echt de woorden vis en haai gaan gebruiken. Bij mij op werkvloer weten ze waar een vis en haai voor staan.”

ER ZIJN EEN BOEL NIEUWE MENSEN KOMEN DIE NOG GEEN DD KENNEN. MERK JE DAT DAT SCHUURT? HOE GAAN JULLIE DAARMEE OM?

Claudia: “In het MT hebben drie mensen Deep Democracy gedaan en drie mensen niet. Maar ze doen wel mee met inchecken en dat schuurt niet ondanks dat ze niet de volledige achtergrond hebben. Ik loop niet de hele dag te roepen dat iets Deep Democracy is of niet. Voor mij is het meer een mindset en daarmee breng je al iets over.”

HET IS ALWEER EVEN GELEDEN EN ONDERTUSSEN IS ER BIJ JULLIE OP KANTOOR ALWEER VEEL VERANDERD. DAT ZAL HERKENBAAR ZIJN VOOR VEEL ORGANISATIES. WAT IS VOOR JULLIE EEN DD ELEMENT DAT VOLGENS JOU NIET VERLOREN MAG GAAN IN HET WERK BIJ BAANBREKERS?

Claudia: “Voor mij zit ‘m dat erin dat je de minderheid echt betrekt in de besluitvorming. Daar moet je niet aan voorbij willen gaan. Meerderheidsbesluiten moet je laten varen. Dat gun ik Baanbrekers”
Eric: “Daar sluit ik me bij aan. In de loop van de jaren heb ik me beseft dat mensen heel verschillend zijn. Iedereen kan heel anders denken vanuit zijn of haar achtergrond en historie. Ik heb als NLP Practitioner ook geleerd zo te denken. Iemand die heel stil is, kan best wel eens op heel gepassioneerde manier erin zitten. In plaats van dat je denkt ‘had je je mond maar open moeten doen!’, kun je ook goed luisteren naar wat er leeft en speelt. En je afvragen hoe het komt dat anderen er net even anders in zitten”.

Tekst -Chulah Berkowitz

Wil je meer weten over de trainingen Deep Democracy? Bekijk ons volledige aanbod hier!

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training. Dit vermelden wij dan op onze Last Minute Page. Je kunt je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kan je dat gemakkelijk ruilen via de Last Minute page.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: