Hoe focus je op creativiteit en kansen te midden van chaos?
Navigeren door Tricky Tijden met Jitske Kramer en gastsprekers
We duiken een volle dag in het thema verandering en transformatie. En specifiek in de intrigerende, gekke, enge, spannende, avontuurlijke en turbulente tussentijd van verandering.
Paul Iske (Instituut voor Briljante Mislukkingen)geeft een gastcollege over hoe ‘falen’ vaak een noodzakelijke stap is in complexe veranderprocessen — en hoe we kunnen leren om slimmer te falen.
Daarnaast gaat Dolf Jansen in een verdiepend gesprek met antropoloog en journalist Joris Luyendijk. Samen verkennen ze de urgente vraag: hoe moeten leiders zich verhouden tot een veranderende wereldorde?
Grote veranderingen en transformaties vinden niet van de ene op de andere dag plaats. Het zijn geleidelijke processen die gekenmerkt worden door een overgangstijd. Een rommelige tussentijd waarin het oude wordt losgelaten, terwijl het nieuwe nog onduidelijk is. Een tricky overgangsperiode, vol creativiteit en mogelijkheden, maar ook onduidelijkheden, machtsstrijd, spanningen en onzekerheid. Antropologen noemen deze tussentijd ‘liminaliteit’.
Sprekers: Jitske, Dolf Jansen, Paul Iske, Joris Luyendijk
Datum: 10-11-2025
Locatie: AFAS Theater, Leusden
Tijdsduur: 9.30 - 17.00 - borrel tot 18.00
Kosten: De ticketprijs voor deze masterclass is € 575,- p.p. (excl. btw). Inclusief vegetarische lunch en boek Tricky Tijden van Jitske Kramer. Bij inschrijving van meerdere deelnemers tegelijkertijd, geven wij een collega-korting. 5 of meer deelnemers krijg je €50,- korting p.p. Bij inschrijvingen voor meerdere mensen tegelijk, dit graag vermelden op het inschrijfformulier, of even contact opnemen met Roos Prins, roos@humandimensions.nl. Deze masterclass vindt alleen live plaats.
Start |
Trainings |
Beschik |
Trainers | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
10-11-2025 |
Bekijk data
Exacte data Masterclass Tricky Tijden
|
![]() |
Reken op een lekker tempo, met een hoge informatiedichtheid, veel confronterende vragen, nieuwe taal en antropologische begrippen om de dynamiek van veranderprocessen mee te duiden. En inzicht in liminaal leiderschap om deze processen te begeleiden.
Jitske Kramer deelt de inzichten uit haar onderzoek naar de kansen, verleidingen en gevaren van deze liminale tijd. En, we waarschuwen maar vast, bij de tricky tussenperiode passen geen snelle tips, pasklare antwoorden en een duidelijke richting. Wel antropologische inzichten die houvast bieden in de chaos. Over het liminaal leiderschap dat nodig is om tot succesvolle transformatie te komen. Inzichten en kennis waarmee je veranderprocessen zo optimaal mogelijk kunt laten verlopen.
Geen kant en klare to-do lijstjes met tips die je morgen meteen kunt toepassen, maar veel stof tot nadenken en verdieping van inzichten waar je mee aan de slag kunt in jouw praktijk.
De Tricky Tijden Masterclass is gebaseerd op het boek Tricky Tijden, dat je na afloop van deze masterclass ontvangt. Op www.trickytijden.nl hebben we alle podcasts, interviews en artikelen verzameld die over dit thema gaan.
Elke grote verandering of transformatie gaat gepaard met het loslaten van het vertrouwde, het verleggen van grenzen, het uitdagen van de gevestigde orde, het bespotten van heilige symbolen en het ter discussie stellen van autoriteiten. Tijdens deze dag krijg je een diepgaand begrip over de dynamiek van veranderen en wat dit vraagt van leiderschap. Jitske ontrafelt op meeslepende wijze de menselijke patronen van ingrijpende veranderingen. Ze geeft duiding aan de verwarrende tussentijd, een complexe transitiefase waarin je iets achterlaat, terwijl de nieuwe situatie nog niet volledig is doorgedrongen en vormgegeven. Transformatie is een tijd van fundamentele vragen. Naast de keynotes van Jitske, leert prof. Dr. Paul Iske je over briljante mislukkingen en gaat Dolf Jansen in gesprek met Joris Luyendijk over leiderschap in deze snel veranderende wereld.
Onderwerpen van deze masterclass:
Een must voor iedereen die zich bezighoudt met veranderprocessen, transities en transformaties. In de samenleving en in organisaties. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de dynamiek van verandering. Voor leiders, bestuurders, politici. Voor journalisten, communicatieprofessionals. Voor consultants, trainers, facilitators en anderen die veranderprocessen begeleiden.
Deze masterclass is ook heel geschikt om met je hele team te komen volgen, om dan de volgende dag zelf met elkaar verder te praten over wat de opgedane inzichten betekenen voor jouw organisatie.
Wil je meer weten over antropologisch kijken en veranderen?
Check dan ook onze masterclass Building Tribes en de Expeditie Antropologisch Veranderen.
Jitske Kramer kijkt samen met iedereen aanwezig in de spiegel.
Dolf Jansen leidt de dag als MC en interviewer. Muzikanten omlijsten het geheel — zij vangen dat wat niet altijd gezegd kan worden, maar wel gevoeld.
Tussen de colleges door gaat Dolf in gesprek met antropoloog en journalist Joris Luyendijk. In een scherp en urgent gesprek duiken zij samen in de geopolitieke realiteit van dit moment.
Bereid je voor op een intensieve dag. Vol inzichten. Vragen. Antwoorden. En nog meer vragen. Met antropologische kennis en begrippen die verrassend actueel zijn en veel stof tot nadenken geven. Met inzichten die je met meer helderheid naar de wereld doen kijken, zodat je veranderprocessen in jouw leven, familie, stad of organisatie beter kunt laten verlopen. Drie colleges van Jitske en een college van Prof. Dr. Paul Iske, Chief Failure Officer van het Instituut voor Briljante Mislukkingen.
Ergens denken we dat verandering ontstaat in twee fasen; van oud naar nieuw, van A naar B, van Ist naar Soll, van huidige naar gewenste situatie, van nu naar de toekomst. Maar zo werkt het tijdens complexe veranderingen niet.
Een college over voorwaarden waaronder mensen, teams en organisaties in onze dynamische, complexe wereld zich willen blijven inzetten voor zaken, ook wanneer het niet zeker is of alles zal lopen zoals gewenst. Soms zijn mensen bang om te falen, of zijn terughoudend in het vertellen hoe het écht is gegaan. Natuurlijk zit je vaak helemaal niet te wachten op dingen die mislukken. En zeker niet in de zorg voor mensen in lastige posities. Maar in complexe omgevingen lopen dingen nu eenmaal niet altijd als gepland. En dan moet er vooral worden geleerd en moeten mensen de geleerde lessen zelf in praktijk brengen en delen met anderen.
Een gedeeld narratief geeft verbinding en zorgt voor zingeving. Tijdens complexe veranderingen en transformaties worden niet alleen systemen veranderd, maar staat ook het bestaande narratief ter discussie. Wat is waar en niet waar? Wat is mooi en lelijk? Wat is goed en fout? In liminale tijden zoeken mensen naar nieuwe verhalen. De trickster is een belangrijk en intrigerend archetype die in elke transformatie en liminale tijd opduikt. Die we nodig hebben om grenzen te bespelen, maar die we niet tot leider moeten kiezen. Met teveel tricksterlogica belanden we in een cultuur van halve waarheden.
“Wat we nu meemaken is de grootste verandering van jouw en mijn leven — onze vrijheid staat op het spel.”
Met deze indringende woorden luidt antropoloog en journalist Joris Luyendijk de noodklok. Dolf gaat met hem in gesprek. Is het echt zó ernstig? Joris verdiept zich al meer dan een jaar in de ingrijpende geopolitieke verschuivingen. Hoe verandert Amerika van ‘grote beschermer’ in ‘grote dreiging’? Welke patronen ziet hij ontstaan? En wat betekent dat voor ons hier, in Nederland? In dit scherpe en urgente gesprek duiken Joris en Dolf in de politieke realiteit van dit moment. Met als centrale vraag: hoe moeten leiders en organisaties zich verhouden tot deze nieuwe wereldorde?
Veranderen betekent samen zoeken naar nieuwe grenzen en keuzes in het vormgeven van de wereld. Hiervoor hebben we mensen nodig die grenzen oprekken en verleggen. Maar ook leiders die keuzes maken en doorpakken. En managers die accepteren dat verandering, innovatie en transformatie niet altijd even efficient en volgens plan verloopt.
Tijdens transformaties moeten we belangrijke vragen durven stellen, zoals: wat moeten we achter ons laten? Hoe moet het nieuwe eruit zien? Hoe voelt het om het oude los te laten? Wie heeft er belang bij het oude, de tussentijd en het nieuwe? Het stellen van de vragen en het vinden van de antwoorden vraagt moed, lef, omgaan met onzekerheid en machstverschillen. Dit vergt een andere aanpak dan alleen maar managen. Het vraagt liminaal leiderschap, met moed en creatie, verbeeldingskracht, veerkracht en oog voor magie.
Om het meeste uit de dag te halen, raden wij je aan om de dag na deze masterclass ruimte te reserveren voor reflectie. Met jezelf. Of met mensen uit je team. Zo kun je de geleerde lessen met elkaar vertalen naar je eigen praktijk. Hoeveel ruimte je hiervoor nodig hebt? Dat hangt van je mogelijkheden en behoeften af. We raden zeker een paar uur reflectie tijd aan.
Ingeloes Bense
De Preventiecoach
Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.
Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.
Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.