‘De enige constante die we hebben is verandering’

Collega spreker Niek van den Adel staat veel op het podium. Hij ontwikkelt veerkracht bij mensen, dit doet hij samen met zijn team van 25 trainers onder de noemer Team Heartbeats. Hij gelooft erin dat als je mensen mag begeleiden in verandering, waaronder leiders, het ook impact maakt op onze maatschappij. En dit is de toekomst van morgen. Hij werkt veel voor scholen, maar ook banken en andere corporates. Met de centrale vraag: Hoe blijf je staan in een veranderende wereld? Met een aantal collega trainers bezocht hij de masterclass Building Tribes van Jitske Kramer.

Waarom heb je specifiek voor de masterclass Building Tribes gekozen?

“Omdat onze boodschap ook gaat over omgaan met verandering. Alleen dan heel erg op persoonlijk vlak. Waar Jitske focust op het grotere plaatje, de hele organisatie, de tribe. Wij bouwen rondom veerkracht. Het is heel leuk om van mensen te leren die mij ook weer inspireren. Dus ik had twee collega’s meegenomen.”

Waar komt jouw fascinatie voor verandering vandaan?

“Omgang met verandering heb ik niet gekozen, verandering heeft mij gekozen. In 2010 heb ik een motorongeluk gekregen waardoor ik nu in een rolstoel zit. Je hebt altijd een keuze hoe je met situaties omgaat. Los van de pijn heeft het mij ook erg veel gebracht. Daarom vier ik nu elk jaar mijn dwarslaesie. Lang zal ze laesie! (Lees zijn hele verhaal hier)

Ik ben mij heel erg gaan verdiepen in:

  • A, hoe wordt de mens veerkrachtig? Hoe gaat de mens om met verandering?
  • En B, hoe wordt een organisatie wendbaar?
We hebben dezelfde boodschap vanuit een totaal verschillende hoek. Ik heb een aantal mensen in dienst die vanuit de psychologie komen en de zakenwereld. Ik benader het meer vanuit de persoon. Wat ik veel tegenkom bij organisaties is dat wanneer je mensen vraagt: hoe is het met je? Dan blijft het antwoord druk. Vind ik heel bijzonder. We hebben het allemaal heel druk. Het lijkt wel of onze agenda’s zo vol zitten, dat we niet meer weten wat onze bedoeling is. En stilstaan bij de vraag waarom we doen wat we doen. Daar neem ik mensen heel graag mee naar toe.”

Was je al bekend met antropologische perspectieven op verandering?

“Ja, ik heb Jitske al een aantal keer horen praten. Alleen het verschil zit hem in iemand een uurtje horen spreken, of zes uur. Dat is echt een wereld van verschil. Ik had zelf de behoefte om een deep dive te maken. Om te leren hoe verandering vanuit een totaal ander blikveld wordt bekeken. En hoe ik die lessen kan meenemen in alles wat wij doen. Waar wij organisaties mee helpen. Dus ja, ik kende het wel al een beetje, maar veel was nieuw voor mij die dag.”

En hoe was dat voor je collega’s?

“Daar was het helemaal nieuw voor. Ze gingen beide razend enthousiast weg. Dit was tweeledig. Ten eerste omdat Jitske een vakvrouw ten top is. Daarnaast brengt ze ijzersterke inhoud. Zes uur lang inhoud brengen over antropologie en verandering, dat is best pittig! En dat ik er dan ook nog bij blijf, dat is echt een kunde. Zo keken mijn collega’s er ook naar. Dus we hebben zowel geleerd van Jitske als professional als de inhoud.”

Hoe was de dag opgebouwd?

“Wat Jitske erg goed doet is dat ze veel humor toepast. Daarnaast is ze een begaafd spreker dus je wilt blijven luisteren. En de inhoud was ook nog eens heel interessant. De opbouw van de dag was zo samengesteld dat je het einde wilde horen. Als ik op de helft weg zou gaan, dan zou ik ook de helft van de oplossing missen. De krachtige video’s en afbeeldingen zorgden ervoor dat je echt werd meegenomen in het verhaal. Er was veel ruimte voor interactie en voor vragen. Dus ik kon ook directe vragen stellen die Jitske terug legde in de groep. Daardoor kon de groep ook echt van elkaar leren. Van de pakkende voorbeelden vanuit de praktijk.”

Welke lessen neem je mee?

“Het gaat over begrip. Begrijpen hoe groepen mensen zich vormen en altijd gevormd hebben. En hoe dat in verschillende culturen gaat. Het is niet dat ik wegga en heb geleerd hoe ik mijn organisatie op proces niveau moet veranderen. Gelukkig. Het is veel meer begrip hoe we dit met elkaar kunnen doen. Want die vind ik heel belangrijk. Waar wij veel meer zitten op het individu. Focust Jitske zich op de tribe, de organisatie. Hoe je dit met elkaar als groep doet. En ook begrijpen als mensen in andere culturen dit op een totaal andere manier doen. En die culturen hoeven niet ver weg te zijn. Dit kan al gaan over de cultuur van verschillende afdelingen.”

Eerder schreef je dat je geraakt was door het belang van rituelen. Kun je ons daarin meenemen?

“Wat me daarin raakt is hoe vaak we het eigenlijk vergeten. Ook binnen onze eigen organisatie. Dat we hele mooie dingen hebben opgezet in de beginfase. Die we nu niet meer doen. Die eigenlijk heel belangrijk zijn voor onze cultuur. Waarom? Te druk. Dus ik val er zelf ook in. En daarin missen we rituelen. We beginnen allemaal heel erg op elkaar te lijken. Als ik denk aan hoe innovatieve en snel veranderende organisaties het doen, is dat ze heel duidelijk weten wat ze doen. Bij de kern blijven. Jitske heeft veel voorbeelden gegeven van rituelen uit andere culturen, het dwong me om goed na te denken. En af te vragen, welke rituelen zie ik gebeuren bij organisaties? Kunnen we die misschien wel helpen versterken? Want vaak is het er al, het heeft alleen weer een aanwakkering nodig. Het inzetten van rituelen is echt een krachtige tool om te herontdekken tijdens verander trajecten.”

Jitske vertelt dat in tijden van verandering, een periode van chaos onvermijdelijk is. En dat die chaos er ook mag zijn. Herken je dit?

“Ik vond het heel herkenbaar. Ik heb geleerd voor mezelf dat ik te snel ga in de chaos van mijn eigen trajecten. We willen te snel de boel vastleggen in plaats van het laten ontstaan.

Kunnen blijven staan in de chaos is iets wat we niet durven in het bedrijfsleven. Het moet gecontroleerd en daardoor mislukken innovaties ook vaak. Mensen die echt willen begrijpen hoe verandering werkt. Die echt willen begrijpen hoe een organisatiecultuur werkt. En hoe je vanuit daar naar organisatie versterking gaat. Die zijn hier klaar voor. De mensen die drie snelle tips en tricks willen leren over omgaan met veranderen zijn er nog niet klaar voor.”

Ik vind de volgende quote van jouw website een treffende afsluiter. Kun je ‘m uitleggen?

‘De enige constante die we hebben is verandering’

“De toekomst, of we nou willen of niet, verandert dag bij dag, je kan er maar beter mee leren omgaan. Je kan je ertegen blijven verzetten, doen alsof het niet bestaat. Maar de wereld zal blijven veranderen. Sneller en sneller. Dus als je daarmee leert omgaan geeft het je letterlijk kracht voor de toekomst. Dat heb ik ook tijdens de masterclass Building Tribes geleerd.”

HeB JE AL EEN BESTAANDE BOEKING?

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.

Naam(Vereist)

Gekozen Last Minute cursus:

Hier onder staat de keuze die je hebt gemaakt.
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Geen titel(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: