Jij maakt het verschil

aan het woord:

Naam: Mireille Ollivieira
Deep Democracy Trainer Human Dimensions & eigenaar Homecoming coach

Als team Human Dimensions hopen wij mensen van alles te kunnen leren op het gebied van Deep Democracy, antropologisch veranderen, diversiteit en inclusie, macht, besluitvorming, leiderschap. In deze blog vertelt Mireille over het belang van bewustzijn op macht en rank.

Jij maakt het verschil

Op vrouwendag op 8 maart hielp ik zo’n 85 topleiders van Nederland die te gast waren bij de Sociaal Economische Raad, even te kijken naar macht. Hun eigen macht. En hoe ze daarin handelden. Zagen ze verschil in machtsposities of niet? En hoe gedroegen ze zich zelf in hun machtspositie?

Het was heel erg leuk om te ontdekken hoeveel bewustzijn er ontstond over wie in groep macht heeft of juist macht ontbeert. Wetend dat we zodra we thuis zijn ineens een heel andere ‘rank’, status of positie hebben dan op het werk of op straat. Ranking is een optelsom van factoren; afhankelijk van oa de cultuur en de context.

Na afloop kwamen veel leiders naar me toe. Eentje zei: ik betrapte mezelf erop dat ik me erg high rank gedraag. Ik ben CEO én een grote man van bijna 2 meter en kijk letterlijk op iedereen neer. Nu word ik me er pas van bewust dat het best moeilijk is om iets terug te zeggen terwijl ik zo vaak zeg dat het kan. Ik snapte nooit wat het probleem was.

Een ander zei wat beschaamd en lachend tegelijk: “Jeetje, own your rank… die kwam binnen zeg. Ik ben wel de baas maar vlak dat te vaak af”.

Tsja, daarmee zorg je voor verwarring. Stop it!

Weer iemand anders zei: “Ik realiseer me dat ik wel weet dat er iets niet klopt in de communicatie maar ik heb niet de moed dat aan mezelf toe te geven. Ik kan ermee weg komen als leider, ze dealen er toch wel mee als ik er zelf niets mee doe…”

‘With great power comes great responsibility’

Stap in je macht en maak vanaf daar de wereld mooier. Jij kunt het verschil maken. In welke functie of rol dan ook. Of het nu gaat over je kinderen leiding geven zodat zij kunnen floreren of dat je die manager bent die grenzen stelt in het team zodat ze weten waar ze zich niet mee bezig hoeven te houden. Benoem dat jij degene bent die beslist waar nodig, ook al doe je het allemaal samen. ‘Owning your rank’ brengt overzicht, duidelijkheid en rust. En laten dat nu net de resultantes zijn van goed leiderschap. Je bent op dit moment de beste persoon op de juiste plaats. Maak de verschillen in macht bespreekbaar zoals alleen jij dat kan.

You got this.

Veel plezier!

Groet,

Mireille

Nieuwsgierig geworden?

Kijk eens naar:

  • www.deepdemocracy.nl – in onze Deep Democracy trainingen komen deze thema’s uitgebreid aan bod.
  • Jitske Kramer heeft het boek ‘Deep Democracy – Wijsheid van de minderheid’ geschreven. Hier kun je meer lezen over macht en rank.

HeB JE AL EEN BESTAANDE BOEKING?

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.

Naam(Vereist)
Vul hier je bestaande (vijfcijferige) ordernummer (bijvoorbeeld 36632) in dat je hebt ontvangen toen je je hebt ingeschreven voor de originele trainingsdata.

Gekozen Last Minute cursus:

Hier onder staat de keuze die je hebt gemaakt.
Hidden
Geen titel(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: