De inclusieparadox

aan het woord:

Naam: Frank Weijers over de inclusieparadox
Deep Democracy Trainer Human Dimensions, auteur en oprichter Spelen met Ruimte

De inclusieparadox

De basics van groepsdynamica is het makkelijkst samen te vatten in de inclusieparadox: wees jezelf en pas je aan. Je komt nieuw in een groep en worstelt direct met het spanningsveld ‘hoe kan ik hier mezelf zijn?’ en ‘hoe moet ik me aanpassen zodat ik deel van de groep kan uitmaken?’.
Toch is dat nog niet alles, er hoort een derde vraag bij: ‘Accepteer ik voluit dat anderen helemaal zichzelf zijn?’
Ieder mens is uniek. Zet twee of meer mensen bij elkaar en er zijn verschillende – conflicterende! – perspectieven. Lastig hoor. Maar gelukkig ook ‘lustig’, tenminste wanneer we ons allemaal vrijmoedig uitspreken en openhartig naar elkaar luisteren. Dan kunnen we veel plezier hebben van onze verschillen, juist omdat de diversiteit een groter potentieel aan wijsheid biedt.
Dat is moeilijker naarmate we meer van elkaar verschillen.
Je scoort goed wanneer je openlijk verklaart naar meer diversiteit in je organisatie te streven. Prachtig natuurlijk. Maar stel daarbij ook de vraag: hoeveel diversiteit kunnen (en willen..) we aan? Want inclusie betekent dat je niet alleen bent uitgenodigd voor het feestje, maar dat je ook mee danst. En dat is waar wij ons voortdurend voor inzetten.

Nieuwsgierig geworden?

Kijk eens naar:

  • www.deepdemocracy.nl – in onze Deep Democracy trainingen komen deze thema’s uitgebreid aan bod.
  • www.jamcultures.nl – hier vind je ons hele aanbod trainingen, boeken en meer op het gebied van diversiteit en inclusie

Selecteer de training die je wilt volgen: