De inclusieparadox

aan het woord:

Naam: Frank Weijers over de inclusieparadox
Deep Democracy Trainer Human Dimensions, auteur en oprichter Spelen met Ruimte

De inclusieparadox

De basics van groepsdynamica is het makkelijkst samen te vatten in de inclusieparadox: wees jezelf en pas je aan. Je komt nieuw in een groep en worstelt direct met het spanningsveld ‘hoe kan ik hier mezelf zijn?’ en ‘hoe moet ik me aanpassen zodat ik deel van de groep kan uitmaken?’.
Toch is dat nog niet alles, er hoort een derde vraag bij: ‘Accepteer ik voluit dat anderen helemaal zichzelf zijn?’
Ieder mens is uniek. Zet twee of meer mensen bij elkaar en er zijn verschillende – conflicterende! – perspectieven. Lastig hoor. Maar gelukkig ook ‘lustig’, tenminste wanneer we ons allemaal vrijmoedig uitspreken en openhartig naar elkaar luisteren. Dan kunnen we veel plezier hebben van onze verschillen, juist omdat de diversiteit een groter potentieel aan wijsheid biedt.
Dat is moeilijker naarmate we meer van elkaar verschillen.
Je scoort goed wanneer je openlijk verklaart naar meer diversiteit in je organisatie te streven. Prachtig natuurlijk. Maar stel daarbij ook de vraag: hoeveel diversiteit kunnen (en willen..) we aan? Want inclusie betekent dat je niet alleen bent uitgenodigd voor het feestje, maar dat je ook mee danst. En dat is waar wij ons voortdurend voor inzetten.

Nieuwsgierig geworden?

Kijk eens naar:

  • www.deepdemocracy.nl – in onze Deep Democracy trainingen komen deze thema’s uitgebreid aan bod.
  • www.jamcultures.nl – hier vind je ons hele aanbod trainingen, boeken en meer op het gebied van diversiteit en inclusie

HeB JE AL EEN BESTAANDE BOEKING?

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.

Naam(Vereist)
Vul hier je bestaande (vijfcijferige) ordernummer (bijvoorbeeld 36632) in dat je hebt ontvangen toen je je hebt ingeschreven voor de originele trainingsdata.

Gekozen Last Minute cursus:

Hier onder staat de keuze die je hebt gemaakt.
Hidden
Geen titel(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: