chaos of flow?

aan het woord:

Naam: Frank Weijers
Deep Democracy Trainer Human Dimensions & eigenaar Spelen met Ruimte

Als team Human Dimensions hopen wij mensen van alles te kunnen leren op het gebied van Deep Democracy, antropologisch veranderen, diversiteit en inclusie, macht, besluitvorming, leiderschap… en om dat goed te kunnen doen, zorgen wij dat wij zelf ook voortdurend blijven leren. In intervisies met elkaar, maar ook door opleidingen te volgen en die weer in ons eigen werk mee te nemen. In deze blog vertelt Frank over zijn lessen uit het verkeer in Hanoi.

‘De ogenschijnlijke chaos blijkt een fantastische flow te zijn.’

Tien jaar geleden schreef ik een blog over de ogenschijnlijke chaos op een verkeersplein in Hanoi(lees hier terug).

Kijk vooral ook de 30 seconden video die hierin is opgenomen.

Afgelopen week was ik wederom in Vietnam, waarvan enkele dagen in Hanoi. Ditmaal niet als toeschouwer, maar zelf actief deelnemend aan het verkeer, op een brommer, tussen vele duizenden andere brommers, auto’s, fietsers, handkarren, bussen en meer. Next level.

Wat ik toen alleen zag heb ik nu kunnen ervaren: zonder regels met elkaar onze weg vinden. De ogenschijnlijke chaos blijkt een fantastische flow te zijn. Niet zelf je ruimte nemen binnen alle regels die er zijn (zoals we dat in ons land doen), maar juist samen optrekken – en dat is je ruimte nemen én tegelijk anderen hun ruimte laten – om allemaal optimaal onze weg te kunnen gaan. En dat gaat zo goed omdat:

  • er geen systeem (verkeerslichten, verkeersborden, markeringen op de weg, regels) is, maar we in plaats daarvan écht contact met elkaar maken: door naar elkaar te kijken en door te toeteren (om te laten weten dat je er bent, en niet om anderen te laten weten dat ze aan de kant moeten);
  • we een gedeeld belang onderkennen: goed en veilig je weg vinden tussen al die andere weggebruikers.

Hoe anders dan in ons land, waar heel veel systeem maakt dat ieder zich individueel een weg baant zonder zich al teveel te bekommeren om anderen.

Ik leer daar veel van. Over het belang van een minimum aan regels en procedures, zodat we weer echt contact maken en we ons met elkaar kunnen verbinden. Dat betekent (ook): ruimte nemen om vrijmoedig te spreken, anderen hun ruimte laten door openhartig naar hen te luisteren.

I.s.m. Human Dimensions faciliteert Frank:

HeB JE AL EEN BESTAANDE BOEKING?

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.

Naam(Vereist)
Vul hier je bestaande (vijfcijferige) ordernummer (bijvoorbeeld 36632) in dat je hebt ontvangen toen je je hebt ingeschreven voor de originele trainingsdata.

Gekozen Last Minute cursus:

Hier onder staat de keuze die je hebt gemaakt.
Hidden
Geen titel(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd deze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt bij een training. Dit vermelden wij dan hier. Je kan je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kun je gemakkelijk via deze Last Minute page je inschrijving laten verplaatsen.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: