Masterclass building tribes MET CORPORATE ANTROPOLOGIE

SPREKERS:

JITSKE KRAMER

ONE DAY DEEP DIVE

Waarom anderen doen wat ze doen. Je wilt je organisatie begrijpen. Snappen waarom mensen doen wat ze doen. Wat er onder de waterlijn gebeurt. Zodat je beter kunt sturen. Leiden. Adviseren. Faciliteren. Je wilt kijken met een open blik. Onderzoekend. Zonder oordeel. Maarja, we hebben zo snel een mening. Hoe kom je er weer van af? Da’s handig als je die ander wilt ontmoeten. Echt snappen. En het sociale weefsel van je organisatie doorgronden. Tot in de vezels.

Het vreemde wordt vertrouwd. En omgekeerd.

Door antropologisch te kijken, zie je meer. Dat wat vreemd is, wordt vertrouwd. En het vertrouwde, wordt vreemd. Je leert kijken als antropoloog, emic en etic. Wat? Participeren, observeren, interviewen. Vragen stellen om te begrijpen. Kijken om te snappen. Je oordeel tijdelijk uitstellen. Jouw normaal even parkeren. Om in de normaal van de ander te stappen. Zodat je snapt waarom ‘ie doet wat ‘ie doet. Familiebijeenkomsten zijn nooit meer hetzelfde.

quotes&testimonials toevoegen!

  • Link naar interview met Gerriette Mollink
  • Link naar filmpje deelneemster
  • boek antropoloog gezocht

Ik ga op reis en neem mee:

  • Technieken en vaardigheden. Je leert interviewen, participeren, observeren, emic en etic kijken, je neutraliteit behouden, oordelen loslaten. Onderzoeken waarom je normaal eigenlijk ‘normaal’ vindt. En je leert veldwerk doen. Dat is natuurlijk het leukste. Vinden wij.
  • Theorie en praktijk. In de online masterclasses krijgt je de management-summary van 4 jaar studie en 20 jaar ervaring. Lekker efficient. En dan flippen we de classroom. Wat? Gaan we oefenen, klooien, leren. Doen we een simulatie. Kom je jezelf tegen. Gaan jullie op veldwerk.
  • Lichte verwarring en milde twijfel. Als normaal niet meer normaal is… ja wat dan? Kijken zonder kaders. Overal vraagtekens bij zetten. Want wat is eigenlijk normaal? Twee dagen milde verwarring en twijfel. Genieten van even niet-weten.
  • Inzicht in je organisatie. Antropologisch kijken geeft diepgaand inzicht in de interne logica, de spanningsvelden en plekken waar het schuurt. Je leert duiden, vertalen en de patronen herkennen. Zodat je snapt waarom mensen doen wat ze doen. Grip op cultuur.
  • Veldwerk-ervaring. Antropologen doen veldwerk. En jij dus ook. We beginnen met een simulatie maar sturen je de straat op. Om verhaal te halen. Om met andere ogen te kijken. Om te luisteren. Om jezelf tegen te komen. Culturele rommeltjes te verzamelen. De patronen te herkennen. Alles is informatie.

Onze aanpak


We starten de eerste dag met een inleiding in de antropologie en de methode van participerende observatie. Daarna gaan we aan de slag met vormen van interview en ervaren we het verschil tussen emic en etic. In de middag doen we als groep een gezamenlijk cultuuronderzoek waarin al je skills op het gebied van observeren en interpreteren op de proef worden gesteld.

De tweede dag starten we met een verdieping over antropologisch veldwerk in de praktijk, gevolgd door een individuele veldwerkopdracht in de stad. Nog dezelfde dag bespreken we jouw veldwerk resultaten; hoe was het om te doen, wat heb je gezien, hoe heb je gekeken? Wat zou je de volgende keer anders doen? We sluiten af met ethiek bij antropologisch onderzoek in organisaties en als onderdeel van veranderprogramma’s.

Voorafgaand aan de training krijg je de online masterclass Antropologisch Kijken. Deze masterclass wordt gegeven door Jitske Kramer en duurt ongeveer een uur. Je krijgt ook een aantal opdrachten, met in totaal 3 uur zelfstudietijd. Hierin leer je de principes van het doen van antropologisch veldwerk. Het leren begint al thuis.

Tijdens de training bouwen we voort op de theorie uit de online masterclass, middels korte intensieve en levendige presentaties, gevolgd door reflectie- en oefentijd met de mededeelnemers. Theoretisch waar moet, praktisch waar kan.

TRAININGS DATA

HOE, WAT, WAAR

HeB JE AL EEN BESTAANDE BOEKING?

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten.

Naam(Vereist)
Vul hier je bestaande ordernummer in dat je hebt ontvangen toen je je hebt ingeschreven voor de orginele datum.

Gekozen Last Minute cursus:

Hier onder staat de keuze die je hebt gemaakt.
Hidden
Geen titel(Vereist)

Bekijk onze last minute trainingen

Lijkt de training vol? Houd onze last minute page in de gaten. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training. Dit vermelden wij dan op onze Last Minute Page. Je kunt je wel alvast inschrijven voor een andere datum.

Mocht er toch nog een plekje vrijkomen op je voorkeursdatum, dan kan je dat gemakkelijk ruilen via de Last Minute page.

Schrijf je in voor de wachtlijst

Lijkt de training vol? Wij maken gebruik van een wachtlijst. Het komt regelmatig voor dat er toch nog een plek vrijkomt op de training.
Je komt op de wachtlijst door je aan te melden voor de training op een datum waar nog plek is, zo ben je in ieder geval verzekerd van een plekje op de door jou uitgezochte training.
Als je dan op het inschrijfformulier aangeeft voor welke data je op de wachtlijst wilt komen, zullen wij je benaderen zodra er een plekje vrijkomt.
Op deze manier hebben we al je gegevens al en kunnen we je makkelijk een plek op een eerdere training toewijzen.

Selecteer de training die je wilt volgen: