Waar komen wij vandaan?

-Door Christien Oudshoorn


Terwijl de vrouwen zingen over tranen die op de grond vallen, kauwen wij op een bitter stukje hout. Melma, de donkere vrouw tegenover me, masseert mijn polsen met kokosolie. En ik die van haar. Ik ben op een KetiKoti diner in Amsterdam Oost. Op het Krugerplein zitten we aan lange tafels in de schaduw van wat bomen. We herdenken het doorbreken van de ketenen (keti = ketenen, koti = doorsnijden) en de afschaffing van de slavernij. Wie zichzelf ziet als wit wordt gevraagd bij een donker iemand te gaan zitten en vice versa.

Terwijl we eten (pindasoep, groene bananen en zoute vis) krijgen we bij elke gang een ander thema mee om over uit te wisselen; welke positie neemt je familie in, in de samenleving en hoe beïnvloedt dat jou? Wat is de belangrijkste boodschap die je van je familie hebt meegekregen en die je graag door wilt geven?

Tussendoor vraagt organisator Mercedes van Zandwijken mensen om aan de groep te vertellen wat er gedeeld is. Veel mensen geven aan dat ze niet vaak de kans krijgen om zo in gesprek te gaan met mensen die zo’n andere achtergrond hebben dan zijzelf. Zelfs als ze in een hele multiculturele wijk wonen blijkt er weinig contact te zijn tussen verschillende groepen.

Ik weet pas sinds een paar jaar van KetiKoti af. Van school herinner ik me lessen over de VOC, maar ik geloof niet dat ik veel geleerd heb over de ingrijpende impact van kolonialisme en slavernij en hoe die tot op de dag van vandaag doorwerkt.

Vorige week was ik op Oerol bij ‘Aardappelbloed’, een prachtige voorstelling van Emma Lesluis. Als geboren en getogen Leidenaar met een donkere huid wordt haar vaak gevraagd waar ze vandaan komt. ‘Maar dan echt’. Die vragen motiveerden haar om vorig jaar naar Suriname te gaan, op zoek naar de roots van haar voorouders. Met humor, kritische vragen en oprechte nieuwsgierigheid duikt ze in ons gezamenlijke verleden. Ze eindigt haar voorstelling met de stelling dat de vraag niet zou moeten zijn ‘waar kom jij vandaan?’, maar dat we ons in Nederland meer zouden kunnen afvragen ‘waar komen WIJ vandaan?’. Wellicht geeft dat een basis om in het hier en nu meer begrip voor elkaar te hebben. 

Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuw curriculum voor onze geschiedenislessen, zodat jongeren leren om meer vanuit verschillende invalshoeken naar ons gezamenlijke verleden te kijken. Niet omdat het verhaal wat wij op school geleerd hebben per se fout is, maar om er andere verhalen naast te kunnen leggen en bijvoorbeeld te begrijpen dat de Gouden Eeuw lang niet voor iedereen een top-tijd was. En om te zien dat ook het ‘verre verleden’ vandaag nog invloed heeft op hoe we leven en met elkaar omgaan. Wat mij betreft is de afschaffing van de slavernij niet alleen een Surinaamse of Antilliaanse gedenkdag, maar ook en misschien wel JUIST een Nederlandse.

NB: wil je ook een bij een KetiKoti tafel zijn? Kijk op http://www.ketikotitafel.nl voor een maaltijd bij jou in de buurt. 


Gepost door: Chulah Berkowitz op 25/06/2019 16:10

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy