Voodoo zonder speldenprikken

Op uitnodiging van een voodoo priester reist Jitske Kramer begin Januari 2019 af naar Togo. Onder leiding van zeven priesters ondergaat zij een week lang verschillende oeroude voodoo ceremonies. In een nachtelijk ritueel wast zij zichzelf naakt in het heilige bos. Ze danst op het ritme van de goden, leert haar lotsbestemming kennen, raakt negatieve energieën kwijt door ingesmeerd te worden met koffiemelk, gin en Sprite en interviewt een bijna 100 jaar oude voodoo priester omhangen met mensenschedels. Is voodoo net zo duister als het imago doet vermoeden? 

Lees een aantal fragmenten uit het boek dat Jitske nu aan het schrijven is. Over een reis die uitdaagt om buiten je eigen comfort zone nieuwe werelden te ontdekken. En dat kan alleen door je eigen vooroordelen los te laten en met een open blik te kijken en ervaren. Antropologisch kijken.

(….)

Overgave en vertrouwen

Het wordt mij duidelijk. Deze reis vraagt overgave aan mensen die ik niet ken en aan rituelen die voorbij mijn voorstellingsvermogen gaan. Om voodoo te ervaren, zal ik moeten vertrouwen op iets waarvan ik vooral veel enge verhalen heb gehoord. Kan ik hier wel in geloven? En maakt dat eigenlijk uit? Durf ik dit wel toe te laten? Wil ik dat? Wat zullen anderen hiervan vinden? Mag dit van mijn katholieke oma? Waarom denk ik nu opeens aan haar? Ik kijk naar de geitjes en kippen. Ze staren mij aan als het levende bewijs van de voorgenomen rituelen. Laat ik straks echt voor mijn eigen ervaring levende wezens sterven? Alles in mij komt in opstand. Dit had ik natuurlijk kunnen weten. En ik wíst natuurlijk ook van de dierenoffers, maar nu wordt het wel heel concreet. Ik ben straks geen toeschouwer, maar heb een actieve rol. Mijn hoofd duizelt. Ik moet snel beslissen. Over een paar uur is de eerste grote ceremonie die tot diep in de nacht zal duren. En iedereen is er al klaar voor.

(…)

Voodoo verbindt de zichtbare en onzichtbare wereld

Als ik alles wat ik hoor en heb gelezen bij elkaar optel, gaat voodoo over dat wat we niet zomaar kunnen waarnemen. Voodoo vormt de verbinding tussen de zichtbare en onzichtbare wereld. Het is een oude Afrikaanse religie, waarbij de communicatie met natuurkrachten, vooroudergeesten en andere elementen uit de onzichtbare wereld centraal staat. In de wereld wordt de term ‘voodoo’ vaak gebruikt voor alles wat met zwarte magie, slechte bedoelingen en occulte religies te maken heeft. Maar dat is nadrukkelijk niet hoe voodoosi, voodoo aanhangers, voodoo ervaren. Het is voor hen allesbehalve donkere magie.

(…)

Voodoo poppetjes

Het eerst wat me opvalt in alle dingen die uitgestald staan, zijn de kleine poppetjes van klei. Dus tóch voodoo poppetjes, denk ik. Ik vind ze schattig en denk aan hoe de priester hier de afgelopen uren aan heeft gewerkt voor mij. Een ontroerende gedachte. Dan vraagt Anani of hij kleine plukjes van mijn haar mag afknippen en of ik van al mijn tenen en vingers kleine stukjes nagel wil afhalen. Voor in de poppetjes. Ik haal diep adem. Mijn nagels en haren in voodoo poppetjes….

(…)
 

Meer weten? Boek de lezing Voodoo zonder speldenprikken

Kruip via Jitske’s beeldende verhalen en de foto’s van Rein van der Zee in de realiteit van voodoo. Jitske neemt je mee op een indringende reis vol zondebokken, levensvragen en een duivels dilemma. Deel haar verwondering, zoeken, irritatie, vreugde en ontroering. Leef mee met de vragen die zij zichzelf stelt en vertaal deze naar je eigen leven en praktijk. Een lezing die onder je huid gaat zitten en je niet snel zal loslaten.

Meer infoGepost door: Chulah Berkowitz op 11/03/2019 16:35

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy