Vertrouwen in mijn neutraliteit

“Poeh, ik heb vanochtend een pittige sessie gehad", zegt Marion Hoffstaetter,  zelfstandig ondernemer in organisatie advies. Ze coacht en geeft trainingen aan management teams en individuele medewerkers. Ze wordt ingezet als interim manager in organisaties in verandering en geeft organisatieadvies. “Toevallig heb ik net een onderzoek afgerond naar medewerkerstevredenheid. Ze benaderden mij want ze wilden een nulmeting doen. Er speelden ‘dingen’ in het team. In de samenwerking en communicatie. Ik heb gelijk ingezet wat ik geleerd heb”. 

Wat heb je vandaag gedaan dan? 
"Als eerste heb ik een check-in met de groep gedaan. Even thermometeren wat er speelt allemaal tussen de bedrijfseigenaren. En ook daarin gelijk de Deep Democratische stappen gedaan om tot een besluit te komen. Heel leuk om te merken dat de groep het gelijk oppikte en enthousiast zelf het stem proces in gang zetten door de handen vanuit zichzelf op te steken. 

Het toevoegen van de wijsheid van de minderheid kwam vandaag heel prachtig naar boven. We konden het besluit wat er lag verrijken. Ik denk dat het komt door wat ik van Deep Democracy heb geleerd. Ik kijk nu veel bewuster naar de groep. Ik ga bewuster op zoek naar de wijsheid van de minderheid. En ik weet boven tafel te krijgen waarom de ander in de ‘nee’ zit. Waarom iemand het er niet mee eens is. Dat is vaak niet per se iets rationeels. En als dat uitgesproken wordt, dan merk je eigenlijk dat de rest van de groep ook herkent wat diegene zegt. Dat zag ik vandaag heel duidelijk”. 

Wat is voor jou het belangrijkste in Deep Democracy? 
“Deep Democracy ontwikkelt je in je rol als facilitator. Het leert je om als facilitator de ruimte te creëren dat er gezegd kan worden in een groep wat er gezegd móet worden. Vandaag lukte het me om ervoor te zorgen dat de groep mij kan vertrouwen in mijn neutraliteit. Dat ik geen kant kies in het proces, dat ik de groep geen richting opduw, dat ik mensen niet veroordeel, positief noch negatief. Ik kon de groep doen laten inzien dat het gaat om het verder helpen van de groep en de organisatie. Dat we dit doen om te leren van elkaar.”

Hoe zit het met jouw neutraliteit? 
“Tijdens zo’n sessie van vier uur val ik regelmatig terug in het op willen lossen van het probleem. Ik begin dan te zenden. Dan denk ik ‘oh wacht ik doe het weer!’. Terwijl die kennis en wijsheid gewoon in de groep zit. Ik mag juist lui zijn en de groep het werk laten doen. Dat is mijn taak als facilitator.“

Wat doe je om weer terug te komen in je neutraliteit? 
“Ik word me bewust van wat ik doe. En dan neem ik een stap achteruit of ik ga achteruit hangen in m’n stoel. En dan kijk ik naar mezelf. Dan geef ik mezelf ruimte om het op een andere manier te doen. De interventie die ik ook twee keer gedaan heb is het benoemen. Dan zeg ik: ‘Ik doe nu eigenlijk iets wat ik niet wil doen’. Dat confronteert mensen met ‘Oh jij bent ook maar een mens’. Dan moeten ze lachen. En ze vragen me hoezo. Ik laat mijn eigen kwetsbaarheid zien. Ik ben transparant naar ze. Het mooie is dat je dit weer terugkrijgt van de groep. Opeens gaan ze dan dingen vragen. Als ik het niet had gezegd, dan hadden ze het niet durven vragen. 

Wat leer het je meest over jezelf? 
“Dat ik me echt als een soort lerares gedraag als ik niet uitkijk. Dat mijn ego toch wel heel erg op kan spelen. Wat ik ook leer is het gewoon te laten ofzo. Ik kijk met meer rust naar de processen in de groep, terwijl ik me ondertussen op de resultaten richt die we inhoudelijk moeten halen op een dag. Moeilijk vind ik dat wel. Als ik naar Frank [Weijers, trainer DD bij HumanDimensions red.] kijk en luister dan dan denk ik …..oh daar ben ik nog laaaaang niet!”. 

Hoe ben je bij HumanDimensions en bij DD uitgekomen? 
“Ik was bij de opname van Brainwash. over het trainingslandschap in Nederland. Jitske gaf een masterclass. Dat duurde drie uur. Toen werd ik zo gegrepen. Dit is wat ik mis in de huidige democratie!! Zoals mijn dochter dat zegt: “Toch belachelijk de meeste stemmen gelden!”.  Dat onrechtvaardigheidsgevoel ken ik al mijn hele leven.  Door die masterclass realiseerde ik me ‘oh wacht, het kan wél anders. Er is wél een alternatief voor de democratie.”. 

- Tekst ChulahBerkowitz


Gepost door: Chulah Berkowitz op 27/01/2019 16:15

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy