Zit er nog een spirit op de stoel ?

Vooroudergeesten en andere spirits, of meer in corporatetermen oprichters en vertrokken medewerkers, blijven vaak nog lang ronddolen. Dat kan positief zijn en medewerkers blijvend herinneren aan de passie, de ziel, de ontstaansgeschiedenis van de organisatie. Good spirits en beschermende voorouders die in de gangen van de organisatie wonen en de harten van medewerkers vullen, zijn een onmisbare inspiratiebron. Organisaties die het contact met de spirits zijn verloren, bijvoorbeeld na een fusie of bedrijfsoverdracht, zijn vaak reddeloos identiteitsloos. Banken hebben speciale afdelingen die oprichters van een klein of midden-groot familiebedrijf helpen om het bedrijf over te dragen. Het is een precair evenwicht om de familieoudsten te eren etegelijkertijd de jonge generatie vrijheid van handelen te geven. Het is zinvol om rituelen te scheppen en tijd te nemen om de verhalen van de oprichting van de organisatie te delen en uit te dragen. Als oprichter zou je moeten nadenken over hoe je wilt dat de mensen die later bij de club komen, met net zo veel passie voor het bedrijf werken als jij, hoe je ze initieert en tegelijkertijd de ruimte geeft om nieuwe ideeën in te brengen. Creëer kampvuurverhalen. 

 

Spirits kunnen ook bijzonder hinderlijk zijn. Bijvoorbeeld als de organisatie een andere koers moet varen, de bestuurder is vertrokken, maar iedereen het nog steeds over hem of haar heeftOf als de nieuwe generatie directieleden niet besluitvaardig kan zijn omdat de oude CEO nog steeds een adviesrol vervult en gevraagd en ongevraagd binnenloopt. Of als een medewerker is ontslagen, geen afscheidsreceptie heeft gehad en de fouten die hij heeft gemaakt maar niet opgelost kunnen worden. Je kunt dan het gevoel hebben als medewerker of bestuurder dat de stoel waar je op ging zitten niet echt leeg is. Dat je geen vrijheid van handelen hebt. Dat er negativiteit heerst rondom jouw functie of rol waarop je zo enthousiast hebt gesolliciteerd. Dat je niet uit de startblokken mag komen. In dat geval is het nodig dat de bad spirits uitgebannen worden. Daar komt corporate kosmologie (hoofdstuk 6) bij kijken: ritueel, magie en aandacht. Ekan bijvoorbeeld alsnog afscheid worden genomen van de eerder ontslagen medewerker. Of de oprichter die vertrekt, overhandigt symbolisch de bedrijfssleutel aan de nieuwe CEO en ruimt zijn kamer op. Of de oude logo’s van twee fusiepartners worden op een mooi bedrijfsfeest verbrand en daarna zijn er tompouces met het nieuwe gezamenlijke logo erop. 

 

In Mexico wordt een keer per jaar, op de Dag van de Doden, bijzondere aandacht geschonken aan de vooroudergeesten. Op het graf van de overledenen wordt gepicknickt. Hele families met bruidstaarten met doodshoofden erop en kinderen in hun mooiste kleding, zie je daar. Of ze nu good of bad zijn, vooroudergeesten en spirits in organisaties hebben aandacht nodig, net als bij volken overal ter wereld. 


- Uit 'De Corporate Tribe' (J.Kramer en D. Braun, 2016). Gepost door: Chulah Berkowitz op 29/10/2019 18:50

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2020 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy