Liefde op het eerste gezicht

Sinds ruim zeven jaar staat Frank Weijers leven in het teken van Deep Democracy (DD). Hij is gecertificeerd level 4 trainer, met Myrna Lewis als zijn leermeester. Frank geeft trainingen DD levels 1-4 bij HumanDimensions. Hij is schrijver van het handboekje NOW WE’RE TALKING! vol met praktische tips en handige woorden en zinnen voor de facilitatie van een Diep Democratisch proces. Voor Frank is DD voor 1 procent methode en voor 99 procent een levensfilosofie. Wat dat betekent? Je gooit er een deep democratisch kwartje in en…..

Hoe ben je op het spoor van Deep Democracy gekomen? 

“Bij de masteropleiding van de Nederlandse school voor onderwijsmanagement, waar ik destijds wat colleges verzorgde, hoorde ik iemand het zinnetje zeggen: ’wijsheid van de minderheid’. Ik schoof gelijk aan die tafel aan. Die  persoon had net level één gedaan. Ik heb het altijd idioot gevonden hoe er in teams besluiten genomen worden: óf ze praten heel lang, óf ze gaan stemmen, waarbij meerderheden minderheden aan de kant zetten… Ben online alles gaan uitzoeken over DD. Al vrij snel kwam ik uit bij Jitske Kramer. Twee weken later zat ik bij haar in een level 1 met een groepje van 6. Het was liefde op eerste gezicht.”

Leg eens uit

“Het gaat over zoiets basaals, over hoe goede gesprekken te voeren. Over vrijmoedig zeggen wat er te zeggen valt. Dat betekent dat mensen zich vrij voelen om te zeggen wat er gezegd moet worden. En als ze zich niet vrij voelen, dat ze dan moedig genoeg zijn om het toch te doen. Moed betekent je angst onder ogen zien. Niet wegduwen, maar je ermee verbinden. 

En tegelijkertijd openhartig naar anderen luisteren. Ook al ben je het er niet mee eens en staat het haaks op wat jij vindt.”

Hoe komt het dat dit zo moeilijk is voor mensen? 

“Zodra je twee of meer mensen bij elkaar zet, is er conflict. Simpelweg omdat we anders naar dezelfde werkelijkheid kijken. Op conflicterende manieren, dus. Kijk, conflict is ook iets anders dan ruzie overigens. Mensen zitten vaak vast in hun monopolies op de waarheid. We zeggen dan niet: ik vínd dit, maar het ís zo. Dan wordt het moeilijk om nog openhartig naar de ander te luisteren. Daarbij zijn vaak niet vrijmoedig genoeg om te zeggen wat er gezegd moet worden. Groepen zijn nu eenmaal nooit helemaal veilig. Er speelt immers van alles in de onderstroom, altijd. Daar moeten we samen mee dealen. Ja, dat vraagt vaak moed.

Wanneer we in staat zijn om het ongemak van onderlinge verschillen toe te laten, zien we samen meer dan ieder van ons op zichzelf. Dan benut je het potentieel van de diverse groep!”

Wat betekent Deep Democracy voor jou? 

“DD is voor mij een manier van leven geworden. Als ik met mensen samenkom, check ik altijd met hen in. Ik ben altijd bezig met fractals en patronen in groepen: wat herhaalt zich steeds maar?  Ook vraag ik vaak in gesprekken ‘Wie vindt iets heel anders?’. Het is zo belangrijk om de wijsheid van iedereen te benutten. Dat is voor mij echt de meerwaarde van DD: Het is heel inclusief.”


Hoe ben je op het idee gekomen om het boekje NOW WE’RE TALKING! te maken?
 

“Mensen volgen trainingen bij ons. Vaak vertrekken ze hartstikke enthousiast. Toch passen ze hetgeen ze hebben geleerd niet de volgende dag niet gelijk toe. Het houdt op bij een check-in en een gesprek op voeten. Dat vind ik jammer. Ik ben ook wel een idealist. Ik heb echt de overtuiging dat we met DD samen aan een betere wereld werken. Daarom wil ik mensen meer bemoedigen om het wel toe te passen. Omdat het ook best spannend is. Er is een grote behoefte aan het iets handzaams. Dit is echt een ‘hoe-doe-je-dit-nou-boekje’. Met prachtige illustraties erin die echt helpen. Met praktische tipos en handige woorden en zinnen die werken. Makkelijk mee te nemen. De ondertitel is ‘DD in actie’. Het is geen leesboek, maar een gebruik-boek.” 

Voor wie is het boekje gemaakt? 

“Voor iedereen die met DD wil werken. Die iets van de basics van DD afweet. Een workshop gedaan heeft, of het boek van Jitske gelezen. NOW WE’RE TALKING! is echt een aanvulling daarop”. [Deep Democracy, de wijsheid van de minderheid, Jitske Kramer 2014, red.]. 

Moeten mensen precies jouw woorden gebruiken of is improviseren ook goed? 

“Dit zijn zinnetjes die voor mij heel erg goed werken. Als je daar variaties op wil maken, moet je dat vooral doen. Het is geen keurslijf. Er staat ook in: de methode is er voor jou. Jij gebruikt de methode. Niet andersom. Juist door de structuur die er op zit, krijg je veel ruimte om te doen wat er gedaan moet worden. Dat is paradoxaal. Ik wil mensen niet vóórschrijven hoe het moet. Mensen zijn allemaal verschillend. Niemand doet het ‘tzelfde maar het geeft wel een plezierig soort houvast. Dat hoor ik terug van mensen die actief met boekje werken.”

Hoe komt het dat Deep Democracy zo talig is? 

“Omdat het gaat over goede gesprekken. Waarbij ik gelijk graag het misverstand wil wegnemen dat je DD alleen kunt doen met groepen doen die heel talig zijn. Dat is niet waar. Pijlen gooien gaat veel makkelijker met een groep bouwvakkers dan met een groep hoogleraren. Bouwvakkers zeggen helder wat ze vinden, in zinnen zonder allemaal bijzinnen. Terwijl hoog opgeleiden voortdurend neigen naar verdrinken in een moeras van nuance. Dus ja, het is een talige methode én het is handig als je daar als facilitator mee om weet te gaan.”

Ook veelgehoord  is dat het tijdrovend zou zijn
“Nee, het is niet tijdrovend. Dat lijkt in het begin zo. We vertragen om daarna te versnellen. Het is essentieel dat mensen goed gerelateerd zijn aan elkaar. Verbonden. Daarom is die check-in zo belangrijk. Als mensen een vergadering binnen rennen dan nemen die allemaal verschillende energieën mee: Kind net weggebracht, moeder ziek, dikke ambitie om het te maken, persoonlijke agenda…. Dat alles beïnvloedt het gesprek en de besluitvorming, ook al denken we van niet. Daarom verdien je die vertraging hartstikke terug.”

Wat maakt een goede Deep Democracy practitioner volgens jou?

“Drie dingen. Ten eerste moet je je de filosofie ervan eigen maken. Ten tweede moet je de tools goed kunnen gebruiken. En last but not least: je hebt moed nodig. Vrijmoedigheid. Dat betekent dat je je vrij voelt om het ook echt toe te passen. En dat je moedig genoeg bent om niet weg te lopen als het spannend is. En stiekem ook ten vierde: compassie is toch echt heel belangrijk.  Andre Wierdsma [Nyenrode business universiteit] zegt daar iets heel moois over: “Het moeilijkste voor mensen is het omgaan met andere mensen. En dan in het bijzonder met het andere in andere mensen. De weg om dat te leren is: herken dat andere in jezelf en maak daar contact mee. Prachtig is dat. Zo kun je leren om te blijven staan, ook als het echt spannend wordt.”. 

Hier kun je het boekje kopenGepost door: Chulah Berkowitz op 27/05/2019 17:59

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy