DEEP DEMOCRACY: HET GROTE IN HET KLEINE ZIEN

Onderstaande column van Christien Oudshoorn verscheen recent in het vakblad van NCR, De Coöperatie
Christien is instructor Deep Democracy bij HumanDimensions


De dirigent van het beroemde jeugdorkest zit met de handen in het haar. Carlos (15) heeft aangegeven zijn vlinderdasje niet meer om te willen doen en morgen is er een optreden in het concertgebouw.

Welke organisatie heeft ze niet; de rebel, de opstandeling, leden of medewerkers die zich niet (meer) aan de regels houden? In zo’n situatie zien we vaak 2 opties; straffen of negeren. Oftewel; Carlos uit het orkest zetten en zijn inbreng kwijt raken, of zijn ontbrekende vlinderdasje negeren, met het risico dat de jonge muzikanten straks allemaal in hun spijkerbroek op het podium zitten.

Deep Democracy biedt een alternatieve manier van kijken naar de rebel. Volgens dit gedachtengoed is Carlos de uitlaatklep van een gevoel dat ongetwijfeld bij meer leden van de groep leeft. Het lijkt hier te gaan om de dress code, maar meestal liggen daar andere issues onder. Misschien de zware discipline, misschien een verlangen meer zijn eigen geluid te kunnen laten horen? We kunnen er alleen maar naar raden. Maar volgens Deep Democracy is elke vorm van sabotage (roddelen, grapjes maken, afspraken niet nakomen) een creatieve manier van duidelijk maken dat iemand zich niet gehoord voelt.

Als Carlos genegeerd of gestraft wordt zal hij zich nog minder gehoord voelen en zal het sabotagegedrag verder toenemen. Wat nou als de dirigent aan al zijn spelers zou vragen wie de onvrede van Carlos herkent? Wie heeft er nog meer geen zin om zich formeel te kleden? Het lijkt of je hiermee het probleem groter maakt (nog meer jongeren die gaan muiten), maar daarmee komt het wel op een vlak waar je samen iets kunt met de onvrede. Deep Democracy helpt om de wijsheid van de groep optimaal te benutten. Elke invalshoek is even waardevol. En de betrokkenheid bij besluiten en acties neemt toe. 

Gepost door: Chulah Berkowitz op 27/09/2018 10:15

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy