Heftige dingen zeggen zonder dat jij omvalt

Een interview met Mireille Ollivieira, nieuwe Human. 

Sinds afgelopen juli ben je officieel associate partner bij HumanDimensions, en heb je het ‘Human’ contract getekend. Gefeliciteerd! Hoe zijn jouw wegen naar Humandimensions gelopen? 
“Wauw… dat is echt een samenloop van omstandigheden geweest. Ik geloof niet in toeval. Anderhalf jaar geleden kwam ik in aanraking met Deep Democracy. Ik wilde per sé die levels volgen. Ik wìlde dit kunnen en sprak dat uit tegen een collega. Die bleek Jitske goed te kennen en stelde ons aan elkaar voor. Toen kwam de mogelijkheid voorbij om mee te gaan naar Griekenland voor level 2 en 3. Die heb ik meteen gepakt. Aldaar vroegen Jitske en Frank [Weijers, red.] of ik even wilde meelopen en stelden ze de vraag of ik DD - instructeur zou willen worden. Compleet overrompeld was ik. Ik had namelijk wel een wens het universum in gestuurd door te roepen: ‘Wat is dit mooi, ik wil dit werk doen!’ Ik bedoelde eigenlijk als facilitator. Instructeur worden was dus echt een groot kado!”

Je zei dat je verliefd bent geworden op Deep Democracy. Wat is het in DD wat jou zo raakt? 

“Enerzijds, en dat klinkt heel gek, is het de structuur van DD. Die geeft me veel houvast. Op die manier leer ik. Als ik een methode leer die bestaat uit stappen, kan ik mij dat makkelijk eigen maken. Ik kan daarbinnen veel van mijn eigen stijl kwijt. Nog los van de filosofie dat alles gehoord mag worden. Er komt zoveel bij elkaar wat ik allemaal interessant vind. Psychologie, quantum fysica, intuïtieve ontwikkeling. Een deel van wie ik ben, heeft nu een naam gekregen en kan ik met DD verwerken in mijn werk. Dat voelt als thuiskomen.”

Wat is jouw eigen stijl? 
“Die kenmerkt zich door daadwerkelijk contact maken met de mensen. Ik noem mezelf niet een trainer, maar een facilitator en een verbinder. Ik kan hele heftige dingen zeggen zonder dat je omvalt. Ik kan je vasthouden en je confronteren. Dat is mijn stijl.” 

Hoe heb je die stijl ontwikkeld? 
"Tijdens de PDP [Personal Development Program, red.] moest ik een assessment doen: hoe goed ken je jezelf? Er kwamen inzichten over mijn jeugd boven water. In het nagesprek kwam ik er achter dat die gebeurtenissen me eigenlijk gemaakt hebben tot wie ik ben. Waarom werkgevers mij aannemen. De kwaliteit van vasthouden en confronteren blijkt te ontbreken op een heleboel werkplekken. Dus eigenlijk is die stijl ontwikkeld vanuit mijn jeugd en wezen. Ik ben heel nieuwsgierig. Word blij als ik mensen aandacht kan geven, kan laten groeien. Dan groei ik mee. Uit elke leergang kom ik zoveel rijker. Elke keer als ik denk dat ik een issue wel verwerkt heb, dan dient zich weer een diepere of andere dimensie ervan aan. Overigens is dat leren over jezelf lang niet altijd makkelijk”.

Waarvoor kunnen klanten van HD jou bellen? 
“Natuurlijk ook voor mensen die meer willen weten over DD. Ik ga level één geven. Voor mensen die dat vanuit eigen functie willen leren of er met hun team mee willen werken. Ik breng rust en kan goed dealen met andermans ongemak. Ik kan het anderen dus ook leren. En natuurlijk mogen klanten me bellen voor facilitatie opdrachten met hulp van DD, bijvoorbeeld teams die broeiende kwesties op tafel willen krijgen en met elkaar in gesprek willen maar het lastig vinden. Of teams die aan inclusie en talentontwikkeling willen doen maar niet weten waar te beginnen. Naast DD heb ik nog meer tools in mijn rugzak die een groep van A naar B kunnen helpen. Zoals geweldloze communicatie. Ik kijk altijd in het moment wat er verder nog nodig is.”

Wat betekent diversiteit en inclusie voor jou? 
“Erkenning is het eerste wat in me opkomt. Van verschil. Dat ze er mag zijn. Dat we dat ook durven zien. Dat is al een hele grote stap denk ik. Dat we gelijkwaardig zijn. Én dat we dat in praktijk nìet zijn. Dat we dat dúrven erkennen…..Kijk, ik neem het niemand kwalijk dat je niet weet hoe je met verschil om kunt gaan, wel vind ik het kwalijk dat je er niet mee wilt leren omgaan. Daarin blijven we mensen, het een feit dat wij niet snel bereid blijken om dat verschil te onderzoeken. Dat baart mij zorgen. Ik merk dat ik het lastig vind om dat te accepteren. En daarin zit mijn drive om er juist werk van te maken. Ik help je moed te verzamelen om het juist wel te doen en te dealen met het ongemak wat daar natuurlijk bij hoort.”

Waarom denk je dat je dit lastig vindt? 
“Ergens ben ik net als vele anderen bang om het fout te hebben en de ander te kwetsen. Om dader te zijn. Dat is eng. Daarom blijven we ervan weg. Laatst belden een paar jongetjes aan. Ik loop naar buiten en zie een hele berg zand. Ik zeg “jongens, kom es horen’. Ze bleven alledrie staan. ‘Ik wil jullie wat vragen’, zei ik. Toen begonnen ze gelijk te door elkaar te roepen ‘Ja maar ik heb het niet gedaan hoor!!’. Direct in de verdediging. Al zo geconditioneerd in het krijgen van straf… dan is dit de reflex. Ik herken hem als mens en weet: dit moet en kan anders”.

Wat heeft Human Dimensions te bieden volgens jou wanneer het gaat om Diversiteit & Inclusie? 
“Oh wauw… het gesprek. Ik ben alleen maar uit op het faciliteren van dialoog, verbinding maken. Alles gaat over het gesprek, dat vind ik magisch aan HD. Alles mag er zijn: tranen, zachtheid, extremen. Van de groep mensen bij HD kan ik heel veel leren. Het is een heel onderzoekende groep. Ze zetten vraagtekens achter alles. Zijn continu aan het bevragen. Na een paar ontmoetingen heb ik mezelf achter de oren gekrabd over de aannames die ik heb. Deze worden bij HD continu ter discussie gesteld. Er is geen goed of fout, zwart of wit. Er is meer! Er is een midden, er is twijfel, er zijn vragen. En elk contact met HD levert me nieuwe tips op voor docu’s op Netflix [lacht breeduit]. Het is heel rijk en uitdagend samenwerken”. 


Gepost door: Chulah Berkowitz op 23/10/2019 13:11

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2020 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy