Fragment uit de talk van Jitske Kramer.

Fragment uit de talk van Jitske Kramer. TV-Programma Kwartslag. Opgenomen eind januari in DeLaMar theater in Amsterdam.

Wat ik in Margaret Mead bewonder, is de heldere en duidelijke taal die zij gebruikte in debatten. Een van haar quotes laat zien waarom reizen zo belangrijk voor mij is.

“I have spent most of my life studying the lives of other peoples – faraway peoples – so that Americans might better understand themselves”

Hoe waar. Pas als ik met afstand naar mezelf kijk, kan ik mezelf zien… Pas toen ik tijdens veldwerk in Botswana merkte hoe moeilijk ik het vond dat er altijd, dus al-tijd, ook als ik naar het toilet moest, mensen waren die me gezelschap wilden houden, uit nieuwsgierigheid en uit gastvrijheid…. besefte ik hoe belangrijk privacy en alleen zijn voor mij is. …I never saw my hometown till I went around the world… (the Icicle works).

Met werkelijke afstand naar jezelf kijken is zo goed als onmogelijk. Je kijkt altijd vanuit jezelf naar jezelf. Vanuit je eigen context, je eigen normaal, je eigen culturele box. Daarom is het makkelijker om via de ander naar jezelf te kijken. Elke reis die je maakt, waarbij je je daadwerkelijk onderdompelt in het dagelijks leven van iemand anders en dus voorbij de all-inclusive-kroketten-resorts of de back-pack-trail kijkt, leer je via de ander over jezelf.

Dit is waarom ik reis. Om te leren wat het voor mensen betekent om mens te zijn. Wat het voor mij betekent om mens te zijn tussen mensen. Wat betekent het om samen mensen te zijn… Dat mijn manier van respect tonen ook maar een van de velen is. Dat een opvoedkundige tik voor de een logisch is en voor mij als misdadig voelt. Dat iemand aanraken tijdens een gesprek voor de een affectie tonen is en voor de ander #metoo… Door via de ander naar jezelf te kijken zijn er opeens zoveel opties van waarden normen en gedragen waaruit je kunt kiezen, dat wat normaal leek dat niet meer is.

We hebben altijd een keuze, want niks heeft betekenis van zichzelf. Dat wat eerst vreemd lijkt wordt na een tijdje heel gewoon. Dit is het antropologische kijken en denken waar Margaret Mead de basis voor heeft gelegd. Antropologie maakt vertrouwd wat vreemd is en vreemd wat vertrouwd is. Dat zeg ik voor de zekerheid nog een keer: Antropologie maakt vertrouwd wat vreemd is en vreemd wat vertrouwd is. Telkens weer met nieuwe ogen kijken…

Had je er graag bij willen zijn? In April / Mei wordt het uitgezonden op NPO1. En daarna online te bekijken. We houden je op de hoogte!


Gepost door: Chulah Berkowitz op 17/02/2018 16:27

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy