Durven we ‘out of the frame’ te denken?

Dit is een filmpje van mensen in Afrika die radiatoren inzamelen voor de zielige, doodvriezende mensen in Noorwegen. ‘If we care we can contribute, if only we can distribute our warmth’. Een satirische poging om uit het vaststaande frame te breken: het standaard verhaal dat Afrika zielig is, onoverkomelijke problemen heeft en geholpen moet worden door het ontwikkelde Europa. 

Beste bedoelingen 

Al sinds ik in ’99 stageliep bij een ontwikkelingsorganisatie in Honduras vraag ik me af wat de netto impact is van al die inspanningen. Met de beste bedoelingen gaf ik workshops in een rurale gemeente en toen er door droogte (de zoveelste) hongersnood uitbrak, vroeg ik al mijn vrienden en familie geld om voedsel te kunnen doneren aan scholen. Vervolgens bleek er niemand bereid om het eten ook op te komen halen in het centrale dorp en ging ik uiteindelijk zelf met zwaarbeladen ezels de dorpen af om mijn ongevraagde donatie af te leveren.

Excuus

Later heb ik een leiderschapsprogramma opgezet met een kleine stichting in Latijns-Amerika en daarmee 6 jaar lang gezocht naar manieren om te versterken wat er lokaal aanwezig is, op basis van gelijkwaardigheid en vriendschap. En proberen uit de valkuil te blijven van ‘de witte Europeaan die de dingen even komt oplossen’. En dat is moeilijker dan je misschien zou denken, want van alle kanten hebben mensen veel te winnen bij het ‘standaardverhaal’. Mensen uit Europa vinden het vaak leuk om als ze in ‘ontwikkelingslanden’ zijn kadootjes uit te delen. Of om bij wijze van vakantie een paar weken ‘ontwikkelingshulp’ te geven op een exotische locatie; minder spannend dan backpacken en met een mooier verhaal. Ook lokaal vinden mensen het vaak makkelijker om armoede/droogte/infrastructuur de schuld te geven als iets mislukt. Hoewel dit reële problemen zijn, kunnen ze ook als excuus gebruikt worden om niet kritisch naar jezelf te kijken. 

Dit is precies wat (organisatie) verandering zo moeilijk maakt. Iedere bestaande structuur hangt samen met een heel netwerk aan machtsverhoudingen en privileges, die wij mensen niet graag opgeven. Vaak zijn deze ook onbewust en impliciet, wat het extra moeilijk maakt ze ter discussie te stellen.

Niet neerleggen

Maar….dat het moeilijk is, is geen reden om niets te doen. Ik wil me niet neerleggen bij de grote ongelijkheden die er zijn in de wereld en blijf dus zoeken. Knowledge for Children, waar ik mee samenwerk, is voor mij een mooi voorbeeld van deze zoektocht. Zij ondersteunen scholen bij het aanschaffen van boeken/lesmateriaal, geven workshops aan docenten over hoe ze de boeken goed kunnen gebruiken en ondersteunen tot slot de leiders van de scholen. De organisatie is opgezet door Nederlanders, maar inmiddels is de gehele organisatie in Uganda in lokale handen. 


Op 21 juni geef ik in Utrecht een masterclass Deep Democracy. Met deze techniek, die zijn oorsprong voor een groot deel in het Afrikaanse continent heeft, leer je hoe je gebruik kunnen maken van de minderheidswijsheid en beslissingen kunnen nemen met meer draagvlak. Anouk Ooms van Knowledge for Children vertelt vervolgens hoe dit in de lokale vestigingen van K4C in Uganda en Kenia gaat. De totale opbrengst van de bijeenkomst is voor K4C.

Ga hier naar het Facebook Event van de Masterclass


-Door Christien Oudshoorn


Gepost door: Chulah Berkowitz op 10/04/2019 10:30

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy