Culturele Stap stenen voor leidinggeven

Leidinggeven aan culturele dynamiek vraagt goede sociale vaardigheden, het kunnen inleven in menselijke behoeften en individuele eigenschappen, ook wel emotionele intelligentie genoemd. Maar dat is niet genoeg. Om in een cultureel diverse omgeving effectief te kunnen zijn, heb je een flinke dosis culturele intelligentie nodig. Culturele intelligentie gaat verder waar emotionele intelligentie stopt. Iemand met een hoge culturele intelligentie kan niet alleen universele menselijke behoeften en de specifiek individuele eigenschappen herkennen, maar kan ook inschatten wat bij geen van beide categorieën hoort, namelijk de culturele factoren. 

KUN JE LEREN ZINGEN? 
Wanneer je kunt zien in hoeverre het gedrag van iemand individueel of cultureel is, kun je beter inschatten op welke manier je de ander kunt beïnvloeden en wat er nodig is om de culturele dynamiek te sturen. Of je dit talent kunt leren is vergelijkbaar met de vraag of je kunt leren zingen. Voor de één zal dit leren makkelijker en sneller gaan dan voor de ander, niet iedereen wordt een popster; maar met het aanleren van de juiste technieken en vaardigheden verbeter je zeker de resultaten.  

INTERCULTURELE COMPETENTIES
Het vergroten van je interculturele effectiviteit vraagt kennis over culturele waardesystemen en de dynamiek hiertussen, flexibiliteit in eigen gedrag om met de ander te kunnen matchen, en de wil de ander open en onbevooroordeeld tegemoet te treden. Met het vergroten van de volgende vijf interculturele competenties, groeit je vermogen om in verschillende contexten flexibel om te gaan met de dynamiek die verschillen oproepen :

1.Interculturele sensitiviteit 
2.Omgaan met spanning en onzekerheden 
3.Aandachtige communicatie 
4.Creativiteit 
5.Creëren van commitment 

EN SENSITIVITEIT
Een competentie is een samenspel van kennis, vaardigheden en houding. Kijkend naar de Culturele Stapstenen kun je zeggen dat elke fase om een andere competentie vraagt, waarbij de mate van interculturele sensitiviteit voorspelt hoe soepel de verschillende stappen worden genomen. 

De start ligt in het vergroten van je interculturele sensitiviteit, om vervolgens om te leren gaan met onzekerheid en spanning in jezelf en in het team. Aandachtige communicatie leert je hoe je misverstanden kunt minimaliseren en met behulp van creativiteit en het creëren van commitment kun je oplossen wat er opgelost moet worden.
(Uit Normaal is Anders, Jitske Kramer 2009)Gepost door: Chulah Berkowitz op 15/04/2018 11:46

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy