Deep Democracy op Wulagi Primary School in Darwin

Frank Weijers is trainer Deep Democracy bij HumanDimensions. Ook geeft hij trainingen vanuit zijn eigen bedrijf Spelen met Ruimte. 

Eind maart ben ik ruim een week in Darwin geweest, op Wulagi Primary School, een school voor kinderen van 0-12 jaar waar Deep Democracy op alle lagen wordt toegepast: in de klas, in het team, in relatie met ouders, etc. Vijf dagen lang, zo’n tien uur per dag ben ik ondergedompeld in de wereld van een school met veel Aboriginal-kinderen (een ernstig achtergestelde, gediscrimineerde groep in Australië) en veel kinderen met een trauma achtergrond.

Op afstand mee kijken was geen optie. Volop meewerken was dan ook de allerbeste manier om veel te leren over de kracht van Deep Democracy in deze school. Ik was aangenaam verrast door het relatieve gemak waarmee jonge kinderen leren om check-ins te doen, gesprekken op voeten te voeren en pijlen te gooien. Ze hoeven dan ook niet zoveel áf te leren als volwassenen. Indrukwekkend (en hoopgevend!) is het direct waarneembare effect: werkelijk ieder kind wordt gehoord. Inclusie is hier de belangrijkste waarde en dat wordt aan alle kanten waargemaakt.

Wat ik er ook van meeneem is hoe belangrijk het is om DD echt frequent toe te passen, op alle niveaus, zodat het in ieders DNA komt te zitten: alles zeggen, alles horen, je gekend weten, rijke besluiten nemen, conflicten in verbinding aangaan en oplossen.

De laatste dag heb ik het team van Wulagi getraind - en het zal geen verbazing wekken dat ik niet eerder met zo’n gemotiveerde, gedreven groep heb gewerkt. Wat mijn trip naar Darwin me verder heeft opgeleverd? Prachtige DD-werkvormen voor in de klas, die ik graag met mensen in het onderwijs hier in Nederland wil gaan delen én het rotsvaste voornemen dat ik me de komende jaren voluit ga inzetten om DD hier in Nederland de scholen in te krijgen. Zodat we samen nóg wat beter bijdragen aan een betere wereld.


Gepost door: Chulah Berkowitz op 19/05/2018 15:51

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy