Waarom verkleedpartijtjes werken

Creating en Holding Space bij de Toppers!

Gisteren heb ik, samen met mijn collega’s van Human Dimensions een onvergetelijke avond beleefd bij de Toppers!

Going Native

Het begon als een grap met de collega’s van Human Dimensions. In de Bootcamp Antropologisch Kijken leer je het verschil tussen het Emic; van binnenuit ervaren, en het Etic; begrijpen hoe het in elkaar zit en het geheel van een afstand observeren. Voor onderdompelen in andere culturen hoef je niet ver te reizen. Dat kan ook in Nederland, gewoon, bij de Toppers! Laten we gaan, en dan ook all the way. We gaan ervaren wat de kracht van de toppers is, hoe de opbouw in elkaar zit en wie erheen gaat. We gaan verkleden, meevieren en ontmoeten! 


Voorpret


Creating Space voor een bijzonder event gebeurt al bij de aankondiging. Happy Birthday Party – kom jij op ons verjaardagspartijtje. Zet je feestmuts op en hang slingers om! Feestelijk Rood voor de tweede ring (onze plek) – dit alles met een kleine Touch of Gold. We bestaan immers niet voor niets 15 jaar! Het energieveld Party is aangezet. Al helemaal in the mood gaan we shoppen. Hoe gekker hoe leuker … Van binnen een tintelende spanning – voorpret én OMG wat gaan we doen…. 

Saamhorigheid op het station

Over de top, in het rood, vertrek ik in m’n uppie van huis. Enigszins in de war door mijn dochter die, terwijl ik op gouden schoenen en vol glitters gedag zeg, heel onschuldig vraagt of er eigenlijk een dresscode is….Dolblij ontmoet ik direct op het station een groep ‘blauw’. Dat ze een andere kleur zijn maakt in deze context niet uit – WE zijn met elkaar en delen de energie van de toppers. Als even later een groep wit aanschuift is het feest compleet. WE HEBBEN DE VLAG – FOTO!! Bijijina gaan we spontaan het Wilhelmus zingen…. Zelfs de treinconducteur is met zijn omroepen van ‘Veel plezier allemaal bij de Toppers’ onderdeel van het creëren van een ruimte waarvan je voelt, hier gaat iets bijzonders gebeuren.

In onze training Creating en Holding Space leer je hoe je energievelden neerzet en werkt met de kracht van rituelen. Volgens de checklist  ‘Hoe maak je een ritueel’  zijn we lekker op weg…  


In de Arena

Groot-Groter-Groots – Creating Space! Een zee van rood (tweede ring) wit (eerste ring) blauw (veld). Nog vóór dat de Toppers groots hun entree maken verschijnt Onze Premier Mark Rutte op het scherm met een toespraak waarin hij ons een mooie avond wenst. Het nationale Event is neergezet, zelfs Rutte is betrokken – en wij zijn ERBIJ! 

De toppers swingen in een rijdende taart naar binnen in gouden kleding met vleugels. De eerste tonen van het Wilhelmus worden ingezet. Als een pavlov-reflex voelen we hoe we met z’n allen gaan staan en uit volle borst meezingen. Gouden hoedje in de hand. Magisch! We worden meegezogen in een ongeneerd en saamhorig ‘Trots op Holland’ gevoel – Holding Space! Om ook de laatste mensen uit de stoelen te krijgen volgt direct daarna de meezinger ‘van-voor-naar-achter-van –links-naar-re-echts . Iedereen kan het meezingen en onze lijven kennen de beweging. Het contact met de buren is gelegd – het Grote Kampvuur is aan! Fijn dat we alle teksten kunnen meelezen. Zelfs als je een onderdeel niet helemaal kent kan je gewoon meedoen. 


Hoog tempo en gááán!!

Holding Space begint met Creating Space. De goede setting, voorbereiding én het zelf vol overgave beleven van het, in dit geval, feestgevoel. Een drieenenhalf uur durende medley vol meezingers van toen en nu. Hoog tempo en gááán!! Het is bloedheet. Holding space is niet voor alle artiesten weggelegd. Er zijn inzakmomenten waarin we op adem komen. Mooi zingen is misschien niet de kracht van de Toppers, maar Samen een feestje bouwen wel. Ze zetten de sfeer neer door knipogen, zwaaien, spelen met de camera en bovenal er vól overtuiging helemaal voor gaan!Uitgelaten en nog volledig in de energie van het Event roepen we direct na afloop – we gaan doorrrr…. Naar de Snollebollekes in het Gelredome…. En dat we daar nog even een nachtje over slapen. Binnenkort is ons jaarlijks terugkerend kreeftenfeest. Een traditie met een aantal vaste ingredienten. Misschien dit jaar ook nog een dresscode toevoegen?

Minka Jongkind

Teamcoach, Opleider en Mediator

Associated Partner en Instructor Deep Democracy bij Human Dimensions

www.metminka.


Gepost door: Chulah Berkowitz op 03/06/2019 11:28

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy