Holding Space, investering in je Leiderschap

Minka Jongkind en Jitske Kramer ontwikkelden de (nieuwe) training Creating en Holding Space. Onderdeel van de leergang Deep Democracy maar ook als aparte tweedaagse te volgen is het een must voor elke leider of facilitator van groepsprocessen. Wat is het dan precies? Ik vroeg het aan Human Minka Jongkind, trainer bij Human Dimensions. 

Minka: “Eigenlijk is Holding Space een investering in je leiderschap. Het gaat erom dat leiders hun mensen op de eerste plek hebben staan. Zoals leiderschapsgoeroe Simon Sinek zegt ‘leadership is not about being in charge. But taking care of the people being in our charge’. Daar gaat Holding Space over. Dat is natuurlijk ontzettend lastig. Want je bent wel verantwoordelijk als leider. Maar wat je te doen staat is een omgeving creëren waarin mensen leren en  excelleren”. 


HOE doe je dat DAN?

“Ja goeie vraag. Eigenlijk is het de ruimte vasthouden in het ondertussen. Een bedding creëren wanneer er niet weten is. Dat het oké is om chaos te ervaren en onzekerheid. Ik heb er altijd een beeld bij van ‘een schaal creëren’; een bedding onder de groep. Of onder twee mensen die een spannend gesprek houden. Zodat ze niet door de bodem heen zakken. Je draagt de groep.”

wat vraagt dat van je als leider?

“Daarvoor moet je als facilitator met je hele wezen aanwezig zijn. Op belangrijke momenten komt het er echt op aan. Bijvoorbeeld als de groep aan het edgen is: dat alles aan jou trekt om de groep te verlossen….. En ja…. Dát ga ik niet doen. Maar ik bén er wel. En ik heb compassie. Zoals Mindell  [Arnold Mindell, proces oriented psychology Red.] het benoemt: ‘sitting in the fire without being cooked.’ Je moet het kunnen uithouden in het oncomfortabele.”

klinkt ook wel spannend...is dat het ook?

“Ja. We werken ook met conflict. Er is bijna niemand die conflict niet spannend vindt. Je stapt zeker uit je eigen comfort zone. Je kijkt naar je eigen ervaring met liminaliteit, naar periodes in je leven dat je tussen twee fases in zit. Je neemt je eigen patronen en triggers onder de loep. Holding space komt erop aan wanneer er dingen in de onderstroom spelen. Heather Plett heeft het over holding liminal space:  Het neerzetten van een ruimte waarin dingen mogen gebeuren. Dat bestaande orde mag verschuiven. En daarnaast is Creating en Holding space ook durven spelen, een energie neerzetten, doen en oefenen."

HOE ziet de training eruit?

“Op de eerste dag onderzoeken we wat Holding Space echt is. We gebruiken filmmateriaal. We duiken ook in leiderschapskwaliteiten als caring en daring. En welke rol speelt jouw hechting daarin? Wat heb ik aangeleerd als het daar over gaat? Hoe is het om te werken met de energie van de groep. Hoe kan ik die beïnvloeden. Met rituelen bijvoorbeeld. Hoe bouw ik rituelen? De tweede dag oefenen we en ervaren we op allerlei manieren. Hoe sta ik tegenover conflict? Meestal schiet iedereen in een kramp: they fight, flight or freeze. Geen van die drieën is handig als je het conflict faciliteert. We leren te blijven staan in de vuurlinie, zonder dat je eruit flipt. En we gaan superluisteren: Luisteren met al je zintuigen. Luisteren met al je kanalen. Daarmee krijg je een groep op een ander, dieper level”. 

wat betekent holding space voor jou? 
“Het is de basis van mijn werk als trainer. Het betekent dat ik met mildheid, liefde en compassie mijn werk kan doen. Het gaat over in verbinding zijn met anderen. Tegelijkertijd is het bijna ook doen door niet-doen. ‘Jee, wat een heftig gesprek’, krijg ik vaak te horen na afloop van een sessie.  En dan is het enige wat ik heb gedaan de ruimte laten aan de groep om te bespreken wat er besproken moet worden. Ik ga niet sturen, niet dwingen, niks oplossen. Ik bied alleen de bedding. En ik blijf. Ik schrik niet zo snel van heftigheid. En ik ben heel gewaar van wat ik voel in mijn lijf. Ik ben meer een getuige van mijn eigen lijf. Je neemt jezelf waar.”. 

HOE zou de wereld eruit zien als we allemaal die training gevolgd zouden hebben?

“Goh, hoe zou het zijn als Trump deze training zou volgen…? Dan zou er in elk geval geen shutdown zijn. We willen graag het gevoel van controle hebben en snappen hoe de wereld in elkaar zit. Zaken die ons wereldbeeld verstoren doen we snel af als fout en zouden we het liefst elimineren. De werkelijkheid is dat er niet één waarheid is, dat niks uit zichzelf vaststaat, dat alles voortdurend veranderd én dat dat gepaard gaat met chaos en onzekerheid. Het vermogen tot Holding Space helpt om binnen de chaos en onzekerheid wel in verbinding met elkaar te blijven."

Tekst:  - Chulah Berkowitz


Gepost door: Chulah Berkowitz op 03/03/2019 10:18

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy