Rol van de leidinggevende: creërend leiderschap

Leidinggeven aan culturele dynamiek vraagt een leiderschapsstijl die variatie durft toe te laten in verschillende werkstijlen. Aan het repertoire van sturende en steunende vaardigheden, voeg je creativiteit toe. Creativiteit die ervoor zorgt dat je uit verschillende elementen iets nieuws kunt maken. Creativiteit combineert divergerende met convergerende vaardigheden. Divergeren is onderzoeken, opties verkennen, je laten verrassen, buiten kaders en culturele brillen denken, en convergeren zorgt ervoor dat je uit alle mogelijkheden de voor het team beste optie kiest. Ik heb deze manier van leidinggeven ?creërend leiderschap? genoemd.

Creërend leiderschap betekent het lef hebben om met de divergerende kracht in het team mee te bewegen, gecombineerd met de convergerende kwaliteiten die ervoor zorgen dat er besluiten worden genomen, doelen voor ogen worden gehouden en resultaten gewaarborgd worden. Wanneer je verschillen werkelijk als creatieve uitdaging aangaat, weet je niet precies waar je uit gaat komen. Je geeft sturing vanuit het ?niet weten?. De crux zit hem erin een goede afstemming tussen doelgerichte en creatieve vaardigheden te bereiken, waarbij de timing en volgorde erg belangrijk is. Vanuit luisteren naar de ideeën, gedachten, behoeften en meningen van de verschillende teamleden, komen tot een oplossing die recht doet aan de verkregen inzichten en het juiste resultaat oplevert. Op deze manier benut je de wijsheid van de aanwezige perspectieven, kun je processen beter inrichten, producten vernieuwen, markten ontdekken en onvermoede talenten in het team blootleggen.

Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat leidinggeven aan culturele dynamiek effectiever wordt wanneer je als leidinggevende een goede zelfkennis hebt over je eigen culturele kaders, plus inzicht inde processen die spelen wanneer mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar samenwerken.


Gepost door: Chulah Berkowitz op 14/03/2018 10:30

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy