Het nieuwste boek Jam Cultures van Jitske Kramer werd op 20 juni tijdens het grote Inclusie event op bijzondere wijze gelanceerd. Met goede muzikanten, humor van Dolf Jansen, theoretische scherpte van Bart Brandsma, een muzikaal verteld boeiend verhaal van Glenn de Randamie en natuurlijk Jitske zelf. Met een spetterende presentatie van wat Jam Cultures zijn en haar spoken word optredens met jams. Hoe heeft zij de dag beleefd? 

“Ik kijk terug op echt een fantastische dag. Ik heb er eigenlijk heel lang naar toe geleefd. Omdat ik een zwaar verhaal wil vertellen op een manier dat iedereen ‘m kan horen. En ik wilde al heel langs iets met muziek en comedy doen. Dat maakte dat het verhaal rond inclusie en diversiteit op inhoud goed overkwam en dat het ook in de vorm jammend was; dat betekent dat door Dolf [Jansen, red.], Bart Brandsma en Glenn [de Randamie, red.] en de muzikanten in de breedte en dieptezin op allerlei manieren het thema inclusie werd aangeraakt. De rust van Bart, de energie van Glenn en de scherpe blik van Dolf. En bij Glenn ontstond er samenzang met het publiek. Door de humor van Dolf bleef iedereen wakker, scherp en hij verbond via interviews onze verhalen. En ik wist samen met de muzikanten niet alleen de inhoud, maar ook de emotionele lading te pakken.”

Wat was die emotionele lading? ?

“Inclusie klinkt zo mooi. Er zit een soort bruisende energie op. Tegelijkertijd klinkt het op papier veel leuker dan in praktijk. Omdat het ook heel lastig is. Je kunt minder makkelijk van dingen uitgaan. Gebeurt ook zomaar dat je iemand schoffeert zonder dat je dat zo bedoelt. Het heeft een luchtige en een zware kant. Dat is niet altijd makkelijk. Die zoektocht herken ik zelf ook. Het betekent vaker conflicten, vaker bijschakelen. In de lezing heb ik geprobeerd mijn eigen zoektocht te delen met de zaal.”

Wat kreeg je terug van het publiek?

“Wat ik kon voelen in de zaal was dat er ook met het publiek een jam was. In het hier en nu is er het ongewisse. Door Dolf z’n interviews zie je dat het in het moment ontstaat. Je maakt met elkaar de dag. Ook het publiek. Het publiek gaf ook een energie die een gewone lezing oversteeg.”

Hoe zijn je jams ontvangen? 
“In managementland gebeurt heel vaak dat de emotie eruit geramd wordt. In tekst wordt vaak gezegd ‘het is belangrijk te luisteren naar emoties’. Ik heb dat niet geschreven maar laten zien. Er was veel geroerdheid daarna. Ik heb veel teruggehoord van mensen ‘door de spoken word landt de theorie nog beter’. Ja klopt, als het hart geraakt wordt, is het zo geregeld. Maar wat wil dat hart dan? Dat wil allerlei tegenstrijdige dingen. Het gaat niet om grote dingen. Het gaat om lef. Lef zit in hele kleine contactmaak momenten, je uitspreken. Door het te combineren met muziek en spoken word, een emotionele taal, komt het nog dichterbij.”

Wat maakte de dag speciaal?
“Het speciale was voor mij het persoonlijke aspect van de dag - een boek schrijven is een project waar je zeker een jaar mee bezig bent. Het is een intiem proces. Die dag is spannend omdat je iets heel kleins deelt met de wereld. Er waren die dag zowel klanten, mijn uitgever, maar ook mijn familie, mijn kinderen zaten allemaal in de zaal. Mijn kinderen zien mij niet vaak aan het werk. Het was heel speciaal om deze mix van mensen in de zaal te zien zitten.

“Ik voel onwijze dank naar mijn uitgever. De leuke, spectaculaire manier waarop ze mijn boek gelanceerd hebben. Dat mijn redacteur Douwe het boek met een steekkarretje in opzwepende muziek naar het podium kwam brengen. Dat doen ze normaal ook niet. Dat doen ze uit lol, fun en betuigt van zoveel betrokkenheid! Ik heb die betrokkenheid al die tijd met mijn uitgever gevoeld. Net zoals met de muzikanten en Glenn, Dolf en Bart... ik heb echt méé gejamd. We zijn echt op elkaar afgestemd. Met het vertrouwen dat het op het podium gebeurd. Dat we daar samen het beste in elkaar naar boven halen. Je hoopt dat het lukt. En dan gebeurt het……Er waren echt mensen die met tranen op de wangen kwamen bedanken voor het verhaal. Dat is wel heel gaaf.” 

Interview door Chulah Berkowitz


Gepost door: Chulah Berkowitz op 09/07/2019 16:44

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2019 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy