Persoonlijke identiteit: ieder mens is cultureel divers
Om tot een gezamenlijke teamcultuur te komen die voor iedereen prettig en effectief is, is het goed je te realiseren dat je niet te maken hebt met culturele identiteiten in je team, maar met individuen. Je hebt namelijk geen culturen in je team, maar mensen. Mensen die beïnvloed en gevormd zijn door de culturele groepen waar zij deel van zijn, maar hun eigen keuzes maken in hun uiteindelijke gedrag. Het gaat er dus niet om ?welke culturen je in je team hebt?, maar om ?welke personen er in het team zitten, hoe hun denken en handelen beïnvloed is door verschillende culturele groepen en welke dynamiek dat in het team oplevert?. De dynamiek komt van de individuen, niet van hun culturen.
WAT MAAKT EEN MENS UNIEK?
In het team zoeken mensen naar herkenning bij anderen en tegelijkertijd naar de mogelijkheid om uniek te mogen zijn. Als leidinggevende zorg je ervoor dat mensen voldoende in elkaar herkennen om goed samen te werken, om tegelijkertijd ruimte te maken voor ieders individuele kwaliteiten en eigenaardigheden.
INZICHT HELPT
Om dit proces goed te kunnen sturen, nodig ik je uit om nog wat dieper in de persoonlijke identiteit van jezelf en je teamleden te duiken. Inzicht in de processen die zich in de hoofden en lijven van mensen afspeelt, helpt de emotionele aspecten van de culturele dynamiek beter te begrijpen en te begeleiden.
HOE KOMEN PERSOONLIJKE IDENTITEITEN TOT STAND?
Er wordt vaak gedacht dat je identiteit iets is dat vaststaat, maar in wezen wordt het gevormd in interactie met anderen. Het is een proces dat voortdurend in beweging is. Je identiteit laat zien wie je bent, tot welke groepen je behoort, of je gelijk bent met de ander of juist verschillend. Het bepalen van ieders identiteit is een soort gezelschapsspel waarbij je gezamenlijk bepaalt: wie ben ik, wie ben jij en wat hebben we aan elkaar. En in elke interactie neem je jezelf mee, waarbij je persoonlijke identiteit een combinatie is van aangeboren eigenschappen en de ervaringen die je opdoet in de groepen waarin je opgroeit. Zo behoort een islamitische Nederlands-Turkse directeur onder andere tot de subgroepen vrouwen, moslima?s, directeuren Nederlanders en Turken. Zij zal zich afhankelijk van de sociale context nadrukkelijker identificeren met een of enkele van deze groepen. Tijdens een congres over management zal zij zich voornamelijk directeur voelen, terwijl een debat over de multiculturele samenleving haar Turkse en Nederlandse identiteiten zal aanspreken.
IK BEN EEN 80-URIGE WERKWEEK
Niet elk lidmaatschap aan een groep heeft een even grote impact op je. Soms neem je alleen een aantal symbolen over van een bepaalde groepscultuur, zoals een poloshirt, een petje of een bepaald type horloge. Soms een aantal eenvoudige leefregels, zoals op zondag naar de kerk, het niet drinken van alcohol of elke ochtend tien minuten mediteren. En soms het hele stelsel van basisaannames en waarden en normen. Hoe belangrijker een groep voor je is, hoe groter je identificatie met een groep en des te meer cultuuraspecten je zult overnemen. Voor sommigen is een bepaalde groep zo primair aanwezig dat deze bijna het hele zelfbeeld bepaalt, bijvoorbeeld voor mensen wiens geloof in alles leidend is, managers die 80 uur per week werken, of homoseksuelen die hun hele leven inrichten rondom hun geaardheid. Alles wat je integreert in je denken en handelen van alle groepsculturen samen, vormt je persoonlijke identiteit. Het gaat over dat wat jou anders en uniek maakt. De culturele identiteiten refereren naar hoe je beïnvloed wordt door de groepen waartoe je behoort. Naar elke groep zul je een bepaalde mate van loyaliteit voelen, afhankelijk van je levensfase en de context. Met andere woorden, ieders persoonlijke identiteit is dynamisch: Iedereen heeft meerdere identiteiten. Identiteit is situationeel. Afhankelijk van de context komen andere loyaliteiten naar voren. We kunnen ons aan een situatie aanpassen (maar doen dat niet altijd).
ALTIJD KEUZE
De meest bepalende groepen zijn je familie, de gender groep waartoe je behoort, de etnische, religieuze en regionale groepen. Dit noemen we de primaire groepen. De mate waarin mensen een groepsidentiteit tot hun persoonlijke identiteit maken, is heel verschillend. Een individu heeft altijd de keuze wat hij overneemt van de cultuur waarin hij is opgegroeid en waaraan hij zich onttrekt. Dit gebeurt ook, want broers en zussen verschillen in opvattingen en gedrag van elkaar, hoewel zij veel primaire groepen delen. Uiteraard kent de keuzevrijheid wel bepaalde grenzen, want patronen die je van jongs af aan hebt aangeleerd zijn vaak moeilijk te doorbreken en de groepsdruk om bepaalde gedragingen en ideeën over te nemen kan heel groot zijn. Welke keuzes je uiteindelijk maakt in handelen, hangt in ieder geval af van meer factoren dan culturele achtergrond alleen: de context van de interactie, machtsverhoudingen, persoonlijke eigenschappen, vaardigheden, verwachtingen en doelen.
UIt; Normaal is Anders, Jitske Kramer, 2009
Gepost door: Chulah Berkowitz op 25/06/2018 15:55