Het is vaak ‘meeste stemmen gelden’.

Bianca Pieters is Programma- & Interimmanager en volgt de leergang Deep Democracy. Ze doet veel aan coaching met teams binnen het publieke domein. Daarnaast heeft ze veel leidinggevende ervaring bij maatschappelijk organisaties die in een veranderproces zitten. “Daar kom je gedoe tegen. Ik zocht naar een manier om nog meer impact te maken.”


Hoe ben je bij HumanDimensions en bij Deep Democracy uitgekomen? 

"In de praktijk vind ik het soms lastig hoe je grip krijgt op de onderstroom in een groep. Ik werk altijd vanuit het idee dat er meer werkelijkheden bestaan. Het is zo gaaf als je met elkaar vanuit verschillende perspectieven naar iets kan kijken. En dat dit oké is. Alleen merkte ik dat mensen, ondanks de uitnodiging, niet altijd alles durven te zeggen. Dan kwam er toch opeens nog een aap uit de mouw, terwijl ik dacht dat er een breed gedragen besluit was genomen.

Via een vriendin ben ik op Deep Democracy gekomen. DD gaat uit van het potentieel in de groep. Dat zit in het groepsbewuste, maar ook in het groepsonbewuste. Ik ben nu helemaal fan van de check- in. Het is een manier om emotionaliteit boven water te krijgen. Hoe spannend dit soms ook is.”


Zijn er al besluiten die je Deep Democratisch hebt genomen? 

“Vorige week was ik bij een spannende bijeenkomst. Toen heb ik voorgesteld om het gesprek eens op een andere manier te voeren. Daar werden ze eerst wat ongemakkelijk van. Het is een gekke manier. Ze gingen akkoord en ik stak van wal. En het werkte! Het helpt om zelf het goede voorbeeld te geven. Om alles te benoemen wat je voelt. Dat geeft een uitnodiging aan mensen om dat ook te doen. De druk ging er daardoor vanaf. Het werd een superfijne vergadering.”


Hoe ervaar je dat? 

“Ik vond het wel spannend, omdat ik hier nog vlieguren in aan het maken ben. Door het vaker te doen ervaar ik dat het écht werkt. Mensen zijn bereid om te leren met elkaar. Dat geloof ik echt. Mensen hebben er last van als dingen niet gezegd worden. Het komt er altijd op een later moment weer uit. 

Dat drijft mij ook: je kunt met elkaar zoveel bereiken. Het uitgangspunt dat je het met elkaar oneens mag zijn; dat dat oké is. Dat is niet zo gebruikelijk. Het is vaak zo dat de meeste stemmen gelden. De rest van de stemmen wordt vergeten. Als we alleen al de simpele vraag zouden stellen ‘wat heb je nodig om ook mee te gaan’. Dan zou dat al veel schelen.”


Welk aspect van Deep Democracy spreekt je het meest aan? 

“Ik denk toch wel het inzicht ‘wat in jou zit, zit ook in de groep’. Als je zo naar groepen kijkt, dan haal je de angel eruit. Soms wordt er te snel een zondebok gecreëerd. Terwijl ‘Jan’ waarschijnlijk gewoon het lef heeft om iets te zeggen. Maar vaak wordt ‘Jan’ dan gezien als de zwarte piet. Het lijkt zo simpel. De polariteit van Deep Democracy is dat het echt praktisch is, maar dat je veel uren moet maken om het echt eigen te maken.

Wat ik veel merk in mijn werk is dat het rationele boven het emotionele gaat. Ik geloof dat rationele interventies niet de oplossing zijn. Deep Democracy helpt om het emotionele stuk zonder al te veel lading onder de aandacht te brengen. Binnen organisatie zit op het emotionele stuk vaak een oordeel.”


Hoe komt dat? 

“Mensen vinden het spannend. Het is niet gebruikelijk. Het is ook moeilijk om te overzien wat de consequenties zijn. Als er gedoe is wil je grip krijgen. Maar hoe krijg je grip op iets wat je niet vast kunt pakken? Het is helaas vaak gebruikelijk dat de oplossing wordt gezocht in nieuwe protocollen, lijstjes of extra werkgroepen. Terwijl de oplossing te vinden is in het voeren van het goede gesprek.”


Anecdote

“Ik heb mijn kids gevraagd of ze mij wilden helpen met mijn huiswerk. We gingen de check-in oefenen met de vraag ‘Wat heb je nodig om van deze vakantie een hele leuke vakantie te maken?’. We hadden een heel waardevol gesprek, daarin zei mijn oudste zoon ook ‘ik heb nodig dat we niet iedere dag check-ins gaan doen’.” --door Chulah Berkowitz
Gepost door: Chulah Berkowitz op 10/12/2018 16:16

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy