Gele hesjes en de wijsheid van de minderheid

Het voelt nog vroeg als ik zondag ochtend de koude wind trotseer om naar de Stopera te fietsen. Jikkenien Deerenberg heeft mensen opgeroepen om een geel hesje aan te trekken en daar te komen demonstreren tegen…… Ja, wat eigenlijk? Hebberige bedrijven,verharding van de maatschappij, hoge woningprijzen en immigratie. Het lijkt een breed scala aan grieven waartegen geprotesteerd gaat worden en ik ben nieuwsgierig waar het echt om gaat.


Flower power
Met de beelden van vernieling in Frankrijk in mijn achterhoofd, vraag ik mij af of de Stopera straks beklad en bekogeld gaat worden, of dat we straks wellicht maar met een handjevol mensen zijn. Aangekomen zie ik een groep van ongeveer 100 mensen. Velen met een bloem in de hand om aan te geven dat ze vredelievend zijn. Na een korte toespraak van Jikkenien gaan we op pad om een rondje om de Stopera te lopen.

Solidariteit

?Links en rechts maak ik contact met de demonstranten en het eerste wat me opvalt is dat ze graag willen vertellen. Een enkele vraag maakt flinke monologen los. Over minima die nauwelijks rond kunnen komen, (klein)kinderen die niet aan een Amsterdamse woning kunnen komen en stijgende energieprijzen. Opvallend is dat de meeste mensen die ik spreek aangeven dat ze het zelf op zich wel goed hebben, maar dat ze zich zorgen maken om anderen. In die zin is het dus een hele solidaire demonstratie.

Verlangen naar veilige basis

Er is een ondertoon van onbehagen over de verharding in de maatschappij. En een overheid die tegelijkertijd ‘allemaal buitenlanders’ binnenlaat. Ik zie het als een verlangen naar een veilige eigen groep, wat nou eenmaal samengaat met het uitsluiten van vermeende ‘anderen’. Ook als die part nog deel hebben aan bijvoorbeeld de groeiende kloof tussen arm en rijk, waar zoveel van de demonstranten hun afkeer over uitspreken. 


Aandacht geven of niet??

Met Deep Democracy streven we ernaar om zoveel mogelijk stemmen te horen, vanuit de overtuiging dat er belangrijke wijsheid zit in de minderheidsstem. Een vraag die daarbij vaak boven komt is of je daarmee negatieve aandachttrekkers niet te veel beloont en of het bij sommige stemmen niet beter is om ze juist helemaal geen aandacht te geven. Die vraag kwam bij mij nu ook boven.

Wijsheid van de minderheid?

Onder de Amsterdamse gele hesjes zitten een stuk of wat opgeschoten jongeren die (tevergeefs) hun best doen om een relletje met de politie uit te lokken. Maar de grote meerderheid komt welwillend op me over en lijkt zich (ondanks de persoonlijke stokpaardjes) ongemakkelijk te voelen bij algemene tendensen in onze maatschappij. In het politieke debat zoemen we vaak in op specifieke issues, maar die verschillende onderwerpen, lijken hier meer voorbeelden te zijn van een bredere vraag; hoe willen we het doen met elkaar? Wie hoort erbij en wie niet? Hoe verdelen we met elkaar de lasten van bijvoorbeeld klimaatdoelen en immigratie. Als we zo’n gesprek breed weten te faciliteren dan zal dat naar mijn idee zeker wijsheid opleveren. 


Gepost door: Chulah Berkowitz op 12/12/2018 22:17

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy