Do your magic

In augustus reisde Christien af naar Boston. Voor een bijzondere facilitatie klus. Hieronder vertelt ze haar bevindingen.

Successtory in Zweden
Dit voorjaar begeleidde ik, samen met een Amerikaanse collega Toby, een drie-daagse bijeenkomst van een nieuwe politieke partij in Zweden. Deze partij, ‘The Initiative’ wil burgers veel meer betrekken bij de politiek en een debat voeren dat verbindt in plaats van verdeelt. Mijn bijdrage vanuit Deep Democracy was om de groep te helpen de minderheidsstem te horen en om gemeenschappelijkheid te vinden binnen de groep. Mijn interventies maakten diepe indruk op de Zweden. Er was de wil om open te zijn en er ontstond een eerlijke, open dialoog. Deelnemers kregen meer begrip voor elkaars standpunten.

Nieuwe uitdaging in Boston
Na dit succes vroeg Toby mij deze zomer om hem te helpen bij een andere campagne. Dit keer in de buurt van Boston voor een kandidaat die verkiesbaar is voor Congress. Ontzettend leuke uitdaging. Vol goede moed en idealen vertrok ik begin augustus. Al in de eerste meeting werd me duidelijk: dit team communiceert nauwelijks met elkaar. In lichte paniek holden ze van actie naar actie. Ondanks zes maanden samenwerking hadden ze nog nauwelijks iets bereikt. Het moraal was laag. Niemand wist eigenlijk wie welke rol en taak had. De kandidaat stond het huilen letterlijk nader dan het lachen. En niemand, ook de kandidaat niet, leek te begrijpen wie ik was en wat ik kwam doen. Na die eerste ochtend keek Toby me vol verwachting aan en zei: ‘Christien, do your magic!’. 

Stemmen binnenhalen 
In de tien dagen die volgden werd me elke dag duidelijker dat dit campagneteam niet bereid was om zich uit te spreken of om naar elkaar te luisteren. Ze luisterden ook niet naar mij. Zoals één van de leden het treffend uitdrukte: ‘Het kan me niet schelen wie jullie zijn, of hoe het met jullie gaat, als jullie maar stemmen binnenhalen!’. En hiermee kwam voor mij de grens van de ‘magic’ van Deep Democracy in beeld. 

Silver bullet 
Met de technieken en methoden van Deep Democracy kunnen mensen in al hun verschillen beter leren samenwerken en tot elkaar komen. Maar die magie van verbinding en flow staat of valt met de bereidheid van een ieder om zich open te stellen. Geen ‘silver bullet’ dus. Daar stond ik met ‘Do your Magic’…. Ik heb nog van alles geprobeerd. Maar toen op dag tien de kandidaat in een van de bijeenkomsten luid en duidelijk  te kennen gaf dat hij ab-so-luut geen slecht nieuws meer wilde horen, dat feedback hem uit zijn flow haalde en dat hij van zijn campagneteam verwachtte dat zij hem vooral overlaadden met positieve berichten en elke dag weer en meer oppepte…  heb ik de handdoek in de ring gegooid. Ik wist het wel, maar nu weer eens goed ervaren. De ‘magic’ van Deep Democracy werkt als alle geluiden gehoord mogen worden en de leider bereid is te luisteren. Hoe moeilijk en lastig dat soms ook is. Deze kop-in-het-zand strategie van de kandidaat vraagt om een cheerleader en dat valt niet binnen de ‘Deep Democracy magic’. Helaas. Of gelukkig. Dat hangt van je perspectief af.


Gepost door: Chulah Berkowitz op 12/09/2018 22:42

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2021 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy