Voodoo - vertrouwen in het onbekende

Jitske Kramer

Voodoo - vertrouwen in het onbekende

Dat een bezoek aan het muziekfestival in Utrecht kon leiden tot een spiritueel reinigingsritueel in de bossen van Togo, had Jitske Kramer niet voor mogelijk gehouden. Op uitnodiging van een voodoo priester, die baalt van het slechte imago van voodoo en haar graag zijn voodoo wil laten ervaren, reist zij begin Januari 2019 af naar Togo. In een nachtelijk ritueel wast zij zichzelf naakt in het heilige bos. Ze danst op het ritme van de goden, leert haar lotsbestemming kennen, raakt negatieve energieën kwijt door ingesmeerd te worden met koffiemelk, gin en sprite en interviewt een bijna 100 jaar oude voodoo priester omhangen met mensenschedels.

Is voodoo net zo duister als het imago doet vermoeden? In deze lezing neemt Jitske je mee op een indringende reis. 

“Dit verhaal is anders dan veel van de corporate sessies tot nu toe. Mijn ervaringen tijdens de voodoo-ceremonies hebben mij persoonlijk diep geraakt. Ik werd ondergedompeld in een wereld waar ik naar keek zonder het echt te begrijpen. In de ontmoeting met de ander, kwam ik vooral mijzelf tegen. En dat wil ik met mijn verhaal het publiek laten ervaren. Via indringende foto’s en filmfragmenten reis je met mij mee en stel ik het publiek de confronterende vragen die ik mijzelf ook heb gesteld.”

Ga met Jitske mee op reis en durf te spiegelen. Een lezing vol persoonlijke dilemma’s en levensvragen die je aan het denken zetten. Over omgaan met verandering. Zondebokken. Duivelse dilemma's. Ergens in geloven en blijven staan in het onbekende. Deel haar verwondering, zoeken, irritatie, vreugde en ontroering. Leef mee met de vragen die zij zichzelf stelt en vertaal deze naar je eigen leven en praktijk. Krijg inzichten over je eigen overtuigingen, omgaan met verandering en het niet-weten. Een lezing die onder je huid gaat zitten en je niet snel zal loslaten.

Binnenkort beschikbaar als boek en als mini-documentaire. Nu al te boeken als lezing. Een andere insteek dan anders bij thema's als: omgaan met verandering, vertrouwen in het onbekende, ethische dilemma’s, een onderzoekende houding en kijken met nieuwe ogen naar bestaande werkelijkheden. 

Beelden: Rein van der Zee

Duur: 45 tot 60 minuten

Lezing of masterclass aanvragen Download met meer informatie

Leef mee... 

Leef mee met de vragen die Jitske zichzelf stelt en vertaal deze naar je eigen leven en praktijk. Zoals:

  • Hoe makkelijk geef jij jezelf over aan het onbekende?
  • Moet je in iets geloven voor het waar is? Kun je ergens ‘een beetje’ in geloven?
  • Wat heb jij opgeofferd in je leven? Vooral jezelf? Of juist anderen?
  • Heb jij anderen wel eens tot zondebok gemaakt?
  • Wat is jouw leidraad als het gaat over goed en kwaad?
  • Zou jij jouw levensdoel willen weten? Ook als dit consequenties heeft voor hoe je nu leeft?
  • Kun jij voorbij jouw oordeel kijken?
  • Volg jij het juiste leiderschapsdieet?

Zie ook dit artikel

Deze lezing uitbreiden naar Masterclass?

Deze lezing uitbreiden naar een masterclass? Dat kan. In dat geval is verdere uitleg over de kracht en noodzaak van rituelen tijdens ontwikkel- en veranderprocessen van individuen, organisaties en samenlevingen heel passend. Je krijgt uitleg over verschillende soorten rituelen en praktische informatie hoe je rituelen kunt maken die passen bij jouw organisatie, team, verandering. In voodoo is muziek hier een belangrijk onderdeel van en , vaak zonder het te beseffen, zijn ritmes ook in onze eigen levens en kantoorgebouwen essentieel. 

Cultuur ordent voor ons het dagelijks, gewone, leven. En een ritueel schept de wereld opnieuw. 

Jitske Kramer reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Ze kijkt naar de wereld, en organisaties, door het oog van een antropoloog. Culturele antropologie is de discipline die zich afvraagt wat het betekent om mens te zijn tussen mensen in organisaties en daarbuiten. Ze is oprichter van Human Dimensions, veelgevraagd spreker en auteur van Deep Democracy, Wow! Wat een verschil, Jam Cultures en coauteur van De Corporate Tribe (managementboek van het jaar 2016) en Building Tribes.

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2019 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy