Nooit meer vergaderen

Lessen uit de antropologie

Jitske Kramer

Nooit meer vergaderen!

Als mensen iets veel en vaak doen is dat praten. Overleggen. Debatteren. Zwijgend tegen over elkaar zitten, giechelend, roddelen… mensen vormen tribes en culturen in interactie en besluitvorming. En hebben daar vele uiteenlopende manieren, gewoonten en rituelen op ontwikkeld. Jitske Kramer reist de wereld rond op zoek naar deze gespreksvormen. Om ze te beleven, te begrijpen en te vertalen naar de context van organisaties. In organisaties hebben we bedacht dat vergaderen het beste kan met spreadsheets, actielijstjes en grote vierkante tafels in het midden. Eindeloze vergaderingen waarin velen hun tijd uitzitten. Daarom start deze lezing met de oproep om nooit, maar dan ook nooit meer te vergaderen. Om vervolgens een bijzondere reis te maken langs vele vormen van overleg; de stilte meetings van de Quakers, de zangduels van de Inuit, de orakel ceremonies van de Grieken, de adviessessies van de maraboets in Gambia, de Lekgotla rechtszittingen in Botswana, het meedogenloze sorry zeggen tijdens de Hara Kiri in het oude Japan, en de screaming conversations uit post-apartheid Zuid Afrika.

Na deze lezing wil je echt nooit meer gewoon vergaderen.

Transactionele en transformationele gesprekken In tribes vinden vele meetings plaats rond kampvuren. Vuur heeft van oudsher een belangrijke functie in de cohesie en groei van tribes. Gedurende de dag heb je allerlei gesprekken die gaan over dagelijkse handelingen; doe jij nog even dit, heb jij zus gezien... Dit zijn transactionele gesprekken waarin we opdrachten en activiteiten uitwisselen, maar samen geen nieuwe ontdekkingen doen. In de avond, aan het vuur, is er tijd voor het delen van verhalen, twijfels, dromen en het stellen van vragen. Er wordt samen nagedacht, gelachen, gehuild en gezongen. Dit zijn gesprekken waarin er werkelijk contact is en er vernieuwing en verdieping in contacten ontstaat. Het zijn transformationele gesprekken. In organisaties, en families, is het belangrijk hier veel en voldoende van te hebben. Een keer per jaar is onvoldoende. Dus… nooit meer vergaderen, steek vaker vuren aan!

Lezing of masterclass aanvragen

Uitbreiding tot masterclass (3 uur tot een hele dag)

Gedurende de lezing is er meer tijd voor vragen en vertaling naar de praktijk van de eigen organisatie. Vervolgens zullen we een of meerdere gespreksvormen uit de lezing met elkaar in praktijk brengen. Verfrissend, bijzonder en effectief om op totaal andere wijze met elkaar in gesprek te gaan over onderwerpen die spelen in de eigen organisatie. We kunnen met de juiste middelen en locatie ook met erg grote groepen werken. Een hele fijne manier om de jaarlijkse managementdag nu eens geheel anders in te steken. En ruimte te maken voor het echte gesprek.

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2018 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy