Mergers & Acquisitions.. net een huwelijk

Lessen uit de antropologie

Jitske Kramer

Mergers & Acquisitions... net een huwelijk

Ze zijn gewoon zo… anders. Ook na maanden en soms jaren zijn er vaak nog steeds verschillende bloedgroepen. Fuseren, een hele kluif voor leiders en medewerkers. Als je weet wat je te wachten staat, is het makkelijker. Fusies zijn zo oud als de mensheid. We weten al lang hoe mensen, families, tribes en stammen samengaan en welke constructies en rituelen zorgen dat de relatie kansrijk is. We noemen dit huwelijken, waarbij hele verwantschapssystemen in elkaar schuiven. Als mensheid hebben we hier in de loop der tijd veel ervaring mee opgedaan;

Prachtige antropologische lessen die mergers & acquisitions beter laten verlopen.

In deze lezing leer je hoe verschillende groepen zich met elkaar kunnen verbinden. Hoe belangrijk de naamgeving is, de locatie, de onderlinge machtsverhoudingen en de kracht van de zogenaamde ‘liminale fase’ tussen de oude en de nieuwe situatie. Een lezing over organisaties, maar niet in het bekende managementjargon. We staan stil bij de vragen als wie gaat er bij wie inwonen? Hoe bepalen we de bruidsschat? Is het romantische liefde, een moetje, of een gearrangeerd huwelijk? En door wie dan? Is het een gelijkwaardig huwelijk, of is er sprake van een gekidnapte bruid? Kunnen we onze eigen identiteit nog overeind houden als we samengaan met een veel grotere partner? Wie wordt de nieuwe chief? Hoe zal het straks zijn om ‘met hen’ samen te werken? Zijn onze processen en procedures erg verschillend? Wat gebeurt er met onze totem, met wat wij belangrijk vinden?

Lezing of masterclass aanvragen

Uitbreiding tot masterclass (3uur)

Verdieping door tijdens het verhaal meer tijd te maken voor vragen, tussentijdse reflectie en vertaling naar de praktijk van de eigen organisatie. Tijdens de intake bespreken we welke elementen van de lezing meer verdieping behoeven. In kleinere groepen zal de groep met de aangereikte kaders de lopende of op handen zijnde fusie bespreken. Welke rituelen zijn er nodig om dit proces verder te bevorderen en verstevigen? Kennismaking, dan doen we dat!

Het liefste geven we deze lezing/masterclass aan de twee fusiepartners samen. Bijvoorbeeld op de vooravond aan de fusie. Eventueel kan de lezing ook bij elk van de partijen apart, om de eigen kracht te leren kennen voordat iedereen elkaar het ja-woord geeft. Ook kunnen we op de fusiedag zelf de lezing verzorgen en het ja-woord op gepaste wijze begeleiden.

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2018 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy