Macht, ranking en besluitvorming

Lessen uit de antropologie

Jitske Kramer

Macht, ranking en besluitvorming

In elke groep, elk team, elke afdeling, organisatie, samenleving heerst een pikorde. Mensen kunnen niet zonder. We zijn hiërarchische, tribale wezens die vaak, meer dan we zelf doorhebben, bezig zijn met organisatiepolitiek, macht, ranking, het voor het zeggen krijgen, positie, charisma, gezag, lief gevonden worden... Aangezien culturen zich vormen in interactie en besluitvorming, is de vraag altijd: ‘wie bepaalt hier wat normaal is’. Aan de hand van verhalen, beelden en filmfragmenten krijg je een indringend beeld van de invloed eilandjes vorming, silo-denken, subculturen, privileges, subtiele en minder subtiele vormen van in- en uitsluiting. En van de rol van leiders in deze machtsarena.

Een lezing met belangrijke lessen uit de antropologie voor elke leider en elk teamlid. In het bijzonder voor organisaties die cross border werken, een fusie doormaken, veel onderlinge cultuur verschillen hebben of klachten ervaren door hokjesdenken en dingen over schuttingen gooien. Door meer inzicht in de invloed van macht en ranking op de besluitvorming, krijg je meer sturing op de cultuurvorming van een organisatie. Wordt het makkelijker om samen te vechten voor het hoogst haalbare van de gehele organisatie, in plaats van iedere afdeling voor zich.

Lezing of masterclass aanvragen

Uitbreiding tot masterclass (3 uur tot een dag)

Na een inleiding gaan we actief aan de slag met een indringende simulatie. Een ogenschijnlijke vrolijke boel waarbij mensen met papier en schaar in de weer gaan, maar ondertussen en zeker in de nabespreking veel leren over macht, ranking en privileges. Vervolgens bespreken we in een gezamenlijke reflectie wat dit alles betekent voor ieders professionele rol en de organisatie. Kan in overleg en met de juiste logistiek met meer dan honderd mensen gedaan worden.

Een confronterende bijeenkomst om nooit meer te vergeten.

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2018 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy