Jam Cultures

Over inclusie, macht en verschil

Jitske Kramer

KEYNOTES JAM CULTURES - INCLUSIE, MACHT EN VERSCHIL

In de kern gaat inclusie over wie waaraan mag meedoen doen, wie waarover mag meepraten en wie wat mag meebeslissen. En wie vooral niet. En daarmee gaat inclusie over grenzen, leiderschap, macht, privileges, conflicten, verschillen en overeenkomsten. Het gaat over samenwerken met verschillen. Je mag het ook agile leiderschap noemen.

In Jam Cultures durft iedereen zijn of haar eigen geluid te laten horen en naar dat van anderen te luisteren. Om samen in voortdurende afstemming tot een beter geheel te komen. Inclusie als een jamsessie, waarbij je elkaar met lef en verbinding ontmoet. Samen jammen, met krachtige begrenzing en liefdevolle aandacht. Snoeihard en soft tegelijkertijd.

Op luchtige wijze spreekt Jitske over zware thema’s. Ze laat je nadenken. Over hoeveel diversiteit je aan kunt. En wilt. En wat dit vraagt van leiders. Je loopt er anders uit dan je erin ging.

Bel Roos Prins: 0613166610 Lezing of masterclass aanvragen
Jam Cultures

VIJF VERSCHILLENDE LEZINGEN OVER INCLUSIE

Op basis van het boek Jam Cultures geeft Jitske vijf type lezingen. Alle vijf gaan over diversiteit en inclusie, anders kijken, inclusief leiderschap, interactie, besluitvorming en hoe je inclusieve culturen creëert waarin iedereen tot zijn of haar recht kan komen. Over open organisatieculturen, verschillen beter benutten, moedig leiderschap en de wereld een beetje mooier maken.

Elke lezing heeft een eigen insteek en sfeer. Neem contact met ons op om te overleggen welke aanpak op dit moment het beste past bij jouw organisatie of event.

Jitske Kramer Eindhoven

Join the jam!

Een muzikale lezing die raakt. Jitske maakt een unieke combinatie van gedegen inhoud en ‘spoken word’. Zij spreekt over hoe mensen grenzen leggen en verleggen. Over macht, ranking en het nemen van risico’s om samen in flow te komen. Over zinvolle ontmoetingen, lef en leiderschap. Over de Jam Cirkel. Over nut en noodzaak van inclusie voor teams en organisaties. Een lezing over de grens.

Verwacht geen standaard lezing, maar een beleving die mensen in beweging zet. Een performance met muziek, verhalen, spoken word, compacte theorie en visual graphics.

Afhankelijk van wensen en mogelijkheden staat Jitske met muzikanten op het podium om samen live te jammen, of maakt ze voor haar performance gebruik van soundscapes. Muzikanten waar zij mee samenwerkt zijn: Sietse van Gorkom (violist, o.a. Kyteman orchestra), Gustavo Gabrera (violist) en Rob van de Wouw (trompettist).

Deze performance is speciaal geschikt voor (theater-) zalen met een groot scherm en een goede geluidsinstallatie.

Tijd in overleg. 45 tot 90 minuten

8 principes

Jammen met verschil. 

Hoeveel diversiteit kun jij aan? Omgaan met verschillen kan een grote uitdaging zijn. Hoe communiceer je met die ene collega die heel anders is, met die afdeling die hele andere vergadernormen heeft, met die netwerkpartner die zich vastbijt in regels en procedures terwijl jij.... Diversiteit gaat om de mix van verschillen. Inclusie gaat over hoe we met deze mix omgaan. 

In deze lezing zien we samenwerken met verschillen als een jamsessie: handelen vanuit de volstrekte onzekerheid over hoe en waar we precies uitkomen, maar met de volstrekte zekerheid dat we altijd oprecht naar elkaar zullen luisteren. Aan de hand van de vijf thema’s (onderscheid, macht, waarheid, vertrouwen en lef) uit het boek Jam Cultures leer je over de acht inclusie principes (het overzicht van de principes vind je op onze download pagina). Je krijgt handvatten om inclusie in jouw team, jouw afdeling, organisatie verder te brengen. En een luchtige taal om zware onderwerpen te bespreken. Met praktische tips voor meer inclusieve vaardigheden. Met de Jam Cirkel als leidraad. Met een set pittige vragen om verder over na te denken en met collega’s te bespreken. Meer inclusie, zodat samenwerken voor iedereen woest aantrekkelijk wordt.

Jitske verzorgt een lezing met in korte tijd veel theoretische inzichten, die persoonlijke vragen oproepen. Toegankelijk en aanstekelijk gebracht. Met vele verhalen, antropologische kennis, voorbeelden uit de praktijk en de universele taal van muziek. Mensen creëren culturele ritme werelden om samen te leven, te werken en te zijn. Je ervaart de drie basis beats van de wereld. In overleg bepalen we welke inclusie principes tijdens de lezing de nadruk krijgen. Deze lezing 'Jammen met verschil' geeft een goede basis om daarna zelf verder met de materie aan de slag te gaan in de organisatie.

Tijd in overleg. 30 tot 90 minuten. Kan goed worden uitgebreid tot masterclass van een halve tot een hele dag. Zie onderaan deze pagina.

Jitske Kramer

tribes voor de toekomst. Inclusief leiderschap. met power & love. 

Je werkt in een organisatie waarin wendbaarheid belangrijk is. Jullie gebruiken termen als: agile, inspelen op snelle veranderingen, netwerkpartners, besluitvorming laag neerleggen, zelforganisatie, gespreid leiderschap, innovatie gedreven.... Allemaal manieren van samenwerken waarbij goed omgaan met een diversiteit aan mensen en organisaties essentieel is. Dit vraagt inclusief leiderschap. Je wilt sterke teams, afdelingen en organisaties die moeten bewegen in een open en veranderlijke wereld.  Waarin alle talenten benut worden. Jitske noemt dit 'het creëren van strong tribes, safe for diversity, ready for change'.  

Sterke tribes hebben goed en eerlijk geregeld wie mag meedoen, meepraten en meebeslissen. In deze lezing wordt inzichtelijk hoe culturen, tribes, zich vormen in interactie en besluitvorming. En wat de rol van leiders hierin is. En hoe tribale guilty pleasures in de weg kunnen staan bij het vormen van open culturen. Hoe kunnen we naar de verschillende perspectieven luisteren, en tegelijkertijd daadkrachtige handelen en een koers uitzetten. Dit vraagt inclusief leiderschap met power én love. Kampvuren met wezenlijke gesprekken, met aandacht voor dialoog en debat, voor harmonie en conflict. Je mag het ook agile leiderschap noemen.

Een lezing die aanzet tot denken. Met antropologische inzichten uit de boeken Building Tribes, Deep Democracy en Jam Cultures. De focus ligt op cultuurvorming, leiderschap en besluitvorming.

Reacties: 'Ik hing ademloos aan je lippen... een prachtig verhaal waarin kennis, kunde, ervaring en een blik in je persoonlijke leven in een prachtige pas des quatre als een mooie choreografie werd gepresenteerd' 'Wat een super helder verhaal. Je persoonlijke verhalen maken het tastbaar' 'ik heb een uur met open mond naar je zitten luisteren...' 

Tijd in overleg. 30 tot 90 minuten. Kan goed worden uitgebreid tot een masterclass van een halve dag. Zie onderaan deze pagina.

Jitske Kramer in het buitenland

Anders kijken. Met een open blik. Vreemd vertrouwd.

Je wilt je onderzoekend opstellen. Je écht openstellen, zonder alles meteen in te vullen met je eigen (voor-)oordelen. Niet meteen denken 'nou, nou, moet dat nou zo'. Maar open, nieuwsgierig en verwonderend. Om de ander (collega, klant, client, leerling, manager, etc) beter te begrijpen. En daarmee jezelf ook. Hoe normaal is jouw normaal eigenlijk? 

In deze lezing leer je kijken voorbij jouw eigen oordeel. En dat is niet altijd makkelijk, omdat we barstensvol vooroordelen en mindbugs zitten. Als je iets ziet, vind je er vaak meteen iets van. Je hebt zelfs al een mening over iemand nog voordat je hem of haar hebt ontmoet. Hoe kun je blijven kijken met een open blik? Hoe kom je eigenlijk aan jouw meningen en oordelen? En hoe kom je er weer af? 

In deze lezing leer je anders kijken. Jitske neemt je mee op reis naar andere culturen. Via haar bijzondere reiservaringen word je geconfronteerd met jouw 'normaal'. Je leert kijken als antropoloog, waardoor je de ander en jezelf beter kunt ontmoeten. De exacte reisroute stellen we samen tijdens de intake. Je kunt denken aan verhalen van en over de Sinaï woestijn, het voodoo van Togo, bijzondere rituelen in India, maraboets in Gambia, taxichauffeurs in Maleisië, fonteinen in Friesland, het ta’arof in Iran, huwelijksperikelen in Las Vegas, stilte vergaderingen bij de Quakers.... Via de reisverhalen legt Jitske de link met jullie dagelijkse praktijk. 

Een confronterende lezing waarin jouw eigen wereldbeeld en jouw ideeën over normaal en niet normaal flink op de proef worden gesteld. Dat was vreemd is wordt vertrouwd. En dat wat nu vertrouwd is wordt vreemd. Lichte verwarring en milde twijfel zijn tekenen van een onderzoekende houding. Door anders te kijken, kun je meer zien. Ook in jouw eigen werk en organisatie.   

Tijd: in overleg. 30 tot 90 minuten.   

Jitske Kramer en Dolf Jansen

Doe normaal. Tussen macht en schaterlach.

Jitske Kramer en Dolf Jansen dagen elkaar uit anders te kijken naar macht, naar verschillen en overeenkomsten. Hoe inclusief is Nederland? Wat wordt er van leiders verwacht? Hoe zorgen we voor minder conflicten en meer begrip? Met antropologische lessen uit Jitske’s nieuwe boek Jam Cultures. En de stand van het land door Dolf’s ogen. Waarbij het risico bestaat dat beide sprekers ook elkaar te lijf gaan, met woorden, argumenten en emoties vanzelfsprekend. Had je nog geen onbewuste vooroordelen? Na deze rake jamsessie met woorden zeker wel. Meer informatie over deze performance.

Tijd in overleg. 30 tot 60 minuten.

UITBREIDING TOT MASTERCLASS (3 UUR TOT EEN DAG).

Gedurende een masterclass is er meer tijd voor vragen en vertaling naar de praktijk van de eigen organisatie. De opzet is telkens korte stukjes theorie en uitleg, gevolgd door gelegenheid tot interactie en dialoog. Plenair of in subgroepen. Eventueel met een interactief game of een reflectie opdracht in subgroepen. Ook kunnen we een lezing combineren met een sessie emmer trommelen onder bezielende leiding van Tudor Rutjes. Tijdens de intake bespreken we de inhoudelijke insteek en bepalen we de werkwijze.

Ook kunnen we deze masterclass meer strategisch insteken: wat is er nodig om de organisatie diverser en inclusiever te maken? Deze strategische aanpak is het meest effectief als de beslissers in de ruimte zitten.

JITSKE SAMEN MET.... DOLF JANSEN... JORIS LUYENDIJK... GLENN DE RANDAMIE (TYPHOON)... WENDE...

In lezingen, dag voorzitterschap en masterclasses rond dit thema, zoekt Jitske regelmatig de samenwerking met andere sprekers en performers. Interesse? Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

NOG MEER VERDIEPING OP DIT THEMA

Je wilt jouw inclusieve vaardigheden verbeteren. Je wilt beter om leren gaan met een diversiteit aan meningen en achtergronden. Dan verwijzen we je graag naar onze training Jammen met Verschil.

Je wilt naast jouw het verbeteren van jouw eigen inclusieve vaardigheden ten diepste begrijpen wat de dynamiek van macht en verschil doet in groepen. Je wilt groeien in jouw leiderschap om samen met de mensen om je heen een inclusievere werkcultuur te creëren. Dan verwijzen we je graag naar onze leergang Inclusief Leiderschap.

Je wilt eigenlijk nog meer achtergrond over antropologisch kijken en cultuurvorming en cultuurverandering? Dan verwijzen we je graag naar onze collegereeks Building Tribes.

Je wilt de diepte in en leren hoe je al antropoloog kunt kijken naar culturen, mensen en verschillen. Dan verwijzen we je graag naar de intensieve en praktische Training Anders Kijken.

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2019 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy