Deep Democracy

Minderheidswijsheid. Conflict. Besluitvorming.

Jitske Kramer

Deep Democracy - Minderheidswijsheid. Conflict. Besluitvorming.

Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het snel eens worden'. Maar: 'wat geweldig dat we hier bij elkaar zitten met zoveel mensen, met zoveel meningen en netwerken. Met zo veel verschil. Laten we al die wijsheid, al die achtergronden, al die kennis zo goed mogelijk benutten.' Wat zouden we dan grootse dingen met elkaar kunnen doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe zorg je dat het niet altijd die paar mensen zijn die hun mond open doen op een management dag? Dat alle standpunten volledig aan bod komen. Dat het geheel belangrijker is dan ego's? Een lezing over ‘de wijsheid van de minderheid’, met een bijzondere methode die is ontstaan in post-apartheid Zuid-Afrika. Over sabotage, autocratische besluiten, koningen en haaien. Vaak akelig herkenbaar en inzicht gevend.

Deep Democracy is een zienswijze en methode, ontwikkeld door Myrna Lewis, die zorgt voor grondige besluiten waardoor de daadkracht in een team of organisatie groter wordt. Door verschillen en tegengestelde meningen niet uit de weg te gaan en juist te betrekken, wordt de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar. En kan er besluitvorming ontstaan met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Zonder te polderen en zonder conflicten weg te poetsen. Door de wijsheid van de minderheid toe te voegen aan een besluit, stribbelen mensen minder tegen en worden besluiten kwalitatief sterker. Door diep democratisch mandaat te krijgen voor je leiderschap, kun je sneller schakelen.

Lezing of masterclass gebaseerd op de bestseller Deep Democracy van Jitske Kramer.

Lezing of masterclass aanvragen

VERSCHILLENDE LEZINGEN BIJ DIT BOEK

Jitske Kramer neemt je mee in de basisprincipes van Deep Democracy. Vervolgens kun je kiezen uit verschillende inhoudelijke accenten. Tijdens de telefonische intake stemmen we de behoeften en mogelijkheden binnen de gegeven tijd af. Denk aan:

  • Sabotage gedrag dat mensen vertonen als er niet gezegd kan worden wat er eigenlijk gezegd moet worden.
  • De stappen om tot een diep democratisch besluit te komen waarin de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen. Zonder te polderen.
  • Verschillen in effect van autocratisch leiderschap en diep democratisch leiderschap op de groepsdynamiek.
  • Gezond ruzie maken. Uitleg over het niet-gevoerde gesprek. Een gespreksmodel dat ervoor zorgt dat we ook de ongemakkelijke issues uitspreken. Ook wel pijlen gooien genoemd.
  • Kanttekeningen bij zelforganisatie, zelfsturing en gespreid leiderschap.
  • De kracht en noodzakelijkheid van neutraliteit tijdens het faciliteren van tegenstellingen en conflicten.

UITBREIDING TOT MASTERCLASS (3 UUR TOT EEN DAG)

Gedurende een masterclass is er meer tijd voor vragen en vertaling naar de praktijk van de eigen organisatie. We starten met een lezing en daarna gaan we actief aan de slag met één of meer van de gespreksvormen van Deep Democracy: check-in, gesprek op voeten, stap 1-4 van de besluitvorming. Het gesprek kan gaan tussen de directie en de organisatie. Gesprekken over de inhoud van de lezing, maar ook over visieontwikkeling, het vaststellen van de nieuwe strategische koers, kernwaarden, grote strategische beslissingen. We faciliteren moedige besluiten in de beslotenheid van de directiekamer, maar ook in groter gezelschap. Tijdens de intake bespreken we welke insteek we kiezen.

NOG MEER VERDIEPING OP DIT THEMA

Je wilt de methode van Deep Democracy echt zelf of met je team leren toepassen? Dan verwijzen we je graag naar onze trainingen. Meer informatie op: www.deepdemocracy.nl.

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2020 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy