Antropologisch kijken

Methoden uit de antropologie

Jitske Kramer

Antropologisch kijken

Je zou heel graag in korte tijd de cultuur van de groep waarmee je werkt beter willen doorgronden. De cultuurpatronen écht leren zien. De ranking in de groep eerder begrijpen, de belangen beter inschatten, de successen en zorgen van de mensen zélf horen. Niet middels een vragenlijst, maar door te kijken en met mensen te praten. Een beetje zoals een under-cover-boss. Of een ‘management-by-walking-around’ stijl met meer diepgang. Een aanpak waardoor je als buitenstaander snel in de groep voegt en je de cultuur van binnenuit leert kennen. Als antropoloog zeg maar, als dorpsetnograaf…. Hoe? Dat leer je in deze lezing over de onderzoeksmethode van de culturele antropologie. Participatief observeren; een manier van kijken en interviewen om mensen beter te begrijpen in hun context. Belangrijk op het werk, en bijzonder interessant op vakantie.

Met aanstekelijk enthousiasme dagen we je uit werkelijk anders te kijken naar dezelfde werkelijkheid. Methoden van kwalitatief onderzoek waren nog nooit zo leuk. Met praktisch en bruikbare tips voor morgen.

‘The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in looking with new eyes’ - Marcel Proust

Lezing of masterclass aanvragen

Uitbreiding tot masterclass (tot 3 uur)

Verdieping door tijdens het verhaal meer tijd te maken voor vragen, tussentijdse reflectie en vertaling naar de eigen praktijk. Vervolgens zal iedereen gedurende een uur veldwerkonderzoek doen... met een gerichte opdracht ‘anders kijken’ en het geleerde meteen in de praktijk brengen. Uiteraard horen we daarna de verhalen van elkaar terug. Meer verdieping dan een halve dag? Dan verwijzen we je naar de tweedaagse bootcamp antropologisch kijken.

Waar Jitske Spreekt

Jitske spreekt regelmatig op congressen. Wil je weten waar en wanneer? Meer informatie en inschrijven? Klik hier om de agenda te bekijken.

Over ons

HumanDimensions kijkt naar bedrijven en organisaties door het oog van een antropoloog. Hoe vormen mensen culturen en hoe vormen culturen mensen? We reizen de wereld rond op zoek naar manieren om sterke tribes te bouwen en onderlinge relaties te verstevigen. En brengen deze kennis via ijzersterke lezingen, masterclasses en trainingen naar de wereld van organiseren en samenwerken. Deep Democracy. Inclusie. Diversiteit. Organisatiecultuur. Leiderschap.

Facebook Twiter Instagram

Facebook

EZINE

Elke zes weken een informatief, inspirerend, prikkelend ezine in je mailbox? Met artikelen, blogs, vlogs en ons laatste nieuws?

* is verplicht

© 2018 Human Dimensions B.V. Prijswijzigingen en eventuele typfouten onder voorbehoud Website door BlueBird Media. Privacy